Elp

TYPE

Monument

KAMERS

10

LOCATIE

Elp

RIJKSMONUMENT nummer 38749.
Boerderij met achterbaander en underschoer en aangebouwde houten bijschuur, waarvan het dak verbonden is met dat van het hoofdgebouw.

Zo luidt de beschrijving in het monumentenregister.
Het betreft hier een prachtige monumentale Saksische boerderij die als Luxe Bed & Breakfast “De Vijf Suites” dienst doet. Het bestemmingsplan spreekt hier van een “mini-hotel”.
Beleef de luxe van een sterrenhotel in een persoonlijk B&B, staat in de bedrijfsbrochure, daar is niets teveel mee gezegd.
De vijf suites zijn eigenzinnig, modern en van alle luxe voorzien, nog aangevuld met een sauna en theeschenkerij.
De boerderij is perfect onderhouden, de afwerking is van uitzonderlijke hoog niveau en vele originele details zijn behouden. Het betreft hier een succesvol “going concern” dat direct voortgezet kan worden.

Daarnaast zijn natuurlijk tal van alternatieve gebruiksinvullingen denkbaar waaronder ook dubbele bewoning of datgene dat de creatieve eigenaar zelf bedenkt. De ruimte en voorzieningen zijn aanwezig.

De boerderij stamt uit vermoedelijk 1760 en ligt centraal in het pittoreske dorp Elp.
Elp is een typisch Drents dorp, waarbij de oude agrarische structuur goed herkenbaar is. Er is ruimte, ook in de dorpskern, er is van oudsher cohesie, zichtbaar in de bebouwing, er is vrijheid en privacy, niet altijd zichtbaar achter de vaak oorspronkelijke bebouwingen.
Het dorp leeft, in weerwil van de zo vaak aangehaalde ontvolking van het platteland. Elp kent een actief verenigingsleven, en voor tal van voorzieningen is Westerbork, net een maatje groter, op korte afstand beschikbaar.

Het perceel is ruim 1900m² groot met als hoofdgebouw de B&B en aansluitend het privé woongedeelte met een gezamenlijke oppervlak van ca. 406m².
De tuin met eeuwenoude eiken is op zichzelf al de moeite waard om te komen bekijken.

Het voorhuis en het achterhuis zijn zo ingericht dat ze kunnen functioneren als zelfstandige woningen, met alle nuts voorzieningen afzonderlijk aanwezig of eenvoudig aan te leggen.

Aan de noordzijde van het perceel is een extra bouwplaats met vergunning voor een schuurwoning gelegen op ca 700m2, welke eventueel ook aanvullend verworven kan worden.

Indeling begane grond:
Entree B & B via hal met trapopgang en ruim toilet, met aan één zijde toegang tot een grote slaapkamer (36m²) met openslaande deuren en luxe badkamer met bad, douche, toilet en wastafelmeubel.
De andere zijde van de hal geeft toegang tot de theeschenkerij cq galerie vol met vides, mezzanine’s en doorkijkjes. Moderne open Bulthaup keuken.
Aansluitend op de begane grond nog 2 zeer ruime slaapkamers van 31m² met badkamer met bad, douche, toilet en wastafel, en 24 m² met badkamer met douche, toilet en wastafel. Een tweede trapopgang vanuit de galerie brengt u naar de vide op de bovenverdieping.

Een eigen ingang in het voorhuis geeft toegang tot het privé woongedeelte via een ruime hal met aan het einde van de hal een toiletruimte.
Aan de rechterzijde bevind zich de deur naar een slaapkamer met eigen badkamer met douche, wastafel en toilet, de deur aan de linkerzijde geeft toegang tot de woonkamer van ruim 56 m².
De grote ramen zorgen voor een mooie lichte woonkamer, ook weer met een prachtige open Bulthaup keuken en houtkachel.
Vanuit de woonkamer is de bijkeuken van 11m² toegankelijk, waar zich ook de CV installatie bevindt. Ook is hier de trapopgang naar de bovenverdieping.

Indeling bovenverdieping:
Gelegen boven de B & B, een mooie ruime vide met zicht op de theeschenkerij annex galerie.
Hier bevinden zich twee slaapkamers van 25m² en 19m² met extra slaapzolder, ook weer met eigen badkamer met douche, bad wastafelmeubel en toilet.
De overloop brengt u naar de open vrij toegankelijke hobbyruimte/loungeruimte van 17m².
Ook de saunaruimte bevindt zich aan de overloop en via voorportaal van de sauna komt u in de CV ruimte van de B & B.

De trapopgang van het voorhuis (privé woonruimte) brengt u naar een kleine overloop met toegang tot een grote slaapkamer met badkamer met douche, wastafel en toilet.
Via een trapje is nog een slaapzolder van ca. 4m² bereikbaar.

De eeuwenoude houten gebinten geven het geheel een sfeervolle landelijke uitstraling en zorgen ervoor dat de monumentale Saksische eigenschappen aanwezig zijn.

De schuur, het voormalig stookhuis met varkensstallen, is verbouwd tot een extra gastenverblijf/hobbyruimte met verdieping van ca. 60 m² verblijfsruimte en 15m² berging
Het bestemmingsplan biedt mogelijkheden om extra bij te bouwen.

De vijf Suites zijn elk op hun eigen manier eigenzinnig, modern en comfortabel en beschikken uiteraard over eigen sanitaire voorzieningen.

Om dit prachtige pand goed te kunnen beschrijven schieten woorden en foto’s tekort, wij adviseren dan ook om deze monumentale belevenis “live” te ondergaan door een bezichtiging in plannen.

Adres: Hogebrinksweg 1 9442 PP ELP
Vraagprijs: € 995.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1760
Ligging: aan rustige weg, in centrum, vrij uitzicht, in bosrijke omgeving
Oppervlakte: 406 m2
Oppervlakte perceel: 1914 m2


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).