Leens

TYPE

Monument

KAMERS

10

LOCATIE

Leens
Adres: Hoofdstraat 35 9965 PA LEENS
Vraagprijs: Prijs op aanvraag
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1868
Ligging: aan park, aan rustige weg, vrij uitzicht, beschutte ligging, buiten bebouwde kom, landelijk gelegen
Oppervlakte: 410 m2
Oppervlakte perceel: 10320 m2

LANDHUIS OOSTERHOUW: HET HUIS VAN DICHTER C.O. JELLEMA
BIEDINGSPROCEDURE GESLOTEN
Vanwege de enorme belangstelling die wij hebben mogen ontvangen hebben wij besloten om met een biedingsprocedure te gaan werken.

LANDINGSPAGINA
KIJK OP landhuisoosterhouwtekoop hier zijn ook meer documenten te bekijken.

Over de uitslag van de biedingen wordt niet gecorrespondeerd.

OMSCHRIJVING
Landhuis Oosterhouw is een markant Noord-Gronings rijksmonument uit 1868. Het is de laatste dertig jaar met veel liefde voor de geschiedenis bewoond door de dichter C.O. Jellema, tuinontwerper Klaas T. Noordhuis, en anno nu door kunstenaar en voormalig monnik Hans Christiaan Klasema. Deze Italiaans-classisistische notariswoning met aangebouwd koetshuis in chaletstijl (1913) is werkelijk een unieke tijdscapsule. Het pand verkeert zowel van binnen als van buiten grotendeels in de oorspronkelijke staat en is alleen daardoor al een witte raaf in Nederland. Het landhuis is omgeven door open velden met een intensief aangelegde en goed onderhouden parktuin van ruim 1 ha, gekenmerkt door 150-jarige monumentbomen, stinzenplanten, oranjerie en tuinhuis in de vorm van een Turkse tent.

Oosterhouw heeft een woonoppervlak van maarliefst 410 m2 en kent zelf twaalf goed bewoonbare kamers met prachtig oud patin en hoge plafonds, twee bibliotheken met vaste boekenkasten, trompe-l’oeuils en wandschilderingen ( o.a. Pieter Pander), een huisbioscoop, twee keukens (Aga en horeca afwasmachine), zes vernieuwde schoorstenen, Jugendstil radiatoren, een overdekt verwarmd terras met buitentoilet, I.B.A., geheel nieuwe bliksemafleider en twintig zonnepanelen (2013).

Oosterhouw is gebouwd in een landschap dat in de middeleeuwen bezaaid was met kloosters die centra van spiritualiteit en cultuur waren. Het waren ook de kloosters die begonnen met de landwinning door het bedijken langs het waddengebied. Dit is nog steeds te zien in de kwelders achter de dijken. Het was de oorsprong van de rijke cultuur van de latere herenboerenstand die in de negentiende eeuw tot een ongekend hoogtepunt kwam.

Het huis werd in 1868 gebouwd als notariswoning voor notaris H.A. Spandaw (zoon van politicus en dichter Hajo Albertus Spandaw). Hij bouwde een landhuis in de vorm van een Italiaanse villa met balkons en balustrades rondom. Na Spandaw hebben nog drie notarissen op Oosterhouw gewoond en gewerkt. In 1913 is het huis door een modernisering van het achterhuis en het koetshuis vergroot. Sindsdien is er nauwelijks iets aan het monument gewijzigd. Vanaf 1989 werd het huis bewoond door Jellema en Noordhuis en vanaf 2003, na het overlijden van Jellema, kwam Christiaan Klasema er wonen als Noordhuis’ nieuwe partner.

Opvallend is dat alle drie bewoners sinds 1989 een vorm vonden waarbij het huis wordt gebruikt als ontmoetingsplaats. Oosterhouw is een unieke plek met een volstrekt eigen identiteit. Een plek waar bezoekers zich in een andere wereld wanen. Een plek van afzondering en bezinning maar ook een plek van inspiratie en openheid. In dit huis kan veel gebeuren, dat voel je zodra je binnenkomt.

HUIS VAN CULTUUR
Door dichter C.O. Jellema kwamen er veel schrijvers en kunstenaars naar Oosterhouw. Noordhuis legde er de prachtige parktuin aan die jaarlijks veel bezoekers trekt. Klasema heeft vanuit het bestaande verhaal Oosterhouw ontwikkeld als broedplaats voor een jongere generatie en het huis beschikbaar gesteld voor literaire, artistieke en culinaire activiteiten.
Oosterhouw ligt in gemeente Het Hogeland. Deze regio is groot in oppervlak maar klein in aantal inwoners. Recreatie en toerisme groeien echter gestaag. Bezoekers uit drukkere delen van het land zoeken graag de stilte en de ruimte op van het gebied. Oosterhouw trekt een publiek dat de rijke cultuur wil ontdekken van het Groninger land. Een publiek dat inspiratie kan vinden in het huis, de parktuin en het omliggende land. Kunstenaars en makers vinden in deze bedding ruimte om nieuw werk te maken, net zoals Jellema, Noordhuis en Klasema.

Als rijksmonument is Oosterhouw een belangrijk materieel erfgoed. De bijzondere geschiedenis, en de nalatenschap van Jellema en Noordhuis, die in elke vezel van het huis nog voelbaar is, levert een belangrijke bijdrage aan het immaterieel erfgoed van Groningen.

KORTOM
Een eindeloos huis dat geschikt is voor meerdere doeleinden zoals bijvoorbeeld wonen en werken, als trouw-, trainings-, of vergaderlocatie, voor bezinning, coaching, praktijk aan huis, kunst, cultuur, studio, horeca. De gemiddelde bewoning was de afgelopen 150 jaar circa 25 jaar.

U kunt de 7de generatie zijn.

INTERESSE?
Neem contact met ons op, wij informeren u graag!


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).