Kantens

TYPE

Monument

KAMERS

9

LOCATIE

Kantens
Adres: Kerkhofsweg 11
Vraagprijs: € 550.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1805
Ligging: aan rustige weg, in centrum, beschutte ligging, landelijk gelegen
Oppervlakte: 358 m²

FRAAIE PASTORIE IN KANTENS

In Kantens – op circa 20 minuten van de stad Groningen – ligt middenin het dorp deze prachtige voormalige pastoriewoning op een perceel grond van circa 1.545 m². Een prachtig pand, rijk in beleving en heel fraai in uitvoering. Als je op zoek bent naar een praktisch huis met veel ruimte, veel karakter en zonder opsmuk ben je in Kantens aan het juiste adres.

De huidige eigenaars hebben er de afgelopen jaren een geweldig en gezellig woonhuis van gemaakt. Met behoud van karakter en sfeer van weleer is er een eigentijds woonhuis met het comfort van nu van gemaakt. De voormalige pastorie is van vele markten thuis en geschikt voor allerlei doelgroepen geschikt, zowel jong als oud als tweepersoonshuishoudingen en gezinnen. De pastorie staat tegenover de grote Romaanse kerk en ligt in de kom van Kantens.

BEGANE GROND
Bij binnenkomst aan de zijkant van het huis is de grandeur van vervlogen tijden nog goed waarneembaar. Een prachtige monumentale gang voorzien van oude keramische vloertegels op de vloer, een trapopgang en toegang tot zijgang en tuin. Links van de gang een tweetal riante woonkamers waarvan de eerste woonkamer (circa 23 m²) is voorzien van kastenwand (voormalige bedsteden) en open gashaard en zicht op de voortuin. Deze kamer, de opkamer, ligt circa 75 cm hoger dan de overige kamers op de begane grond, is bereikbaar via een klein trapje en bevindt zich boven de grote wijnkelder.

De tweede woonkamer (circa. 30 m²) met open houthaard en eikenhouten vloer en zicht op de voortuin als de zijtuin. De eetkamer (circa 24 m²) bevindt zich rechts van de gang en is eveneens voorzien van prachtige kastenwand (voormalige bedsteden) en fraaie schouw. Aansluitend is de woonkeuken voorzien van passende keukenapparatuur en inductiefornuis. Achter deze heerlijke woonkeuken is een flinke schuurruimte (circa 28 m²) die voorzien is van twee openslaande deuren. Links van de eetkamer is een lange gang die de 2 kamers op de begane grond ontsluit. Allereerst een werkkamer (circa 17) en aansluitend een nog grotere kamer van circa 20 m², thans in gebruik als masterbedroom. Tegenover deze kamer bevindt zich een eenvoudige maar zeer ruime badkamer voorzien van een ligbad en aparte douche. Aan het einde van de gang is een toilet en toegang tot de inpandige schuur en aangebouwde tuinkas (circa 7 x 3 m). Alle kamers zijn belegd met houten vloeren en voorzien van balkenplafonds.

VERDIEPING
Via de fraaie trappartij komt u op de verdieping. Deze open ruimte is in stijl verbouwd met overloop en zicht op de fraaie kapconstructie met oude gebinten. Hier een drietal royale slaapkamers. Ideaal voor een gezin maar ook als gastenkamer zijn deze kamers multi inzetbaar. Tevens is er een zithoek, een speelzolder, badkamer en separaat toilet.

BUITEN
De voormalige pastoriewoning staat op oud land, een voormalige kwelderwal. De pastorie is omsloten door een heerlijke tuin voorzien van volwassen bomen en groentetuin. Er is een vijver en er zijn diverse terrassen om te genieten van het buitenleven. De plantenkas maakt het bij uitstek een plek voor een echte natuur- of tuinliefhebber die op zoek is naar rust en ruimte. Er zijn ruime parkeerplaatsen voor het huis aanwezig.

KANTENS
Kantens is een wierdedorp, met de kerk centraal op het hoogste punt in het dorp. Vroeger liepen de wegen van en naar Kantens, via dijken, die weer in verbinding stonden met andere dorpen. Van grote invloed is ook de functie van het water geweest, al dan niet gegraven. Zo zijn de Bredeweg, Usquerderweg en Oosterweg op oude dijken aangelegd. Rond het bebouwde gedeelte van het dorp lag vroeger een rondweg, Ossengang of Achterom genoemd. Kantens ligt ongeveer 25 kilometer ten noorden van de stad Groningen. Het telt ruim 750 inwoners en is ingedeeld bij de gemeente Het Hogeland en ligt op 3 autominuten van Middelstum een kerndorp met goede voorzieningen zoals supermarkt, medische voorzieningen en openbaar vervoer. Het dorp is gebouwd op en rond de Kantsterwierde en gelegen aan het Boterdiep. Het dorp heeft nog zijn oorspronkelijke ossengang en een weg rond de kerk dateert uit ongeveer 1200 op het hoogste punt van de wierde. De grotendeels romaanse kerk heeft een achtzijdige toren die ondersteund wordt door een grote steunbeer met doorgang. Aan de rand van de wierde vindt men de koren- en pelmolen de Grote Geert. Ten noorden van de Kantsterwierde lag vroeger nog een grote wierde, die echter is afgegraven vanaf 1894 om als vruchtbare grond te verkopen.

AARDBEVINGSGEBIED
De aardbevingen veroorzaakt door de gaswinning in de provincie Groningen hebben ook Kantens beroerd. De aardbeving in Huizinge in 2012, de zwaarste die er ooit heeft plaats gevonden, veroorzaakte licht schade aan de pastorie bestaande uit een klein aantal scheuren en scheurtjes in de buiten-en binnenmuren. Deze konden goed worden hersteld. Een recentere aardbeving in Zeerijp bracht wederom enige schade die echter nog niet is hersteld wegens een conflict met de instantie die schademeldingen behandelt over de hoogte van de schade-uitkering. De verwachting is dat genoemde instantie in augustus aanstaande een uitspraak zal doen op een ingediend bezwaarschrift en dat vervolgens het herstel zal worden uitgevoerd.

In het kader van de versterkingsoperaties in de provincie, heeft van officiële zijde een bouwkundig onderzoek plaats gevonden naar de staat van de pastorie na genoemde aardbevingen. De conclusie was dat er op geen enkel punt versterking behoefde te worden aangebracht. Het enige dat nodig werd gevonden was de omkleding van een niet meer in gebruik zijnde rookkanaal op de zolder in het achterhuis. Deze omkleding is er inmiddels.

KORTOM
Een prachtige pastorie in Kantens. Met een zee aan ruimte op een prachtige plek. Ideaal voor een liefhebber die vlakbij Groningen wil wonen in een oase van rust.

INTERESSE?
Neem contact met ons op wij informeren u graag!


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).