Bolsward

TYPE

Monument

KAMERS

10

LOCATIE

Bolsward
Adres: Heeremastraat 8
Vraagprijs: 750.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1830
Ligging: in centrum
Oppervlakte: 317 m²

“Heeremastate”.

De ‘Heeremastate’ te Bolsward werd bewoond door het invloedrijke geslacht Heerema. Omstreeks 1830, bij de instelling van het kadaster, zien we dat de ‘Heeremastate’ bestaat uit het huidige pand en daar aangrenzende panden, inclusief een werkplaats die nu niet meer bestaat, en het erachter gelegen weiland. Eind 19e eeuw wordt het bezit in gedeelten verkocht. Het overblijvende deel krijgt respectievelijk de functie van boerderij, pakhuis en woonhuis. In de 20e eeuw raakt de ‘Heeremastate’ in verval, waarbij een zware storm in 1972 het huis bijna ‘sloopt’. Om ervoor te zorgen dat een prachtig historisch monument niet verloren gaat heeft ds. Kreb in 1974 samen met een aantal Bolswarder architecten het huis weer zoveel mogelijk in de oude stijl gerestaureerd.

In het hartje centrum van Bolsward, tegenover het stadhuis, staat dit Rijks monumentale pand. Vanuit de straat gezien is het pand prachtig met zijn tweekleurige kloostermoppen en de trapgevel, maar als je naar de achterzijde van de state loopt blijkt pas hoe imposant het is. Ondanks dat je je in het centrum van de stad bevindt, is de rust die er om het pand heerst een verademing.

Een freule woont er niet op de ‘Heeremastate’ maar wel een enthousiaste eigenaar die van dit historische pand een deel verbouwd heeft tot herberg waar men kan overnachten in de sfeer van weleer en met de luxe van vandaag! Eventueel kan men ’s avonds vertoeven in het gezellige souterrain, waar ’s ochtends op verzoek een heerlijk ontbijt wordt klaargemaakt.

De Heeremastate heeft een horecabestemming categorie hotels, pensions, restaurants en B&B. en beschikt over 6 badkamers en 7 toiletgroepen.

De ‘Heeremastate’ heeft vier tweepersoonskamers met een luxe badkamer met douche en toilet. Bovendien is er een souterrain waar het ontbijt genuttigd kan worden en waar een tv en een biljarttafel aanwezig zijn. Buiten is een zon- en schaduwrijk terras waar het tot laat in de avond heerlijk vertoeven is. Op eigen terrein zijn een tweetal parkeerplaatsen. Achter de state liggen meerdere vrije parkeerplaatsen.

De state verkeert in goede staat van onderhoud.

Inhoud : 1538 m3
Oppervlakte : 317 m2


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).