Hei- En Boeicop

TYPE

Monument

KAMERS

6

LOCATIE

Hei- En Boeicop

Ben jij een echte klusser, werk je in de bouw, of zou je graag eens jouw eigen droomhuis laten creëren? Dan is deze renovatieboerderij (voorhuis) met 940 m2 grond voor jou bestemd!

Hei- en Boeicop is een lintdorp in de gemeente Vijfheerenlanden en maakt hierdoor deel uit van de provincie Utrecht. Steden als Vianen (5 km), Leerdam (10 km) en Utrecht zelf (20 km) zijn dan ook dichtbij. De locatie is sowieso erg praktisch. Middenin de driehoek A2-A15-A27 is het hier volop genieten van de rust en vrijheid die het Rivierenland biedt, terwijl werk of familie in de Randstad nooit ver weg zijn.

In de open lintbebouwing van Hei- en Boeicop staan prachtige (monumentale) boerderijen. Volledig gerestaureerd, nog in bedrijf of wachtende op een nieuwe ‘rentmeester’ die met zijn passie en kunde de werkhandschoen oppakt. Op nummer 134-136 staat zo’n boerderij. Deze krukhuisboerderij werd eind achttiende eeuw gebouwd, waarschijnlijk omstreeks 1789. De ontlastingsbogen en sierankers, alsmede het trapje, zijn kenmerkend voor het aanzicht van de boerderij. Krukhuisboerderijen met hun opvallende daklijn vind je vooral terug op de vruchtbare kleigronden van het Rivierengebied.

Het voorhuis bestaat momenteel uit twee wooneenheden. Beiden met hun eigen woonkamer, slaapkamer(s) en eenvoudige keuken en sanitair. Maar de huizen kunnen natuurlijk ook tot één woonhuis getransformeerd worden. Hou er dan rekening mee dat de verdiepingen van het linker- en rechterhuis zich als splitlevel tot elkaar verhouden. Het gehele voorhuis heeft een inhoud van 403 m3 en een gebruiksoppervlakte van 134 m². Het perceel is maar liefst 940 m² groot en heeft een dubbele stenen schuur (22 m²) en een houten schuur (58 m²).

De krukhuisboerderij is een rijksmonument, maar heeft geen belangrijke interieurdetails. Hierdoor zullen de beperkingen waarschijnlijk nihil zijn. Wel zijn de financiële en fiscale voordelen groot. Lees hieronder meer of informeer bij de monumentenmakelaars van De Landerije.

Nieuwe financieringsmogelijkheden rijksmonumenten:
Voor de restauratie en onderhoud van jouw rijksmonument kun je vanaf 1 januari 2019 100% van de instandhoudingskosten, conform de Leidraad subsidiabele instandhoudingskosten, financieren. Je hebt met een laagrentende lening van het Restauratiefonds zekerheid van een financiering voorafgaand aan jouw plannen. Bovendien leen je als eigenaar-bewoner van een rijksmonument tegen 1% rente, 10 jaar vast.

Over de nieuwe subsidieregeling rijksmonumenten:
Particuliere eigenaren van een rijksmonument met een woonfunctie kunnen subsidie aanvragen voor instandhoudingskosten. Het betreft bijvoorbeeld schilderwerk of het herstel van goten en regenpijpen, het dak, voegen, kozijnen of de fundering. Je kunt elk jaar na afloop van de werkzaamheden subsidie aanvragen. De bijdrage bij deze regeling is 38% van het subsidiabele bedrag, dat ook wordt gebaseerd op de Leidraad subsidiabele instandhoudingskosten.

Bron en nadere informatie: Restauratiefonds

Adres: Hei- en Boeicopseweg 134 – 136 4126 RM HEI- EN BOEICOP
Vraagprijs: € 295.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1789
Ligging: aan rustige weg, vrij uitzicht, landelijk gelegen
Oppervlakte: 134 m2
Oppervlakte perceel: 940 m2


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).