Valkenburg

TYPE

Monument

KAMERS

13

LOCATIE

Valkenburg

Samenvatting
Met genoegen bieden wij u deze karakteristieke huurwoning met aangebouwde hobbyruimte aan, gelegen te Sibbe aan de Dorpstraat 47 in de gemeente Valkenburg aan de Geul.
Een bijzonder gebouw dat ook niet voor niets is geclassificeerd als Rijksmonument (nummer: 36832).
Traditioneel in mergel gebouwd met een kelder, twee woonlagen en een ruime zolder. Middels de grote getoogde rode poort is ook de achterzijde ontsloten met aldaar de tuin en (in het verlengde van de woning) de voormalige stallen behorende bij het complex. Deze stallen zijn geschikt voor eventuele hobby, opslag ofwel bedrijfsruimte aan huis.
Door aanwezigheid van 4 ruime slaapkamers en twee separate (eenvoudige) badkamers is er voldoende plek voor een groot gezin. Het bestemmingsplan staat daarnaast ook toe om aan huis gebonden te huisvesten. De woning beschikt verder over een ruime en beschutte achtertuin.

Omschrijving
Het kerkdorp Sibbe is onderdeel van Valkenburg aan de Geul, maar maakt feitelijk meer deel uit van het buitengebied en Heuvelland nabij Margraten. De kleinschalige woonomgeving telt circa 1.000 inwoners.
Kenmerkend aan het dorp zijn de vele huizen die van mergelsteen zijn gebouwd. Deze mergel werd ter plaatse gewonnen in de “Sibbergrubbe”.
Deze groeve is de enige nog in werking zijnde Limburgse mergelgroeve. Hier worden blokken mergel gewonnen, voornamelijk ten behoeve van restauratiewerkzaamheden van mergelstenen gebouwen in de omgeving.

Zo ook is deze woning op traditionele wijze gebouwd met deze lokale mergel. Het ruime volume is van in totaal ruim 1.500 m3 is ingericht met een kelder, ruime begane grond met zowel een separate zitkamer als eetkamer en gesloten keuken, de eerste verdieping met 4 slaapkamers en een ruimte bergzolder welke met een vaste trap bereikbaar is.
Het gehele huis geniet van een karakteristiek interieur en hoogwaardige afwerking. De complete keuken met ruim werkblad en het vrijstaande 8-pits gas-kooktoestel is zowel praktisch als bijzonder sfeervol.
Direct achter de keuken is een ruime bijkeuken met separaat toilet en compacte badkamer.
De eerste verdieping is middels twee verschillende trapopgangen bereikbaar en is ingericht met 4 ruime slaapkamers en wederom een compacte badkamer.
De zolder kan dienen als extra woonruimte en is met drie dakkapellen voorzien van (beperkte) daglichttoetreding. Door de beschikbaarheid van alle nutsvoorzieningen op de zolder is het eveneens mogelijk om op relatief eenvoudige wijze een recreatieve ruimte ofwel extra slaapkamers te creëren.
De tuin is bereikbaar via diverse vertrekken aan de achterkant van het huis. Tevens is er een getoogde grote poort aan de zijkant van de woning die toegang biedt tot de achtertuin.

Omgeving
Het dorp ligt 2 kilometer ten zuiden van Valkenburg en slechts 8 kilometer ten oosten van Maastricht. Sibbe ligt op de kruising van de weg van Vilt naar IJzeren en de weg van Valkenburg naar Margraten. Met het gehucht IJzeren vormt het dorp een dubbelgemeenschap en -parochie, meestal aangeduid als Sibbe-IJzeren.
Ten noorden van het deels op het plateau, deels tegen de zuidelijke dalwand van het Geuldal gelegen dorp Sibbe liggen enkele hellingbossen, onder andere het Biebosch en het Sint-Jansbosch. De Sibbergrubbe is een slingerende holle weg langs deze dalwand tussen Sibbe en Valkenburg.
Het gebied is goed ontsloten met directe verbindingswegen naar Valkenburg, Berg & Terblijt en Maastricht. Direct in de straat nabij het huis bevind zich een bushalte met verbinding tot deze plaatsen.

Bijzonderheden
• Zeer karakteristiek woonhuis met separate woon- en eetkamer en ruime slaapkamers;
• Ruime aangebouwde voormalige stal die zeer geschikt is als separate hobbyruimte;
• Rustig gelegen doch nabij zowel de stad Maastricht als nabij Valkenburg;

Bestemming
Conform opgave van bestemmingsplan “Kernen 2010” van de gemeente Valkenburg aan de Geul heeft het perceel de bestemming: “Wonen”. Het toegestaan gebruik is wonen, met inbegrip van aan huis gebonden beroepen.

Spreekt dit karakteristieke woonhuis u aan? Neem dan contact op met ons kantoor!

Adres: Dorpstraat 47 6301 BB VALKENBURG
Huurprijs: € 1.950
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1850
Ligging: aan rustige weg, in woonwijk, landelijk gelegen
Oppervlakte: 201 m2
Oppervlakte perceel: 650 m2


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).