Nieuwegein

TYPE

Monument

KAMERS

16

LOCATIE

Nieuwegein
Adres: Dorpsstraat 19 3433 CH NIEUWEGEIN
Vraagprijs: € 1.025.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1906-1930
Ligging: aan water, aan rustige weg, in centrum, aan vaarwater
Oppervlakte: 255 m2
Oppervlakte perceel: 380 m2

Prachtige pastorie te koop in Vreeswijk (Nieuwegein) Dorpsstraat 19
Wanneer je aan Nieuwegein denkt, dan denk je vooral aan kantoorgebouwen. Door de ligging tussen de A2 en de A27 is Nieuwegein erg goed bereikbaar. Wat minder mensen weten, is dat Nieuwegein een prachtige oude kern heeft. Het dorp Vreeswijk met zijn ophaalbruggen, authentieke panden en gezellige terrassen. Dit alles rondom de Vaartse Rijn met rivier de Lek op de achtergrond.

Middenin dit oude dorp vindt u pal aan het water deze prachtige voormalige pastorie aan de Dorpsstraat 19.
De pastorie is op vakkundige wijze gerestaureerd en voorzien van alle gemakken van de 21ste eeuw. Het karakteristieke huis ademt sfeer uit door de fraaie details die behouden zijn gebleven en de zorgvuldig gekozen kleurstelling. Het is een heel plezierig en vooral ruim familiehuis, dat zich ook prima leent voor kantoor of praktijk aan huis. Er is een mooie vestibule, een kamer-en-suite met glas in lood schuifdeuren en op de eerste verdieping een leuke loggia met zicht op de vaart. Aan de achterzijde is een fijne stadstuin met veel privacy en een flinke schuur voor het opbergen van fietsen en tuinspullen.

De pastorie is ontworpen in 1919 door de gemeentearchitect H.W. van der Meij uit Woerden en is van jongere datum dan het ernaast gelegen kerkje dat ook tot woning is verbouwd. De indeling is als volgt:

Begane grond
Door de voortuin, via de entree komt u in de vestibule van de pastorie. Wanneer u doorloopt komt u in een ruime hal met een prachtige bordestrap naar de verdiepingen. Hier valt meteen de grote verdiepingshoogte op van maar liefst 3.15 meter. Aan de linkerzijde een fijne bibliotheek/werkkamer (circa 11 m2) met aansluitend een sauna en badkamer voorzien van douche, wastafel en toilet.

Ook aan de linkerzijde bevindt zich de gezellige woonkeuken (circa 21 m2). Deze luxe keuken is voorzien van allerhande inbouwapparatuur (koelkast, vaatwasser, 5-pits gasfornuis met afzuigunit, magnetron/oven). De blikvanger in deze ruime keuken is de AGA-cooker, een slowcooker waarmee heerlijke maaltijden bereid kunnen worden en die tevens de ruimte verwarmt in de winter.

De kelder (circa 7 m2) is vanuit de keuken bereikbaar met een trap en leent zich goed voor bijvoorbeeld de opslag van wijnen. Aansluitend aan de woonkeuken ligt de bijkeuken (circa 11 m2) met toilet en ruimte voor witgoedapparatuur. Achter de bijkeuken bevindt zich de schuur (circa 13 m2) die vanuit de tuin toegankelijk is.

Rechts van de entree ligt de woonkamer en-suite (voorkamer circa 21 m2 – achterkamer circa 22 m2) met aan de voorzijde een ruime erker. Vanuit de voorkamer heb je een fraai uitzicht over de vaart en de oude haven. Aan de achterzijde ligt de tuinkamer met een open haard en dubbele openslaande deuren naar de achtertuin.
De begane grond is afgewerkt met een mooie visgraatparketvloer in de woonkamers en de werkkamer. De hal en de woonkeuken zijn voorzien van een fraaie lichte natuurstenen vloer voorzien van vloerverwarming.

Eerste verdieping
Via de bordestrap komt u op de overloop van de verdieping. Hier vindt u vier slaapkamers variërend in grootte van 12-20 m2. Twee aan de voorzijde van het huis, waarvan één een gezellige loggia heeft. Tussen deze twee kamers ligt de moderne badkamer, ontworpen in een lichte kleurstelling. Deze badkamer is voorzien van een dubbele wastafel, hangend toilet, riante douche en een designradiator.

Aan de achterzijde liggen twee grote slaapkamers met uitzicht op de tuin en de kerk. De overloop is voorzien van een houten vloer, de slaapkamervloeren van witgeschilderde houten delen. Ook hier zijn een aantal muren in prachtige kleuren geschilderd.

