Reek

TYPE

Monument

KAMERS

14

LOCATIE

Reek

Landhuis Oudhof is het voormalig rectoraat van klooster St. Elisabeth. Een renovatieproject met ongekende mogelijkheden.
In de dorpskern van Reek tussen Grave en Schaik besluit de vermogende apotheker J.H. Boeracker in 1828 hier zijn landhuis te bouwen. Hij blijft wonen in dit riante onderkomen tot zijn dood in 1856. Enkele jaren daarna in 1858 krijgt Landhuis Oudhof een nieuwe bestemming. Vijf zusters van Bethlehem (uit Haren) krijgen de opdracht in het landhuis een nieuwe fundatie op te zetten. Het Reekse landhuis wordt een klooster en krijgt de naam St. Elisabeth. Het gaat goed met het klooster. Er wordt een schooltje gebouwd voor voorschoolse opvang van meisjes van de lagere school; en later beginnen de zusters een naaischool. Door een fors legaat in 1900 wordt er zelfs een nieuwe kapel aangebouwd.

Van klooster tot landhuis
Door de jaren is het landhuis/klooster dus uitgebreid met een school en een kapel. Dat is de situatie als in 1948 een einde komt aan het strenge kloosterleven. In 1949 verandert de naam van het klooster in Nazareth. In 1961 komt de Reekse congregatie los te staan van het moederhuis in Haren. Kort daarna zijn er zelfs nog plannen voor nieuwbouw. Uiteindelijk gaan die niet door. Sterker nog, de bestemming verandert opnieuw. In 1965 koopt kunstschilder Jan Koning klooster Nazareth en verbouwt het klooster tot woning en atelier. Ook het oude schoolgebouw wordt tot woning verbouwd.

Wonen als een vorst
Het huidige complex Nazareth bestaat tegenwoordig dus uit een kapel en de voormalige school die beide worden bewoond. En natuurlijk dit aanbod: Landhuis Oudhof met een inhoud van 3.433 m³ op een riante kavel van 7.235 m², met een achtertuin die is ommuurd. In dit historische rijksmonument is de geschiedenis ook in 2018 nog in tal van kamers voelbaar en zichtbaar. Het mag duidelijk zijn: een renovatieproject van omvang, met enorme potentie. Dit landhuis vraagt, met haar beschikbare ruimte en bijzondere historie, om een eerbiedwaardig vervolg, zodat u er weer als vorst kunt leven. Zoals ooit apotheker Boeracker het 190 jaar geleden al voor ogen had.

Download het magazine van deze woning met meer foto’s, uitgebreide beschrijving, plattegronden en maatvoering!

Adres: Heijtmorgen 9 5375 AL REEK
Vraagprijs: € 645.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1828
Oppervlakte: 695 m2
Oppervlakte perceel: 7235 m2


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).