Veenhuizen

TYPE

Monument

KAMERS

5

LOCATIE

Veenhuizen

Prachtig Rijksmonumentaal herenhuis
Veenhuizen, geroemd om de prachtige omliggende natuur van het Nationaal Park Drents-Friese Wold, heeft een rijke historie. Deze voormalige dokterswoning met de veelzeggende naam Humaniteit, is een prachtig voorbeeld hiervan. Dit door architect W.C. Metzelaar in 1901 ontworpen herenhuis was onderdeel van een veel groter geheel. Al deze gebouwen tezamen waren onderdeel van het door het Rijk in deze omgeving gerealiseerde Rijkswerkinrichtingen. In Veenhuizen staan nog steeds meer dan 100 rijksmonumenten.
De omgeving is prachtig; u kunt uren wandelen in de bosrijke omgeving en het mooie, geliefde Westervelde en Norg zijn nabij gelegen. Binnen tien minuten bent u met de auto in Assen maar ook Groningen is binnen een half uurtje te bereiken.

Het herenhuis is royaal en logisch van opbouw. Mooie ruime vertrekken met veel lichtinval door de hoge ramen vullen het huis. Het fraaie centrale trappenhuis verbindt de begane grond met de verdieping.
In de loop der jaren is het huis goed en zorgzaam bewoond. Steeds is er adequaat onderhoud gepleegd waar nodig. Zo is er in de riante woonkamer vloerverwarming aangelegd en zijn vrijwel alle ramen voorzien van dubbele beglazing. Ook zijn recent alle luiken vervangen door hardhouten exemplaren. Het geheel is goed geschilderd en verkeert bouwkundig in goede staat. De keuken en de badkamer zijn de afgelopen jaren vernieuwd. De passende keuken is aangepast op de prachtige oude keukenkast die deze ruimte siert. Er bevinden zich toiletten op de begane grond en op de eerste verdieping. Het prachtige huis is zorgvuldig bewoond echter biedt het ook ruimte voor verbetering. De grote zolder kan eenvoudig worden verbouwd tot meerdere slaapvertrekken met eventueel een extra badkamer.
De omliggende tuin maakt dat u optimaal privacy ervaart. De grote (ruim 3200 m²!) laat veel mogelijkheden; een fijne tuin om te recreëren of toch die uitgelezen landschapstuin met boomgaard. De achterzijde grenst aan een houtwal met daarachter landerijen. Vanaf de voorzijde kijkt u uit over de bomen en de kanalen.

Voor de indeling van dit royale herenhuis verwijzen wij u naar de bijgeleverde tekeningen en voor een goede impressie van dit bijzondere herenhuis bevelen wij u van harte de video aan!

Bijzonderheden:
– Rijksmonument met grote (3208 m²) tuin
– Royaal herenhuis in goede onderhoudsstaat
– Prachtige natuur in directe omgeving
– Assen, Norg binnen 10 minuten, Groningen binnen 30 minuten bereikbaar
– Mooie droge wijnkelder van ca 15 m²

Adres: Hoofdweg 26 9341 BH VEENHUIZEN
Vraagprijs: € 469.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1901
Ligging: landelijk gelegen
Oppervlakte: 278 m2
Oppervlakte perceel: 3208 m2


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).