Scherpenzeel

TYPE

Monument

KAMERS

n.b

LOCATIE

Scherpenzeel

Uniek wonen in hartje Scherpenzeel, dat doe je in het ‘Huys der Heelmeesters’! Vrijwel elke inwoner van het dorp zal Dorpsstraat 192 kennen als de voormalige huisartsenpraktijk, terwijl slechts weinig mensen weten HOEVEEL ruimte en tuin dit pand achter haar gevel herbergt. Schoonheid, karakter en ruimte kenmerken dit gemeentelijke monument.

Aan de Dorpsstraat 192 in Scherpenzeel wordt een prachtig vrijstaand pand te koop aangeboden met een frontbreedte van ruim 19 meter. Het pand was jarenlang in gebruik als royaal woonhuis met naastliggende dokterspraktijk. Aan ruimte geen gebrek: de woonoppervlakte bedraagt 402 m² en de inhoud is maar liefst 2088 m³.

Indeling
U betreedt de woning via de entree met voorportaal (vestibule). De ruime hal biedt toegang tot de woonkamer. Het betreft een ‘kamer en suite’ (56 m²), oftewel een fraaie vóór- en achterkamer met parketvloer, een open haard, vaste kastruimte en authentieke schuifdeuren. Vanuit de hal zijn tevens de eetkeuken, toiletruimte, royale kelder (ruim 30 m²) met ketelopstelling en meterkast te bereiken. De woonkeuken bezit eveneens authentieke details als granito vloer en aanrecht.
Op de verdieping bevinden zich 6 slaapkamers (variërend in grootte van 10 tot 28 m²), alle voorzien van praktische vaste kastruimte. Er zijn twee badkamers op deze verdieping gesitueerd, waarvan één o.a. bereikbaar is vanuit de ouderslaapkamer. Badkamer I is voorzien van een ligbad, wastafel en de opstelplaats voor een wasmachine en badkamer II is voorzien van een toilet en douche. Vanaf de overloop is het balkon bereikbaar. Aan de voorzijde van het pand is tevens een zeer royale bergzolder (met luik naar de onder gesitueerde garage). Via een losse trap is de 2e verdieping bereikbaar; hier bevindt zich een bijzonder grote vliering.

Voormalige praktijkruimte
De voormalige, naast gesitueerde praktijkruimte is zowel vanuit de woning als via een eigen entree bereikbaar. De praktijkruimte bestaat uit een hal / entree met fraaie granito vloer, een ontvangstruimte met vaste kastruimte, 2 (wacht)ruimtes, een toilet en keuken, 2 (onderzoek)kamers en de voormalige apotheek met grote apothekerskast.

Alternatieve benutting praktijkruimte
De praktijkruimte is mede door de aanwezigheid van een eigen entree eventueel zeer goed multifunctioneel bruikbaar bijvoorbeeld als mantelzorgwoning, praktijkruimte voor een aan huis gebonden beroep of kantoorruimte.

Garage, aangebouwde berging en grote ‘schuur’
De woning beschikt over een aangebouwde berging en een inpandige garage (30 m2, bereikbaar vanaf de Dorpsstraat). Tevens is aan de achterzijde van het perceel een fraai gebouwde grote berging (ruim 23 m²) met zadelkap aanwezig.

Tuin
Bij de woning hoort een grote, besloten tuin. De tuin is gelegen op het zuiden en beschikt over een fraai terras met overkapping. De tuin grenst aan het prachtige park van Huize Scherpenzeel met het bijbehorende Koetshuis.

Bouwstijl
Het pand is omstreeks 1941 herbouwd (zogenoemde Wederopbouw) in de fraaie Delftse School stijl. De woning wordt gekenmerkt door o.a. fraai metselwerk en originele luiken. Karakteristieke details biedt het pand in overvloed, o.a. de kamer en suite met schuifdeuren, granito vloeren, architraven, een ‘trekbel’ alsmede een authentieke brievenbus. Het pand is aangewezen als gemeentelijk monument en heeft een woonbestemming.

Locatie
De woning is gelegen in hartje centrum, met het park van Huize Scherpenzeel als directe ‘achterbuurman’. Aan de achterzijde ervaart u daarom bijzonder veel rust en privacy. Het pand is gelegen tegenover de Hervormde kerk. Voorzieningen als supermarkten, winkels, scholen, eetgelegenheden en sportaccommodaties bevinden zich op korte afstand.

Kenmerken
De woning is gedeeltelijk herbouwd in 1941, de aanbouw van de praktijkruimte is omstreeks 1980 gerealiseerd. Totale perceeloppervlakte 1.278 m². Gedeeltelijk dubbel glas en dakisolatie. De verwarming geschiedt middels een Nefit Topline HR 45 cv-ketel uit 2012, diverse boilers verzorgen de warmwater voorziening. Het dak van de woning is in 2011 vernieuwd en geïsoleerd. Op het achterdakvlak (zuidzijde) zijn 26 zonnepanelen geplaatst (met 2 omvormers).

Kortom: een zeer royale woning, die zijn fraaie authenticiteit volledig behouden heeft. Een bezichtiging geeft u de juiste indruk van hetgeen het pand in diverse opzichten te bieden heeft.

Oplevering in overleg.

Adres: Dorpsstraat 192
Vraagprijs: 849.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1941
Ligging: aan park;in centrum
Oppervlakte: 402 m²
Oppervlakte perceel: 1278 m²


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).