Goudswaard

TYPE

Monument

KAMERS

12

LOCATIE

Goudswaard
Adres: Gebrokendijk 6 3267 LK GOUDSWAARD
Vraagprijs: € 995.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1850
Ligging: aan rustige weg, vrij uitzicht, open ligging, buiten bebouwde kom, landelijk gelegen
Oppervlakte: 1030 m2
Oppervlakte perceel: 9710 m2

Prachtige karakteristieke royale woonboerderij met zomerhuis en schuur op groot perceel met rondom tuin, moestuin en weiland.

In Goudswaard – boven de rook van Rotterdam (zuid westen wind) – staat deze grote woonboerderij met separaat zomerhuis en grote schuur, gebouwd rond 1850. De Gebrokendijk 6 is een rijksmonument en is in 2009 onder architectuur gerestaureerd tot een prachtige woonboerderij. De oorspronkelijke indeling en details zoals de gezellige opkamer, de knusse bedstedes, het fraaie glas-in-lood, de kloeke stalramen, de oude plavuizen, de fraaie paneeldeuren en authentieke balkenplafonds zijn in volle glorie nog aanwezig. Bovendien is er bij deze restauratie ook aandacht besteed aan goede isolatie: zo zijn alle wanden en daken van zowel de boerderij alsook het zomerhuis geïsoleerd.  

Het zomerhuis, aan de andere kant van de oprit, is volledig geschikt gemaakt als woonhuis, waardoor dubbele bewoning (rugzakwoning, kangoeroewoning, aanleunwoning) mogelijk is, maar ook gebruik als praktijkruimte of bed and breakfast (b&b). Aan de boerderij is een grote schuur die mogelijkheden biedt voor het houden van dieren, het onderbrengen van een collectie automobielen, een atelierruimte of dagbesteding van een zorginstelling et cetera. Kortom mogelijkheden te over!

De woonboerderij ligt – zoals het een dergelijk object betaamt – landelijk gelegen maar scholen, winkels en sportaccommodaties zijn vlakbij in de nabijgelegen dorpen. Openbaar vervoer (metro) en snelweg liggen op een steenworp afstand. Voor het gebied worden plannen ontwikkeld om het natuurtoerisme te bevorderen; het eiland Tiengemeten ligt op enkele minuten er vandaan.

Voorhuis
Begane grond
Entree via de ruime centrale gang die links toegang geeft tot voorkamer, kelder, de trap naar opkamer en verdieping en woonkamer. Rechts ligt het deel van het voorhuis dat in vroegere jaren in de schuur is ingebouwd: toilet, badkamer, kastenkamer, bijkeuken en woonkeuken. In de bijkeuken bevindt zich de trap die naar de verdiepingen boven de keuken leidt.

De voorkamer heeft een schouw, een karakteristiek balkenplafond en een bedstee. De kelder is schoon en droog en heeft een stahoogte van 1.70 meter. De opkamer die boven de kelder ligt is voorzien van een wastafel en vaste kasten.

De woonkamer is licht, heeft een houtkachel en twee vaste kasten. De woonkeuken heeft een boeren plavuizen vloer, veel licht en deuren naar bijkeuken en tuin. Het keukenblok is in rechte opstelling en heeft een 4-pits gaskookplaat, afzuigkap, natuurstenen blad en spoelbak, oven en vaatwasser.

De bijkeuken heeft vaste kasten langs de trap naar de verdiepingen. Vanuit de bijkeuken bereikt u via de wasruimte met ruimte voor wasmachine en -droger de schuur. Via de ruime kastenkamer komt u in de badkamer: veel licht, een inloopdouche, vrijstaand ligbad, wastafelmeubel met spiegel.

Verdiepingen
Via de trap langs de opkamer kom je op de verdieping boven het voorhuis. Deze zolder met hoge nok, bijzondere gebogen spanten, dakkapellen en dakramen is in twee ruimtes verdeeld en is momenteel in gebruik als werkruimte.

De trap vanuit de bijkeuken geeft toegang tot de twee kamers die in het schuurgedeelte zijn ingebouwd. De onderste kamer heeft een glazen wand en kijkt uit over de keuken. De zolderkamer heeft een dakraam, een stalraam en een raam met een spectaculair uitzicht over de hele schuur. Ook geeft deze trap toegang tot een van de zolders van de deel, waar zich de verwarmingsinstallatie (Remeha hr-ketel, 2009) bevindt.

Schuur
De schuur is vanuit het voorhuis bereikbaar via de wasruimte. Hij heeft grote staldeuren naar de oprit en naar de achterzijde. Aan de tuinkant loopt een lange gang met daaraan een serie veestallen. Voor het overige is de schuur vrij indeelbaar. De nokhoogte is maarliefst 11 meter.

Zomerhuis
Begane grond
Entree via een ruime hal met toegang tot voorkamer, woonkamer met keuken, portaal en trap naar boven. De woonkamer is ruim en licht, heeft fraaie raampartijen met luiken (de vroegere staldeuren), een serre achter schuifdeuren, een open keuken en een houtkachel. De keuken bestaat uit twee rechte hardstenen aanrechtbladen tegenover elkaar. Via de keuken bereikt men de bijkeuken met de verwarmingsinstallatie (Remeha hr-ketel, 2009) en via de keuken weer het portaal. Aan de overzijde van het portaal ligt de ruime badkamer met een vrijstaand bad, douche, toilet en meubel met wasbak. Bijzonder detail hier is de waterput. De grote voorkamer heeft een bedstee.

De trap geeft toegang tot de zolder over de gehele lengte van het huis. Deze is verdeeld in twee ruimtes met ramen en dakramen.

Tuin
De tuin ligt rondom de beide huizen en heeft daardoor op ieder gewenst moment zon. De tuin bestaat uit gras met vaste plantenborders, fruitbomen, notenbomen en een grote moestuin. Er staat een houten bijgebouwtje dat gebruikt wordt als stal. Via het pad langs deze stal is het bijbehorende weiland bereikbaar.

Goudswaard
Goudswaard is een dorp in Zuid-Holland, gelegen op uiterste westpunt van de Hoeksche Waard. Goudswaard is gesticht in 1439, gelijk met de bedijking van de polder Oud Korendijk. Goudswaard behoort met de dorpen Nieuw-Beijerland, Piershil, Zuid-Beijerland/Nieuwendijk en het eiland Tiengemeten tot de gemeente Korendijk. Deze gemeente in het westelijk deel van Hoeksche Waard heeft een overwegend agrarisch karakter. Langs de Dorpsstraat van Goudswaard staan nog oude gevelpanden.

De oudste molen van de Hoeksche Waard staat in Goudswaard: de korenmolen Windlust. Ten westen van Goudswaard liggen uitgestrekte rietgorzen. Deze Korendijkse slikken behoren tot een belangrijk fouragegebied voor vogels en hebben een rijke flora. Het is mogelijk een wandelroute te volgen door dit gebied dat beheerd wordt door Natuurmonumenten.

Bijzonderheden
– Restauratie woonboerderij onder architectuur in 2009
– Isolatie wanden en daken 2009
– 2 x Remeha hr-ketel, 2009
– Vloerverwarming in het gehele zomerhuis en in woonkamer, keuken en badkamer voorhuis
– Meterkast in kastenkamer voorhuis, 16 x 220 V, twee aardlekschakelaars.
– Tussenmeter in zomerhuis.

Interesse?
Neem contact met ons op, wij informeren u graag!


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).