Stadskanaal

TYPE

Monument

KAMERS

20

LOCATIE

Stadskanaal
Adres: Handelskade 43 9503 AB STADSKANAAL
Vraagprijs: € 825.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1906-1930
Ligging: aan water, aan rustige weg, in centrum, aan vaarwater
Oppervlakte: 547 m2
Oppervlakte perceel: 713 m2

Machtig Bankgebouw te koop!
Aan de Handelskade 43 staat dit voormalige statige bankgebouw met op de eerste verdieping een de directeurswoning. Ook de oude grote kluis is nog aanwezig. Het pand is gebouwd in 1912 in opdracht van de Geertsema Feith als filiaal van de destijdse Rotterdamsche bank (de latere ABN AMRO) en is ontworpen door architect G. Nijhuis, een beeldbepalend architect voor de stad Groningen en omgeving. Het object is gesitueerd in het centrum van het oude centrum van Stadskanaal. Op steenworpafstand ligt de historische museumspoorlijn (1910) met station waar een oude stoomlocomotief rijdt. Het zwart geschilderde bankgebouw ligt bij een ophaalbrug hetgeen een fraai en pittoresk beeld oplevert. Aan de Handelskade bevindt zich rechts van het huis de garage met oprit voor het parkeren van de auto. De entree bevindt zich aan de linkerzijkant van het huis. Het gehele gebouw is volledig gerestaureerd en in oude luister hersteld. Afgelopen jaar zijn alle buitengevels nog opnieuw geschilderd en alle ramen, deuren en kozijnen voorzien van een flinke lik verf.

Begane grond
De entree bevindt zich aan de zijkant van het huis. Hier zijn de oude structuren nog aanwezig. Via de entree kom je in de statige hal met zicht op een riante trappartij naar de verdiepingen en het souterrain. Links is de moderne woonkeuken (circa 17,5 m2) met grote openslaande deuren naar het terras achter het huis. Als je vanuit de hal naar rechts gaat kom je in de oude wachtruimte (circa 27 m2) van de bank. Tegenwoordig is dat een bibliotheek. Aansluitend tref je een grote woonkamer (circa 50 m2). Vanuit de hal kan je ook naar een tweede hal waarbij links een studeerkamer (circa 32 m2) is, in het midden de oude kluis en aan de voorzijde de studeerkamer (circa 12 m2), die ook via de kamer-en-suite deuren van de woonkamer bereikbaar is. Alle hoge plafonds zijn in oude staat gerestaureerd en alle oude wandbetimmeringen zijn in oude luister hersteld. De kamers zijn allen voorzien van een fraaie kleur. Op de vloeren liggen massief eiken delen en in de hal en de keuken zijn de originele terrazzovloeren nog aanwezig. Vanuit de hal kan je via de bordestrap naar de bovengelegen verdiepingen.

Eerste verdieping
Via de bordestrap kom je op de overloop van de verdieping van ruim 16 m2. Op deze verdieping zijn vijf slaapkamers variërend in grootte van 20-30m2. Een tweede overloop (circa 20 m2) geeft toegang tot de 4 slaapkamers aan de voorzijde, waarvan er nu één in gebruik is als kastenkamer. Aan het uiteinde van de tweede overloop is tussen de twee slaapkamers aan zijde van de Handelskade een grote royale badkamer voorzien van een dubbele wastafel, bad, douche en toilet. Aan de achterzijde is een vijfde slaapkamer gesitueerd. Alle slaapkamers en de overlopen zijn voorzien van vloerbedekking. En ook hier zijn een aantal muren in prachtige kleuren uitgevoerd.

Kapverdieping
Als je de trap vervolgt kom je op de kapverdieping. Oorspronkelijk één grote ruimte. Nu geschikt gemaakt als een separaat appartement en voorzien van een keuken, een badkamer twee slaapkamers van circa 20 en 25 m2 en een fitnessruimte (circa 75 m2). Deze ruimte is door middel van een glazen scheidingswand afgescheiden van de overloop en voorzien van een mooie houten vloer (kops hout). Er is een balkon met uitzicht op het kanaal. De fraaie kapconstructie is op deze verdieping in het zicht gelaten. De badkamer is voorzien van een vaste wastafel, toilet en douche. Tenslotte is er een sauna, ideaal om heerlijk te relaxen.

Souterrain
Tot slot ligt er onder het huis een gigantisch souterrain die vrijwel de gehele oppervlakte van het huis “onderkelderd”. Hier zijn nog legio aan mogelijkheden om extra ruimte te creëren zoals bijvoorbeeld een spa of een bioscoop.

Buiten
Achter en opzij van het huis ligt een flinke stadstuin die ingericht is met vaste – veel bloeiende – planten. Naast het huis staat de garage, deze is in 2018 volledig opnieuw opgebouwd en is – naast het parkeren van een auto – ideaal voor het stallen van tuingereedschap. Het perceel tenslotte is ruim 700 m2 groot.

Stadskanaal
Stadskanaal in de provincie Groningen en heeft bijna 20.000 inwoners. Stadskanaal behoort daarmee tot de grootste plaatsen in de provincie Groningen. De plaats is ontstaan als veenkolonie en uitgegroeid tot een regionaal centrum dat de derde winkelstad van de provincie is. Een belangrijk deel van de bebouwing ligt als een bijna 10 kilometer lang lintdorp langs het gelijknamige kanaal.

Kortom
Als u op zoek bent naar een van de grootste huizen van Stadskanaal dan is dít uw kans. Met een woonoppervlak van maarliefst 547 m2 en een inhoud van 2.800 m3 hoort deze zeker in dat rijtje thuis.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).