Vught

TYPE

Monument

KAMERS

11

LOCATIE

Vught
Adres: Heuvel 4 5261 EE VUGHT
Vraagprijs: € 975.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1864
Ligging: in centrum
Oppervlakte: 577 m2
Oppervlakte perceel: 463 m2

In het centrum gesitueerde, STATIGE VRIJSTAANDE MONUMENTALE vrijstaande VILLA met achtergelegen stadstuin.
Perceel: 463 m²
Bouwjaar: 1864
Gebruiksopp.: 577 m² (incl. zolderverdieping)
Bruto inhoud: 2.501 m³
Kadastraal bekend: Vught sectie L nummer 3381
Staat van onderhoud: goed
Aantal kamers: 11
Verwarming: gasgestookte cv – Remeha HR (1997)
Energielabel: F
Tuin: zuidwest

Algemeen:

Markante, statige stadsvilla. In 1864 gebouwd als pastorie van de naastgelegen imposante (eveneens Monumentale) R.K. Kerk Sint-Petrus (uit 1884). Beide gebouwen als architectonisch en stedenbouwkundig compositorisch geheel in neo-romaanse bouwstijl ontworpen door de bekende architect Carl Weber.
De kerk zal, nadat deze begin 2000 aan de eredienst is onttrokken, als religieus erfgoed behouden blijven en daarmee nog tot in lengte van jaren het zicht op het Vughtse centrum bepalen. Het kerkgebouw heeft na ingrijpende metamorfose een eigentijdse bestemming gekregen met het accent op sociaal-cultureel.

Mede door de klassieke uitstraling en de praktische ruim bemeten indeling, is de stadsvilla uitermate geschikt als representatieve woning, kantoorvestiging of (maatschappelijke) dienstverlening, detailhandel en/of lichte horeca.
Het centrum van Vught is goed bereikbaar en in de directe nabijheid is voldoende gelegenheid tot – onbetaald – parkeren. Parkeren kan natuurlijk ook op eenvoudige wijze gerealiseerd worden op het achtergelegen terrein (tuingedeelte).

Er staat nog veel meer te gebeuren in het centrum van Vught. Direct aan de linkerzijde van deze villa is recent het nieuwe Centrumplan-West gerealiseerd. De nieuwbouw beschikt op de begane grond over uiteenlopende detailhandel met op de verdiepingen een grote verscheidenheid aan fraaie appartementen. Onder het gehele complex een grote parkeergarage.
In vergevorderde ontwikkeling is tenslotte nog een Centrumplan-Oost dat upgrading zal geven aan het overige centrumgedeelte nabij en rondom de huidige winkelpassage ‘Marktveld’. Vught zal ongetwijfeld met de herbestemming van de Sint-Petruskerk en de centrumplannen West en Oost, opnieuw op de kaart worden gezet. De voormalige pastorie zal daarbinnen als woonhuis, kantoor, winkel of horecabedrijf, eveneens een zeer prominente plaats innemen.

De klassieke negentiende eeuwse, royaal bemeten, stadsvilla is niet alleen statig, maar zeker ook solide gebouwd en opgetrokken uit duurzame materialen, praktisch ingedeeld.
Voorname entree via natuurstenen stoeptreden. De hal voorzien van zwarte marmeren vloertegels, wit gestukadoorde wanden en plafond. Links en rechts ervan kamers met grote hoge raampartijen op de straat (de Heuvel) gericht, daarachter mooie grote representatieve kamers met bovendien een uitgebouwde serre en openslaande tuindeuren.

De hoogte van de vertrekken bedraagt maar liefst bijna vier meter, waarbij het plafond in de grote (meest representatieve) woon-/werkkamer voorzien is van dubbele, wit gestukadoorde sierlijsten. Vanuit de hal een brede, dwars gelegen gang met twee aangrenzende tussenkamers, een ruime keuken en grote bijkeuken, volop kastruimte, meterkast, en ten slotte een dubbele toiletgroep. De wijnkelders (ook te gebruiken als archiefruimte) zijn bereikbaar vanuit de keuken.

De eerste verdieping is toegankelijk via de fraaie authentieke houten trap. In het midden van de verdieping een brede gang met tochtportaal en toiletgroepen. Van oorsprong bevonden zich aan de voorzijde (straatzijde) drie grote kamers en een viertal kamers aan de achterzijde (tuinzijde). De grootste kamer heeft openslaande balkondeuren.
Doordat twee tussen-/scheidingswanden zijn verwijderd, bestaat de bovenverdieping in de huidige situatie in totaal uit vijf grote woon-/kantoorvertrekken.

De tweede verdieping is bereikbaar door middel van een afsluitbaar trappenhuis. Deze woonlaag bestaat in de huidige situatie uit een ‘immense’ open zolder met een oppervlakte van circa 150 m². Uitstekende mogelijkheden om er op betrekkelijk eenvoudige wijze meerdere woon-/werkkamers van te maken. De plafondhoogte bedraagt maar liefst 4½ meter waardoor er eventueel boven de nieuwe kamers zelfs nog gemakkelijk een zolder- of andere bergruimte kan worden gerealiseerd.

Het gebouw staat geheel ‘vrij’ van de naastgelegen kerk, beschikt over een privé-stoep aan de voor-/straatzijde en tenslotte ook over een voldoende grote achtertuin (terrein).

De informatie is met zorg samengesteld, doch buro t’sas aanvaardt geen aansprakelijkheid voor onjuistheden in en onvolledigheden van de opgenomen informatie, noch kan aan de vermelde informatie enig recht worden ontleend.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).