De Steeg

TYPE

Monument

KAMERS

9

LOCATIE

De Steeg
Adres: Hoofdstraat 21 6994 AC DE STEEG
Vraagprijs: € 935.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1905
Ligging: beschutte ligging
Oppervlakte: 400 m2
Oppervlakte perceel: 1330 m2

Wonen en werken in een voormalig postkantoor
Aan de rand van de Veluwe, circa tien kilometer ten Oosten van Arnhem, ligt het pittoreske dorp de Steeg. In de Hoofdstraat van De Steeg staat, op steenworp afstand van kasteel Middachten, het prachtig gerestaureerde oude postkantoor van de Steeg. Het sfeervolle Rijksmonument is recent volledig gerenoveerd tot een unieke woning. Een authentiek woonhuis dat van alle modern gemakken is voorzien.

Wat direct aan het oude postkantoor opvalt is de prachtige vakwerkgevel, een bijzondere en zeldzame verschijning in Nederland. Het pand ligt ruim op zijn kavel met een grote voortuin en een diepe achtertuin. Bij binnenkomst vallen onmiddellijk de prachtige lichte ruimtes met meters hoge ramen en plafonds op. De authentieke details, zoals de oorspronkelijke lambriseringen, de bijzondere houten trap, de originele schouwen en prachtig gestuukte plafonds zijn op een geweldige manier geïntegreerd in het moderne interieur.

Indeling
Het huis heeft twee entrees, die voordeur in de voorgevel was vroeger de entree van het postkantoor, die aan de zijkant was de toegang tot het (voormalige) woonhuis. Dit alleen al maakt het huis geschikt voor dubbel of gecombineerd gebruik als woon- /werkpand. De ruimtes op de begane grond zijn op een prachtige manier in stand gehouden. De ruimte waar vroeger de postloketten waren is nu ingericht als ruime zitkamer. Aan weerzijde van de zitkamer zijn mooie hoge kamers waarvan er een op dit moment is ingericht als lunchroom en private dining restaurant. Aan de achterkant, uitkijkend over het gazon van ruime tuin, en de bijzondere, eveneens monumentale, schuur.
Via een mooie luie trap komt men op de eerste verdieping. Hier vindt men de prachtige lichte en ruime kamers. Eveneens meters hoog en alle voorzien van prachtige hoge ramen.
Op de enorme zolder zijn op dit moment slechts de voormalige dienstmeiden kamers ingericht als slaapkamer en fungeert de rest van de zolder als opslagruimte.

Bestemming en huidig gebruik
Er is een ruime bestemming van toepassing, waardoor het voormalige postkantoor voor een breed aantal invullingen en gebruikstoepassingen geschikt (te maken) is. Het object kan in zijn geheel worden gebruikt als royaal woonhuis (van circa 336 m2) maar ook als woon-werkobject met bijvoorbeeld een kantoor, praktijk of (dag)horeca aan huis. Ook dubbele bewoning is mogelijk. Aanpassingen in de inrichting van de binnenkant van het pand zijn vaker mogelijk dan soms wordt gedacht in het geval van een rijksmonument. In het verleden zijn diverse aanpassingen inclusief (ver)plaatsen van muren goedgekeurd. De enorme zolder zou voor bewoning geschikt gemaakt kunnen worden, waardoor verdeeld over twee verdiepingen ± 300 m2 beschikbaar is voor bestemmingen zoals:

– restaurant / kookschool met kamers om te overnachten
– bed & breakfast / boetiekhotel (horeca vergunning reeds aanwezig)
– (buurt)winkel met delicatessen, vergeten boodschappen / levensmiddelen, ijssalon, antiek / boeken
– atelier / galerie
– showroom / woonwinkel
– praktijk huisarts, tandarts, fysiotherapeut, etc.
-kantoor met kantoortuin en afsluitbare ruimtes
– dubbele bewoning

Meer informatie over de bestemming vindt u op ruimtelijkeplannen.nl
https://www.ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.0275.BPST2015-VA01/r_NL.IMRO.0275.BPST2015-VA01.html#_5_Gemengd-1

Het postkantoor
Het Postkantoor werd in 1905 gebouwd op basis van een ontwerp van de Dierense architect G.J. Uiterwijk (1863 – 1937). Het gebouw was oorspronkelijk het postkantoor van kasteel Middachten en diende naar verluidt tevens als gastenverblijf voor gasten van graaf Bentinck en zijn familie. Later werd het pand te huur aangeboden aan de posterijen. Het gebouw bleef door de gebruikte rood-witte kleurstellingen herkenbaar als eigendom van de familie Bentinck. De opvallende, aan de Duitse vakwerkarchitectuur verwante bouwstijl werd volgens de overlevering gekozen in verband met het bezoek van de Duitse Keizer Wilhelm II in 1909 aan kasteel Middachten. Op 15 juni 2001 werd het (inclusief een achterliggend schuurtje) een rijksmonument vanwege deze zeldzame bouwstijl.

De Steeg
De Steeg is een prachtig dorp aan de rand van de Veluwe. Voor de belangrijkste voorzieningen zoals (lagere) scholen, supermarkten etc. vindt men in het naastgelegen Dieren (per auto in circa vijf minuten en met de fiets in circa twaalf minuten bereiken. Het dorp ligt enkele kilometers ten Oosten van Arnhem. Voor meer uitgebreide voorzieningen zoals (luxe) winkels, middelbare scholen, uitgaansgelegenheden en cultuur is Arnhem snel te bereiken. Het centrum is per auto in circa tien tot vijftien minuten te bereiken.
In de omgeving zijn er tal van recreatiemogelijkheden. Prachtige natuur, bezienswaardigheden, musea en cultuur. De Steeg is gelegen in een prachtige omgeving met het grote natuurgebied van de Posbank en het bijzondere kasteel Middachten letterlijk om de hoek. Het Kröller-Müller Museum, het openlucht museum en Burgers Zoo zijn goed bereikbaar.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).