Alphen

TYPE

Monument

KAMERS

n.b

LOCATIE

Alphen
Adres: Kerkdijk 6
Vraagprijs: 700.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1882
Ligging: landelijk gelegen;vrij uitzicht
Oppervlakte: 367 m²
Oppervlakte perceel: 1690 m²

Een ruim familiehuis aan de rivier met daarnaast een bijgebouw voor werk, hobby of gasten op slechts een half uurtje van Nijmegen en Den Bosch; wie wil dit nu niet? Langs de dijk in het rustige dorpje Alphen aan de Maas staat op een zonnig perceel deze riante herenboerderij met een mooi gastenverblijf.

Centrale gang, zonnige woonkamer met schouw, riviergerichte woonkeuken met open haard, tuingerichte werkkamer, speelkamer, opkamer en werkplaats annex garage, en witgoedruimte in de deel op de begane grond.
Vijf slaapkamers, twee badkamers en een chill-/sportruimte op de eerste verdieping.
Twee werk-/gastenkamers en een derde badkamer in het bijgebouw.

Gemeentelijk monument

Bruto-inhoud woning: 1.764 m³
Gebruiksoppervlakte wonen: 367 m²
Perceeloppervlak: 1.690 m²
Bouwjaar: 1882

Indeling begane grond:
In de centrale gang wordt meteen duidelijk waarom het pand is aangewezen als gemeentelijk monument. Er is een hoog stucplafond, een met Naamse steen belegde vloer en met rijke architraven omlijste 19e eeuwse paneeldeuren. De woonkamer ligt aan de zonnige dijkzijde van de woning. De kamer heeft een prachtige atmosfeer door het hoge stucplafond, de hoge schuifvensters, glas in lood bovenlichten met fraaie gebrandschilderde figuren en de authentieke binnenluiken. Tussen de twee vensters aan de dijkzijde is een schouw met mogelijkheid voor een aansluiting van een houtkachel. Via twee doorgangen is de woonkeuken met zandstenen schouw met open haard bereikbaar. Het is dankzij de grootte een heerlijke plek om uitgebreid te koken en lang te tafelen. De vloer is hier belegd met antieke plavuizen en er is een prachtig balkenplafond. Boven het hoge granito aanrecht is een raam met zicht op de voortuin en de Maas. Vanuit de keuken sta je meteen op een groot terras van gebakken klinkertjes. In de woonkeuken is namelijk een brede glasdeur die toegang biedt tot de zonnige voortuin. In het plafond van de keuken is een lichtstraat gemaakt waardoor het licht van de grote daglichten de keuken invalt en er zicht is op de bovenverdieping.
De aangrenzende deel is een fijne ruimte voor werkplaats of atelier. Ook voor de oldtimerliefhebber is de deel zeer geschikt; de smeerput is al aanwezig.
Aan de rechterzijde van de gang ligt een lichte werkkamer met zicht op de tuin en een speelkamer met openslaande tuindeuren naar een terras. Aan het eind van de gang is een trap met tussenbordes naar de opkamer die momenteel als bergkamer in gebruik is.

Indeling eerste verdieping:
Boven aan de trap is een zee van licht en ruimte. De open ruimte wordt gebruikt om te chillen, spelletjes te doen en te sporten. Door de eigentijdse glaspuien valt er heel veel licht binnen en aan de dijkzijde is zicht op de rivier. De in het plafond van de keuken gemaakte lichtstraat is op deze bovenverdieping onderdeel van de vloer waarop heel wat kinderen jarenlang hebben gesprongen en in de keuken hebben gekeken.
In het voorhuis zijn drie ruime slaapkamers en een moderne badkamer. Door de mezzaninevensters is fraai zicht op de omgeving en de rivier. De badkamer is ingericht met een dubbele wastafel, inloopdouche en een toilet. In het achterhuis zijn nóg twee ruime slaapkamers en een tweede badkamer. De slaapkamers hebben beide een eigentijdse glaspui met zicht op de omgeving. De tweede badkamer is ingericht met een vrijstaand bad op pootjes, twee wastafels, een inloopdouche en toilet.
De bovenverdieping bevat ook nog een vide.

Indeling bijgebouw:
Het bijgebouw is verdeeld in twee vertrekken. Het grootste vertrek bevindt zich in het stenen gedeelte en heeft een brede pui met roederamen vanwaar prachtig zicht is op de tuin. De ruimtelijke beleving is enorm, doordat de nok in het zicht is gelaten. Vanuit de grote kamer is de latere gepotdekselde uitbouw bereikbaar. Deze ruimte is ingericht als gastenkamer en biedt eveneens zicht op de tuin. Aan de gastenkamer grenst een badkamer met douche, wastafel en toilet. In de gastenkamer is ook een entresol voor opslag. Het bijgebouw leent zich uitstekend om wonen en werken aan huis te combineren, als atelier, gastenverblijf, al dan niet voor een au pair.

Bijzonderheden:
In deze fraaie laat 19e eeuwse woonboerderij zijn vele sfeerbepalende monumentale details gaaf bewaard gebleven en gecombineerd met eigentijds comfort. Zo is de woonboerderij ter plaatse van het achterhuis voorzien van een nieuwe geïsoleerde kap waarin aluminium glaspuien zijn geplaatst voor een maximale binnen-buitenbeleving. Verder zijn er originele paneeldeuren, rijk betimmerde architraven, hoge schuiframen met gebrandschilderde glas in lood bovenlichten, binnenluiken, fraai geprofileerde lijsten langs de kozijnen, hoge stucplafonds, originele balkenplafonds, etc.. Het pand verkeert bouwkundig in goede staat. Recent heeft er een uitgebreide inspectie plaatsgevonden door de Monumentenwacht, waarvan het rapport op verzoek is in te zien.
Aan de voorzijde van de boerderij zijn Buxusvakken met rozen, gazon en als blikvanger een grote treurwilg. Bij de deel is een brede overstek waar heerlijk van de avondzon en het zicht op de volwassen walnotenboom kan worden genoten. Ook bij het bijgebouw is zo’n lekker plekje gecreëerd. Verder is het perceel ingericht met hagen en diverse bloeiende heesters.Bij de oprit voor meerdere auto’s staat een houten tuinhuis en voor de liefhebber is er een kweekkas. De woonboerderij wordt verwarmd middels een aardgasgestookte cv-installatie met een NEFIT Topline HR II ketel uit 2016. Het bijgebouw wordt verwarmd middels elektrische radiatoren.
Alphen is een rustig dorpje langs de rivier op zo’n 15 à 20 minuten rijden van Oss, een half uurtje van Nijmegen en Den Bosch en op zo’n 40 minuten van Arnhem en Utrecht. In Alphen is een basisschool en scholen voor middelbaar onderwijs liggen alle op fietsafstand in Beneden-Leeuwen, Druten of Oss.
Het betreft een heerlijk familiehuis met een fijne atmosfeer waar wonen en werken mogelijk is u meer dan welkom bent voor een bezichtiging.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).