Amsterdam

TYPE

Monument

KAMERS

18

LOCATIE

Amsterdam
Adres: Herengracht 446 1017 CA AMSTERDAM
Vraagprijs: € 14.000.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: -1906
Ligging: aan water, in centrum, aan vaarwater
Oppervlakte: 1032 m2
Oppervlakte perceel: 913 m2

Video viewing mogelijk. Wilt u een persoonlijke, virtuele rondleiding met één van onze makelaars via Face-time, Skype of Whatsapp bel dan ons kantoor voor een afspraak. Uiteraard kunt u ook een afspraak maken voor een bezichtiging op lokatie. Wij houden ons dan vanzelfsprekend aan de regels van het RIVM en verzoeken u vriendelijk dat ook te doen.

Video viewing available. Would you like a personal, virtual tour with one of our brokers via Face-time, Skype or Whatsapp, call our office for an appointment. You can also make an appointment for a viewing on location. We will of course follow the rules of RIVM and kindly request you to do the same.

This is that rare opportunity: the rich tapestry of a historic canal house, with the freedom to live a contemporary
lifestyle. The 1,000+ sqm city palace was built in 1669 for one of the wealthiest men of the Dutch Golden Age, Andries de Graeff, in the best location possible: the ‘Golden Bend’ of Amsterdam’s Herengracht. Its double frontage measures over 16 metres and reflects the opulence hidden within, with well-preserved interiors on the piano nobile, but flexible, open spaces on the floors above. The garden is the icing on the cake. Anyone
who was anyone in the 17th-century walked through its impressive front door, including the likes of Rembrandt, who painted Andries’ portrait. Much has been written about the history of this house, and its famous owners. Today, you are in a position to add a new chapter.

Stadspaleis
U zoekt een monumentaal grachtenpand (1.335 m2 bvo) aan de Gouden Bocht van Amsterdam?
Het lijkt een hopeloze opgave. Maar dit is uw kans: een waar stadspaleis, met ongekende mogelijkheden.

Het lijkt een ‘catch 22’. U wilt de rijke historie van een monumentaal grachtenpand,
maar ook de vrijheid om daarin een 21ste-eeuws leven te leiden. Dit pand aan de Gouden Bocht van de Herengracht biedt u een unieke kans: indrukwekkende stijlkamers op de bel-etage en open, vrij in te delen ruimtes op de bovengelegen verdiepingen. Alles bij elkaar staat u meer dan 1.000 m² ter beschikking, met een riante achtertuin als kers op de taart. U kunt hier wonen, u kunt hier werken, u kunt hier wonen én werken.

Kiest u voor dat laatste, dan treedt u in voetsporen van de eerste bewoner, Andries de Graeff (1611 – 1678). De naam zegt u wellicht niets, maar in de zeventiende eeuw was de heer De Graeff zevenmaal burgemeester van Amsterdam en ontving hij hier zijn vele hooggeplaatste gasten. Andries was het prototype van de Amsterdamse regent in de Gouden Eeuw: libertijns, kunstliefhebber (Rembrandt schilderde zijn portret), voorstander van de republiek en toch, onder voorwaarden en als het zo uitkwam, Oranjegezind.

Een typisch Hollandse pragmaticus dus, maar ook een beetje een snob. Zo liet hij uitpluizen of de ‘burgerlijke’ De Graeffjes misschien niet toch op de een of andere manier van adel waren. Uiteraard vonden de genealogen – wiens brood men eet diens woord men spreekt – een vage lijn naar de Tiroolse adellijke familie Von Graben von Stein. Overigens had De Graeff al genoeg beroemde familieleden: Pieter Corneliszoon Hooft was zijn oom, Frans Banninck Cocq – ja, die van de Nachtwacht – was zijn zwager en Johan en Cornelis de Witt waren zijn neven, met wie hij nauw samenwerkte in de roerige landspolitiek. Andries’ invloed en portemonnee reikten ver – hij hoorde tot de 250 rijksten in 1674 – en de plek waar hij zijn huis liet bouwen paste daar goed bij. De locatie van je huis was ook in de zeventiende eeuw al van groot belang. In 1669 ging dus op de beste – en duurste – plek van Amsterdam de schop in de grond voor de drie jaar durende bouw van een dubbelhuis dat met zijn 16,25 meter een van de breedste huizen aan de Amsterdamse grachten is. Zeven raamassen telt de gevel en dat is letterlijk uniek. Een teken van grote welstand, aangezien destijds zogenaamde ‘gevelbelasting’ werd geheven voor grachtenpanden – hoe breder de gevel, hoe hoger de aanslag. Die gevel zelf is inmiddels overigens achttiende-eeuws; alleen de Dorische deuromlijsting is nog uit Andries’ tijd. Die achttiende-eeuwse verbouwing
is ook grotendeels verantwoordelijk voor het fenomenale interieur van de overgebleven stijlkamers. Denk ondermeer aan prachtige stuc reliëfs en roodmarmeren schouwen. Tijdens de achttiende-eeuwse verbouwing bleef men wel met zijn handjes af van de drie plafondschilderingen die Andries had besteld bij de beroemde classicistisch kunstschilder Gerard de Lairesse. Eeuwenlang sierden zij het pand, tot in 1903 de toenmalige eigenaar ze voor 8.300 gulden verkocht aan het nieuw te bouwen Vredespaleis.

Het onderwerp van de schilderingen, geïnterpreteerd als ‘Triomf der Vrede’, leek daar immers goed op zijn plek. Dat ze eigenlijk gingen over de vrijheid van handel, wisten koper en verkoper kennelijk niet. Helaas is de kans nihil dat u de schilderingen terugkrijgt. Dit is wel gelukt met het plafond uit 1672 in de rechter voorkamer: zestien familiewapens van Andries, zijn vrouw Elisabeth Bicker van Swieten, et cetera, in hout. Ontdekt in 1911, verkocht in 1917, teruggekocht in 1959. Dat een aantal eigenaren delen van het interieur te gelde hebben gemaakt, had wellicht te maken met hun ‘core business’: het pand heeft diverse banken gehuisvest. De kluis in het souterrain getuigt hier nog van. Nu is het aan u om het volgende hoofdstuk te schrijven in de geschiedenis van een van de bekendste grachtenpanden van Amsterdam.

Beschrijving Rijksdienst voor de Monumenten:
Dubbel huis (XVII B) met gevel onder rechte lijst en attiek, met zandstenen voorhuispui waaraan balcon XVII B,
verbouwd XVIIIa/b (attiek middenstuk enz.) en + 1800 (vensteromlijsting, attiekvazen, stoep, stoeppalen en -hek,
vensterhekken, snijraam, roedenverdeling en 2 gevellantaarns). Inwendig: zeer fraaie stucversiering in voorhuis,
gang en trappenhuis, evenals trapleuning XVIIIa/b; interieur van linkerachterkamer, buffetnissen van
rechtervoorkamer en stucplafond tuinzaal Louis XV.

Bestemmingsplan:
het bestemmingsplan Zuidelijke binnenstad van de gemeente Amsterdam, stadsdeel Centrum
De voor ‘Gemengd – 1’ aangewezen gronden zijn bestemd voor:
wonen, met inachtneming van het bepaalde in artikel 8.2.16;
kantoren;
kantoren met baliefunctie;

Eigendom situatie
Eigen grond
Gemeente Amsterdam
Sectie I nummer 4686
Groot 913 m2 perceel

Nen rapport
B.V.O. (bruto vloeroppervlak) 1334,77 m2
V.V.O. (verhuurbaar vloeroppervlak) 1032,88 m2
Bruto inhoud B.O.G. 4850,45 m3


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).