Zaandam

TYPE

Monument

KAMERS

5

LOCATIE

Zaandam
Adres: Hanenpad 48 50/52
Vraagprijs: € 275.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1640
Ligging: aan water, aan rustige weg, in woonwijk, beschutte ligging, aan vaarwater
Oppervlakte: 86 m²

TE KOOP: DE OUDSTE OVERGEBLEVEN HOUTEN HUIZEN VAN ZAANDAM

Onder de rook van Amsterdam staan aan het Hanenpad in Zaandam vier bijzondere Zaanse houten huisjes. Uniek omdat de huisjes zeer oorspronkelijk zijn en pas sinds kort is ontdekt dat het oudste deel uit 1640 dateert. Al in 1683 staat het buurtje als ‘Hanepat’ aangegeven op de kaart van Johannes Dou en dankte zijn bestaan aan de nog bestaande Hanenpadsloot, een relatief brede waterloop die van het belangrijke middeleeuwse dorp Oostzaan naar de Buitenzaan en het IJ leidde.

De huizen staan aan het Hanenpad 44-46-48-50-52, een autoluw straatje.

Nummer 44 is ongetwijfeld het oudste pand van het Hanenpad en wellicht een van de oudste nog overgebleven houten huizen in Zaanstad. Dendrochronologisch onderzoek heeft aangetoond dat het rond 1640 is gebouwd. De bouwhistorie van de overige panden valt uit de beschikbare geschriften niet geheel eenduidig te herleiden. Het jongste pand is hoogstwaarschijnlijk Hanenpad 48, hiervan is bekend dat in 1875 een hypotheek werd gevestigd voor een te bouwen woonhuis.

De gebruikshistorie van de drie overige panden is bijzonder omdat ze werden gebouwd en bewoond door leden van een timmermansfamilie. Nog tot zeer recentelijk was Hanenpad 48 van een traditionele timmerman en diende Hanenpad 46 als zijn werkplaats (op dit pand rust een bedrijfsbestemming). Daarmee zijn de panden niet alleen zelf representatief voor de houtbouw in de Zaanstreek, maar staan zij ook via hun bewoners in een lange traditie die Zaandam tot ‘houtstad’ heeft gemaakt.

De huizen liggen aan open vaarwater, De kades zijn voorzien van nieuwe zware beschoeiing en de tuinen liggen pal op het zuiden. Het is mogelijk om het complex in het geheel te kopen of in delen. Hierover informeren wij u graag.

OMSCHRIJVING HANENPAD 50-52
Oorspronkelijk was dit een dubbele woning, die in de zestiger jaren onbewoonbaar werd verklaard. Sindsdien doet het bouwwerk dienst als opslag. Het pand is ruim 11 meter lang en circa 5,50 meter breed. Tegen het bestaande bouwwerk een kapschuur gebouwd met dezelfde lengte en een breedte van 4,75 meter. Deze verkeert in zeer slechte staat. Het dak van huis en schuur zijn gedekt met oude holle pannen. Middenin is een schoorsteen. De houten vloer van het pand is verdwenen. Er liggen betontegels. De zoldering van brede delen is nog grotendeels aanwezig. De oorspronkelijke kamerverdeling is geheel verdwenen. In het midden van het pand is nog de originele dubbele stookplaats aanwezig. Beide haardplaatsen hebben een rechthoekige, lage schouwboezem; zeg maar de opvolger van de smuiger. Het rookkanaal heeft houten schoorsteenluiken. Tevens is er een zolderverdieping deze is niet meer toegankelijk.

Alle panden bevatten voldoende waarden om een aanwijzingsprocedure als gemeentelijk monument te rechtvaardigen en te starten. Wel is Hanenpad 50-52 in bouwtechnisch zo ’n slechte staat dat herbouw met gebruik van historisch materiaal waarschijnlijk noodzakelijk is.

GEHEEL OF IN DELEN TE KOOP
Het is mogelijk om het in het geheel te kopen. Vraagprijs is dan € 750.000,- KK. Hierover informeren wij u graag.

1. Hanenpad 44-46, 134 m2, perceelgrootte circa 258 m² € 250.000 KK
2. Hanenpad 48, 86 m2 perceelgrootte circa 257 m² € 225.000 KK
3. Hanenpad 50-52, 143 m2 perceelgrootte circa 235 m² € 275.000 KK (bouwgrond)

KORTOM
Een uniek project van vier bijzondere panden in Zaandam. Deze geven ook vanwege hun ligging op een ruim erf en aan een watergang een zeer authentieke indruk van hoe een groot deel van de Zaanstreek eens was. Juist ook omdat ze niet op de Zaanse Schans of een ander toeristisch plekje staan, maar gewoon in een woonwijk. De vier huisjes worden daarom aangewezen als gemeentelijk monument en de cultuurhistorische waarde is zeer hoog. Gezamenlijk vormen ze een beeldbepalend ensemble aan het historische pad. Ook gezien vanaf het Sluispad en de Hanenpadsloot leveren de panden een karakteristiek beeld op die de lange historie van dit stuk Zaandam afleesbaar maakt. De panden hebben daarmee ook hoge stedenbouwkundige waarden. Vanuit de gemeente Zaanstad zijn er subsidies mogelijk tot een bedrag van € 6.600,- per huisnummer per jaar.

INTERESSE?
Neem contact met ons op wij informeren u graag.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).