Westervelde

TYPE

Monument

KAMERS

6

LOCATIE

Westervelde

LET OP: VRAAGPRIJS IS EEN VANAF PRIJS, BEDOELD OM VIA ONDERHANDELING TOT OVEREENSTEMMING TE GERAKEN.
Midden in het schilderachtige Westervelde (nabij Norg) staat dit grote Rijksmonument. Het voorhuis opgetrokken in baksteen en gedekt door een afgewolfd schilddak met blauwe geglazuurde golfpan, de schuur voorzien van riet. In de voorgevel een portiek met gepaneelde voordeur met bovenlicht, zesruits schuiframen en vierruits ramen boven. Opvallende kenmerken van dit bijzondere stukje geschiedenis zijn de scheef ingezette inrijdeur van de schuur en de voormalige doorrit met inrijdeuren voorzien van ruitvormige bovenlichten. En wat dacht u van de karakteristieke stookhut? We gaan meer dan honderd jaar terug in de tijd toen deze boerderij gebouwd werd en jarenlang bevond zich daar waar nu de voorkamer is een sfeervol dorpscafé met achttien tafeltjes en bijbehorende stoelen. Later werd het geheel in een combinatie van wonen/bedrijf gebruikt maar momenteel wordt er alleen gewoond.

In 1992/1993 is er grondig verbouwd en gerestaureerd. Het woongedeelte werd grotendeels voorzien van isolatie en zo werd er een comfortabel woonhuis van gemaakt zonder dat de oorspronkelijke sfeer verdween. Beneden zien we een woonkamer-en-suite, een woonkeuken met bijkeuken, twee toiletten, veel bergruimte en natuurlijk de enorme schuur met zolder en aan de achterzijde de paardenstallen. Het zijn er nu vier en eenvoudig uit te breiden naar vijf. De schuur biedt qua ruimte uiteraard nog volop extra mogelijkheden.
Boven het voorhuis drie slaapkamers, de badkamer en de nodige bergruimte verdeeld over drie afsluitbare compartimenten. Ook is er een multifunctioneel vertrek boven, daar waar in het verleden kantoorruimte was. Geschikt om er bijvoorbeeld een slaapkamer of speelkamer voor de kinderen van te maken.

Uniek is natuurlijk ook de grote kavel (5620 vierkante meter) zo midden in het dorp. Het geeft de huidige eigenaars de gelegenheid om hun paarden bij huis te houden. Eventueel is er overigens desgewenst meer nabij gelegen land bij te kopen. Op het erf zien we verder ruimte voor het opslaan van voorraden hooi/kuil en mest. Ook een pannengedekte kapschuur (met zolder en gedeeltelijk met kelder) met een lengte van zo’n 21 meter en een diepte van bijna 8 meter. En het weiland voor de paarden om het geheel compleet te maken.

Veel mensen denken dat een monumentaal pand vooral belemmeringen met zich mee brengt. Niets blijkt vaak echter minder waar te zijn, het geeft juist diverse mogelijkheden met interessante financieringsopties. In dit geval heeft een deel van de rieten kap onderhoud nodig waar subsidie tegenover staat. Bovendien hebben wij van een professionele rietdekker een offerte in ons dossier dus ook daar kunnen we u goed over informeren.

Bijzonderheden:
– Drainage op de sloot aan de achterzijde van het perceel.
– Vier paardenstallen (eenvoudig vijf of meer van te maken).
– Bliksemafleiding aanwezig.
– Glasvezel per september 2017.
– Extra weiland bij te kopen.

Adres: Hoofdweg 7 9337 PA WESTERVELDE
Vraagprijs: € 685.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: -1906
Ligging: in centrum, beschutte ligging, in bosrijke omgeving, landelijk gelegen
Oppervlakte: 300 m2
Oppervlakte perceel: 5620 m2


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).