Nieuwe Pekela

TYPE

Monument

KAMERS

24

LOCATIE

Nieuwe Pekela
Adres: Ds. Sicco Tjadenstraat C 52 9663 RC NIEUWE PEKELA
Vraagprijs: € 350.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1938
Ligging: aan water, aan rustige weg, in centrum, vrij uitzicht
Oppervlakte: 600 m2
Oppervlakte perceel: 1012 m2

Voormalig Gemeentehuis van Nieuwe Pekela te koop
* WONEN EN WERKEN OOK MOGELIJK *

In Nieuwe Pekela ligt aan de Ds. Sicco Tjadenlaan C52 dit prachtige voormalige GEMEENTEHUIS met ingebouwde conciërgewoning. Dit rijksmonument is in 1938 ontworpen door gemeente-architect J. Tuinhof in Interbellum-architectuur. In 1980 werd aan de linkerzijde een nieuw volume aangebouwd en werd de plattegrond deels gewijzigd. In 1984 werd de burgemeesterskamer geheel opnieuw ingericht. Bij verkoop zal de nieuwbouw uit 1980 – dat niet onder de rijksmonumentale bescherming valt – worden gesloopt en zal op deze plek een bouwkavel worden gerealiseerd die separaat te koop zal worden aangeboden. Afgelopen jaren is er een kinderdagverblijf in gehuisvest, vandaar het bonte kleurenpallet.

Het gemeentehuis is prominent gelegen in het centrum aan het lint langs het Pekeler Hoofddiep. Aan de voorzijde staat een oorlogsmonument ontworpen door beeldhouwer F.H. Hoevenagel uit Oosterbeek dat op 31 augustus 1949 werd onthuld.

Het gemeentehuis bestaat uit een rechthoekig hoofdvolume met aan de achterzijde een langwerpige vleugel waarin op de eerste verdieping de conciërgewoning is gerealiseerd. Aan de rechter zijgevel op de grens van het hoofdvolume en vleugel staat prominent de een toren op een vierkante plattegrond. Het twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde gemeentehuis op T-vormige plattegrond is opgetrokken in een bruingele baksteen en heeft een overkragende samengestelde kap waarop zwarte opnieuw verbeterde Hollandse pannen. Er zijn twee gemetselde schoorstenen en de fraaie houten goot omlijst de kap.

De indeling van het gemeentehuis is – op hoofdlijnen – als volgt.
Begane grond (296 m2)
Via de bordestrap kom je in het gemeentehuis. Hier een entreehal (vestibule) met aansluitend de centrale hal. In de hal bevindt zich de marmeren gevelsteen waarin onder andere het bouwjaar 1938 en de naam J. Tuinhof gemeentearchitect staan vermeld. Vanuit de hal zijn alle ruimten op de begane grond en de verdiepingen. Fraai is ondermeer de oude burgemeesterskamer aan de linkerzijde met nog originele lambriseringen en een plek voor een luidspreker. Aan de rechterzijde de trappartij en lift die hoogstwaarschijnlijk met de verbouwing uit 1980 zijn aangebracht. In het hoofdvolume en de achtergelegen vleugel zijn op de begane grond nog diverse andere ruimten aanwezig, waaronder een kluisruimte. Bij alle ruimten is bij het gebruik als kinderdagverblijf veelal gebruik is gemaakt van diverse voorzetwanden en tussenwanden, waardoor de oorspronkelijke (heldere) structuur wat verloren is gegaan.

Verdieping (296 m2)
Via de trappartij kom je op de verdieping. Er is ook een lift aanwezig, maar deze is thans buiten gebruik. Op de verdieping in het hoofdvolume weer enkele vertrekken waaronder de oude raadzaal en diverse ruimten voor burgemeester en wethouders. Aan de voorzijde zit een fraai balkon waar het gepeupel toegesproken kon worden. Achter de trap bevindt zich de klokkentoren die gefundeerd staat op de kluis die zich op begane grondniveau bevindt. In de achtergelegen vleugel wederom verscheidene vertrekken die gerealiseerd zijn door middel van diverse tussenwanden. Aansluitend de voormalige conciërgewoning (thans bewoond door anti-kraak) bestaande uit een woonkamer, keuken, een tweetal slaapkamers en zeer eenvoudige douche en separaat toilet. Aan de achterzijde is een groot overdekt balkon van ruim 6 m2.

Kapverdieping (200 m2)
Het voormalige gemeentehuis heeft een gigantische kapverdieping. De ruimte onder de kap van het hoofdvolume is nu vrijwel onbenut. De achtergelegen vleugel heeft op de kapverdieping een tweetal slaapkamers die middels een vaste trap bereikbaar is.

Project
Het voormalige gemeentehuis is een prachtig rijksmonumentaal object op een prachtige locatie in Nieuwe Pekela. Wel is het een project en zal de toekomstige eigenaar plannen moeten maken om dit gebouw weer in oude luister te herstellen. De verwarmingsinstallaties functioneren in het hoofdgebouw niet omdat een aantal radiatoren ontvreemd zijn. De basis van het gebouw is echter de moeite waard om hier weer een prachtige plek van te maken om te wonen en te werken.

Bestemming
De Gemeente is in principe bereid met een afwijkingsprocedure medewerking te verlenen om het pand te gaan gebruiken ten behoeve van wonen en daarbij bedrijvigheid categorie 1, eventueel categorie 2 indien naar aard en omvang vergelijkbaar met categorie 1. Voor deze locatie is op dit moment nog een voorbereidingsbesluit maatschappelijke bestemmingen Pekela van toepassing.

Perceel
Het object staat op een perceel van circa 1.000 m2. Bij de verkoop zal het huidige perceel gedeeltelijk worden afgesplitst aan de zuidwest kant (linkerzijde) alsmede aan de noordwest kant (achterzijde). Dan zal het definitieve metrage worden vastgesteld. Dit kan dus afwijken van het genoemde metrage van 1.000 m2 en meer of minder worden. De nieuwbouw uit 1980 zal worden gesloopt en dit gedeelte van het perceel zal separaat worden verkocht. Aan de achterzijde wordt het gedeelte waar de oude brandweergarages staan ook gesepareerd van het hoofdgebouw. De verkooptekening is in de prospectus opgenomen die via de website van Redres gedownload kan worden.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).