Coevorden

TYPE

Monument

KAMERS

16

LOCATIE

Coevorden
Adres: Friesestraat 9 7741 GR COEVORDEN
Vraagprijs: € 595.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1631
Ligging: in centrum
Oppervlakte: 345 m2
Oppervlakte perceel: 287 m2

Uniek historisch rijksmonument in het midden van de stad.
In 1611 is de basis gelegd voor dit fraaie stadshuis aan de Friesestraat te Coevorden. In 1631 is het huis verder opgetrokken en is er een verdieping op gebouwd en is de gevel zeer rijk geornamenteerd met een natuurstenen gevelopbouw en fraaie versierselen. De uitbundige gevel is toe te schrijven aan de maniëristiche stijl die is gehanteerd. De rijk bewerkte klauwstukken met gevleugelde vrouwsfiguren en de schelpvormige boogvullingen vertonen een stilistische verwantschap met de maniëristische gevels in de stad Groningen.

Op de gevel staan tekstbanden met stichtelijke teksten. De kopjes in het onderste fries stellen de drie koningen voor. De onderpui is later gewijzigd om de toegankelijkheid te verbeteren. Het object is in 1971 grondig gerestaureerd door en onder toeziend oog van de monumentenwacht.

In de nis in de geveltop is voor de restauratie het gevelbeeld verwijderd waarvan met meende dat het prins Maurits was. Deze is ontvreemd uit de brandgang en later weer opgedoken, echter in zodanig geërodeerde staat, dat restauratie onmogelijk bleek. Om de nis toch weer te vullen is een beeld geplaatst van de jongste dochter van de huidige eigenaar. En daarmee krijgt het monument weer een nieuw leven.

Het object is nu in gebruik als stadscafé, en als zodanig door de huurder ingericht met een huurcontract tot 2021.
Afgelopen 55 jaar heeft de eigenaar kosten nog moeite gespaard om het pand in een steeds betere staat te brengen. De oorspronkelijkheid is evident, de liefde waarmee het pand wordt gekoesterd is horizon-overstijgend.

Het woonhuis op de eerste en tweede verdieping met zolder is riant qua ruimte en ondanks de moderniseringen door de jaren heen doorspekt van historische kenmerken. De indeling nodigt uit tot herinrichting, maar is goed leefbaar. Veranderingen met respect voor het bouwwerk kunnen, zoals al eeuwen het geval is, het woonidee en comfort voor die nieuwe bewoner realiseren. Ruimte is er in ieder geval in overvloed.

Het geheel wordt gedragen door een prachtige kelder (deels met booggewelf) met kelderluik en toegang (beiden buiten gebruik).

Het wordt nu tijd het monument een nieuwe toekomst te geven. Het huis is gebouwd als woonhuis, heeft door de eeuwen heen diverse gebruiksinvullingen gehad, en is nu klaar voor een volgende levensfase. In deze veranderende tijden zou ook zakelijke dienstverlening met bewoning een mooie invulling zijn. Indien de volgende eigenaar daarvoor voelt, zijn er nog tekeningen beschikbaar waarmee de oorspronkelijke staat van de beneden gevel, inclusief bordestrap beschikbaar.

Ter completering van het geheel is achter het pand een grote garage-berging (78m²) gesitueerd met een volwaardige verdieping(ook 78m²). Door de sloop van een achterliggend pand heeft de gevel scheurvorming opgelopen. De keuze is aan de koper: herstellen of herontwikkelen.

Een bouwkundig inspectierapport van de monumentenwacht Drenthe is op aanvraag beschikbaar.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).