Kapverdieping
Wanneer u de trap vervolgt komt u op de kapverdieping. Deze verdieping heeft een overloop met een grote, open zolder, een werkkamer en een slaapkamer. In het midden ligt een badkamer die van de overloop wordt gescheiden door glazen bouwstenen. De badkamer is voorzien van een vaste wastafel, toilet en douche en heeft een dakkapel.

Buiten
Achter het huis ligt een fraaie stadstuin op het westen voor heerlijk lange zomeravonden. De tuin is bereikbaar via een achterom. In de tuin zijn diverse terrassen, een ruime schuur en een grote overkapping voor het stallen van onder andere fietsen.

Omgeving
In de oude dorpskern van Vreeswijk bevinden zich kerken, een basisschool, een huisartspraktijk en diverse winkels op loopafstand. U vindt hier onder meer een Dagverswinkel, een delicatessenwinkel, een biologische slager, een aantal kledingboetiekjes, een kapsalon, een winkel voor bloem- en interieurdesign en een Kruitvat. Ook zijn er gezellige restaurants voor lunch en diner met terrassen aan de vaart.

Vanuit de oude pastorie kunt u langs de Lek mooie wandelingen en fietstochten maken naar karakteristieke plaatsen zoals Tull en ’t Waal, Houten en IJsselstein. Het fiets/voetveer brengt u over de Lek naar Vianen.

De bus of de tram vervoert u in 25 minuten naar het centrum van de mooie domstad Utrecht. Ook de Hogeschool en de Universiteit van Utrecht zijn met het openbaar vervoer goed en snel te bereiken.

Voor een breed winkelaanbod kunt u terecht in het centrum van Nieuwegein in winkelcentrum City Plaza met ruim 90 winkels, een bioscoop, een theater en vele eetgelegenheden. Een kleiner winkelcentrum op 2 km afstand biedt onder andere een supermarkt en een gezondheidscentrum.

In Nieuwegein zijn drie scholengemeenschappen voor alle richtingen en niveaus van onderwijs. Verder is de stad rijk aan sportclubs en verenigingen, waaronder een atletiekvereniging, een honkbalclub en twee golfbanen. Tennisvereniging, roei- en voetbalverenigingen en sportscholen liggen in de nabijheid van de Dorpsstraat.

Vreeswijk
De geschiedenis van Vreeswijk gaat terug tot in het begin van de 9e eeuw. De rivier de Lek en de daarop aansluitende waterwegen en sluizen zijn vanaf de vroegste tijden bepalend geweest voor de geschiedenis van het dorp. Zonder de rivier zou het dorp niet zijn ontstaan. In de 14e eeuw ging Vreeswijk fungeren als voorhaven van de stad Utrecht. In 1373 begon de bouw van een houten sluis in de Vaartse Rijn, op de plaats waar vandaag de dag zich nog steeds de Oude Sluis bevindt. Deze sluis werd gebouwd om Utrecht, dat enige jaren daarvoor zijn verbinding met de Rijn was kwijtgeraakt, opnieuw te verbinden met de grote waterwegen. Om het sluisje militaire bescherming te bieden, werd een vestingwerk gebouwd, het blokhuis Gildenborgh waar tot 60 militairen gestationeerd konden worden.

Hieruit ontwikkelde zich door de eeuwen heen het dorp Vreeswijk. De sluis werd in de loop der jaren verbeterd en vernieuwd en hield het uit tot 1815. In dat jaar stortte de sluis onverwacht in en stroomde het rivierwater het dorp binnen. Van 1822 tot 1824 werd de sluis herbouwd en ontstond de huidige Oude Sluis. In 1881 werd besloten tot de aanleg van het Merwedekanaal. Hiervoor werd in de periode 1882-1886 de Koninginnensluis, met de Emmabrug en de Wilhelminabrug, gebouwd. Het in 1892 geopende kanaal maakte van Vreeswijk een belangrijke scheepvaartplaats.

Tot op de dag van vandaag wordt de haven van Vreeswijk gebruikt en op veel nautische kaarten staat nog altijd ‘Vreeswijk’ in plaats van ‘Nieuwegein’ aangegeven. Echter sinds de aanleg van het Amsterdam-Rijnkanaal, vindt vanaf 1931 het merendeel van het economisch scheepvaartverkeer over die route plaats. Veel scheepvaartverkeer richting Rotterdam gaat door de recent vernieuwde Prinses Beatrixsluizen, die aan de noordoostkant van Vreeswijk zijn gelegen. Vanaf deze sluizen kunt u via het “Schuttevaerpad” te voet het oude dorp Vreeswijk bereiken.

Nieuwegein
In 1971 werden de gemeenten Vreeswijk en Jutphaas samengevoegd tot de nieuwe groeikern Nieuwegein, welke op dit moment zo’n 63 000 inwoners telt. Vreeswijk is nu samen met Jutphaas één van de twee oude kernen. Een deel van Vreeswijk heeft een beschermd dorpsgezicht.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).