Elp

TYPE

Monument

KAMERS

6

LOCATIE

Elp

RIJKSMONUMENT nummer 38750. Boerderij met achterbaander en underschoer waarboven met heide bekleed dakschild. Vrijstaande bijschuur.

Zo luidt de beschrijving in het monumentenregister.
Het gaat hier natuurlijk om een prachtig in oude stijl gerestaureerde Saksische boerderij in een handzaam formaat (ca. 1300m³), maar groot genoeg om voor riante bewoning slechts de begane grond (ca. 255m²) in gebruik te hebben. Dat betekent dat ruimtegebrek niet snel aan de orde is.

De boerderij stamt oorspronkelijk ongeveer uit het jaar 1700. De huidige bewoners hebben vanaf 1995 met veel liefde en bezieling de boerderij wederopgebouwd, onder toeziend oog van monumentenzorg. Daarbij zijn moderne comfortverhogende zaken niet over het hoofd gezien.
Resultaat is een qua woongenot moderne woning, in een stijlvolle historisch verantwoorde verpakking.

De vrijstaande bijschuur is in gebruik als garage en berging. De gebintconstructie en verdere opbouw is authentiek tot en met de rietgevlochten nokafwerking toe. De gebruikte materialen geven de schuur door de details een rijke uitstraling.

Het boerenerf is geheel in sfeer gehouden, de veldkeien aangevuld net waaltjes zorgen voor de erfverharding, de boeren siertuinen zijn aanwezig, de boomgaard draagt bij aan de sfeer en de moestuin voorziet de bewoners van verse groente. Aanliggend behoort een perceel grasland tot deze aanbieding.

Indeling:
Entree in ruime hal met trapopgang, toilet, meterkast, toegang tot twee slaapkamers, woonkamer, badkamer en keuken. De woonkamer (ca. 84m²) met houten vloer op de voormalige deel beschikt over een glaspui in de achterbaander en een prachtige schouw. De slaapkamers zijn ruim van opzet en doordat de gebinten in de kamers staan, is er aan sfeer geen gebrek. De badkamer is gewoon up to date.

De grote woonkeuken in oude stijl beschikt naast modern kookcomfort over een prachtige gebrandschilderde bedsteewand en een fraaie vuurplaats met authentieke schoorsteenmantel. Achter één van de bedsteedeurtjes is de bijkeuken met buitendeur bereikbaar, waar alle moderne machinerie is opgesteld.

Vanuit de keuken is ook de voorhal met officiële voordeur bereikbaar, van waaruit de voorkamer en de zijkamer met opkamer bereikbaar zijn. Deze kamers kunnen dienst doen als slaap- of werkkamer. De opkamer beschikt over de keldertoegang en is tevens bereikbaar vanuit de bijkeuken.

De zolder is via de vaste trap bereikbaar en beschikt over een nuttige ruimte van ca. 125m². Nu is het naar volle tevredenheid in gebruik als bergzolder, maar met enige verbeelding komen er legio mogelijkheden in beeld voor een intensiever gebruik.

Het geheel is goed geïsoleerd zonder te veel concessies te doen aan de historische uitstraling.
Een heerlijk huis om te bewonen.

Adres: Hogebrinksweg 3 9442 PP ELP
Vraagprijs: € 535.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1700
Ligging: aan rustige weg, vrij uitzicht, beschutte ligging, in bosrijke omgeving
Oppervlakte: 255 m2
Oppervlakte perceel: 9623 m2


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).