Beuningen

TYPE

Monument

KAMERS

10

LOCATIE

Beuningen
Adres: Hakenbergweg 16 7588 RM BEUNINGEN
Vraagprijs: € 2.950.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1927
Ligging: aan bosrand, vrij uitzicht, buiten bebouwde kom, in bosrijke omgeving, landelijk gelegen
Oppervlakte: 368 m2
Oppervlakte perceel: 111504 m2

Imponerende Buitenplaats met uniek karakter.
Onder de indruk van dit bijzondere stukje Nederland wordt bij de oprijlaan van de buitenplaats NSW-landgoed Het Hakenberg (ca. 12 ha.) al snel duidelijk dat het allemaal nog imposanter kan. Het Hakenberg ligt op de stuwwal in het Nationaal Landschap Noord-Oost Twente. Het betreft een zogenaamde “Fabrikanten Buitenplaats” (familie Blijdenstein), bestaande uit een indrukwekkende aanleg in Engelse landschapsstijl en een hiermee in evenwicht zijnde, op een heuvel gelegen, karaktervol landhuis met theekoepel en koetshuis.

De huidige eigenaren hebben het afgelopen decennium er alles aan gedaan om deze buitenplaats in ere te herstellen en verder te ontwikkelen. Dit volledig in lijn met de intenties van de befaamde landschapsarchitect Pieter Wattez die in de jaren twintig van de vorige eeuw de buitenplaats aanlegde met weidse gebaren. De afwisseling en glooiing van het landschap en het ruimtelijk effect in de vormgeving van het landgoed, bestaande uit landbouwgronden, weilanden, eeuwenoude solitaire bomen, bijzondere struiksoorten, waterpartijen, concentrische padenaanleg en sierbosranden, bieden niet alleen een uniek schouwspel maar tevens een ongekende beleving.

Dit geldt ook voor het op de top van de heuvel gelegen landhuis (1927) dat door de bekende streekarchitect Jan Jans in het begin van de jaren vijftig werd verbouwd. Onder behoud van de historische signatuur heeft twaalf jaar geleden een zeer verfraaiende re-styling plaatsgevonden. Met kennis van zaken is gekozen voor hoogwaardige materialen. Door de toepassing van veel glas en de kleur wit is extra licht en ruimte gecreëerd. In combinatie met de oorspronkelijke stijlelementen en de massief eikenhouten vloeren heeft dit een bijzonder warme en sfeervolle uitstraling opgeleverd. De openhaard partij in de woonkamer versterkt nog eens dit gevoel. De intieme woon- en aangrenzende eetkamer (met halfronde erker) evenals de authentieke serre liggen op het zuiden en bieden uitzicht op het kenmerkende bordes met onder andere een schaduwrijk terras dat ligt onder één van de oudste beuken op het landgoed. Misschien nog wel fraaier is hier het uitzicht dat reikt over vrijwel het gehele landgoed en waarbij de speciale effecten door de lichtlijnen en het strijklicht dit nog impactvoller maakt. Naast de entree van het huis aan de oostkant is een groot kunstatelier gecreëerd.
Vanuit het voorportaal en de hal wordt direct duidelijk dat de grootsheid van het verleden hier een bijzondere combinatie vormt met de uitstraling en het comfort van deze tijd. Het huis is van alle gemakken voorzien en in de (leef-)keuken wordt dit tastbaar door alle moderne apparatuur en het keukeneiland. De achterhal biedt onder andere toegang naar de provisie/wijnkelder. De eerste verdieping heeft een werkkamer/kantoor, twee luxe badkamers en meerdere riante slaapkamers waarvan drie met balkon. De overloop biedt aan de noordkant een geweldig uitzicht op de hoger gelegen theekoepel en de opmerkelijke verscheidenheid aan groen. De variatie in het stinsenbos evenals de verderop gelegen ijskelder maken het plaatje compleet. Niet onvermeld mag blijven het aan de oostkant gelegen koetshuis dat naast veel bergruimte ook plaats biedt aan meerdere auto’s.

Buitenplaats NSW-landgoed Het Hakenberg is een gemeentemonument. De NSW status geeft fiscale (IB/Schenking/Successie) voordelen terwijl de gronden SNL(subsidie) gecertificeerd zijn.
Het landgoed valt onder het dorp Beuningen (gem. Losser) en ligt centraal tussen de op 8 minuten rijafstand gelegen plaatsen Denekamp en Oldenzaal. Deze bieden alle belangrijke voorzieningen.
De snelwegen A1 en de A30 liggen op enkele kilometers.

Meer informatie op: buitenplaatslandgoedhethakenberg.com
Inhoud woning: 1.644 m3.
Inhoud bijgebouw: 92 m3.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).