Rhoon

TYPE

Monument

KAMERS

11

LOCATIE

Rhoon

Rijksmonument prachtig gelegen aan de Dorpsdijk in Rhoon
Heel soms doet de unieke mogelijkheid zich voor om een woning te kopen die aan je droomwensen voldoet. Het Rijksmonument aan de Dorpsdijk 28 in Rhoon is wellicht voor u zo’n lot uit de loterij. Een woning die zo weggeplukt lijkt uit de Rotterdamse wijk Kralingen, maar op die plaats, gezien de uitstekende staat en buitenruimte, onbetaalbaar zou zijn. Hoe anders is dat op deze unieke locatie in het karakteristieke Rhoon?

Wie de woning aan de Dorpsdijk 28 ziet, snapt niet dat de huidige bewoners deze plaats überhaupt willen verlaten. Dat was ook de reactie van de buurtbewoners toen bekend werd dat de woning in de verkoop ging. Het pand biedt veel comfort en is enig in zijn soort. Daarnaast is het door recente aanpassingen in perfecte staat. Door het ‘uitvliegen’ van de kinderen is het huis echter te groot geworden voor de huidige eigenaren, die er vurig op hopen dat een nieuwe generatie bewoners de woning en tuin met net zoveel passie zullen behandelen als zij zelf hebben gedaan. Drieëndertig jaar lang.

“Het is een mooi Rijksmonument en zo moet het ook behandeld worden”. Aanvankelijk bestond de woning uit twee panden en was het geschikt voor twee gezinnen. Het is in 1863 gebouwd voor gepensioneerden in de boerenstand. In 2004 is de woning volledig gerenoveerd en in glorieuze staat hersteld. Dit alles uiteraard onder auspiciën van Rijksmonumenten. De hand van de binnenarchitect is duidelijk zichtbaar.

Omdat het een Rijksmonument betreft, moet de buitenzijde en het aanzicht van de woning in de oorspronkelijke staat blijven. Aan de binnenzijde heeft de nieuwe bewoner de vrije hand om de woning naar eigen ideeën in te richten en aan te passen. Over vervuiling van uitzicht in de omgeving hoeft men niet bang te zijn, want Dorpsdijk 28 maakt onderdeel uit van een beschermd dorpsgezicht. Daardoor is het groene uitzicht gegarandeerd.

Benedenverdieping
De keuken is het centrum van de woning. Het is dan ook een echte leef- en woonkeuken, waar men de krant kan lezen of huiswerk kan maken. De keuken is authentiek handgemaakt en bevindt zich op split-levelniveau. De TV-kamer is een knusse zit, die in de buurt van de keuken gesitueerd is. Wat is er nu mooier om TV te kijken met daarnaast uitzicht op het Kasteel van Rhoon? De zitkamer annex bibliotheek is een oase van rust, uitstekend geschikt om boeken te kunnen lezen of visite te ontvangen.

Bovenverdieping
De bovenverdieping die veel kamers herbergt, bereikt u via de massief eiken trap die uitkomt op de vide. Op deze etage bevinden zich o.a. ook een werkkamer en de master bedroom. Ook deze kamer biedt een uniek uitzicht op het Kasteel. Op deze verdieping zijn twee badkamers te vinden. Daarvan is er een uitermate geschikt voor kinderen, terwijl de andere grenst aan de master bedroom. De verdieping, met een mooie open ruimte, telt vijf kamers.

Tuin
De tuin biedt verrassend veel privacy en is feitelijk de 90 meter diepe, groene verrassing achter de woning. Daarnaast is er de unieke mogelijkheid om indien gewenst de hele dag in de zon te zitten, maar men kan ook continu beschut zitten. De begroeiing en beplanting is dermate divers dat het de groene harten sneller doet kloppen.

Bereikbaarheid
Ondanks dat je vanuit Rhoon zo op de rijksweg A15 zit, met een snelle aansluiting op de A16, staat de woning in een rustige leefomgeving. Je zou hier dan ook niet zeggen dat je op slechts drie minuten van het metrostation Rhoon woont. Hier vandaan sta je in twintig minuten op Rotterdam Centraal. De woning is gelegen recht tegenover het Kasteel van Rhoon, via een rustig oprijlaantje is de achterzijde bereikbaar met voldoende parkeergelegenheid voor vier auto’s.

Recent onderhoud
De woning is in perfecte staat van onderhoud, na de renovatie in 2004 zijn in 2014 de achtergevels van de woning opnieuw ingeboet en gestuukt, het dak is volledig geïsoleerd, de kelder is gekuipt en de wijnkelder is vernieuwd.
De woning is op de toekomst ingericht, want er is namelijk een aansluiting op het glasvezelnetwerk en de netwerkaansluitingen zijn volledig doorgetrokken naar de kamers. Dat maakt de woning ook nog eens extra geschikt als thuiswerklocatie.

Rijksmonument
De woning is een rijksmonument met alle fiscale voordelen en instandhoudings subsidies volgens Besluit rijkssubsidiëring instandhouding monumenten 2013.

Omgeving
Voor velen is Rhoon, gemeente Albrandswaard, een dorp dat onbekende schoonheden biedt. Recreëren kan op diverse manieren in en om het dorp dat ongeveer 25.000 inwoners telt. Zo kun je fietsen door de weilanden waar Schotse Hooglanders grazen of over een van de vele dijken langs de monumentale boerderijen. Ook kan men prima wandelen of fietsen door de langgerekte bebossing langs de Oude Maas, waar volop gerecreëerd kan worden. Liefhebbers van de golfsport zullen zich helemaal thuis voelen. Er kan langs de Oude Maas gespeeld worden op de prachtig ruime 18-holesbaan die daar is aangelegd. Daarnaast kan men een mooie wandeling maken in de verrassend diverse grienden met de kenmerkende knotwilgen. Langs een prachtig water als de Oude Maas mag ene jachthaven natuurlijk niet ontbreken.
Het dorp biedt ondanks de kleinschaligheid genoeg faciliteiten met kwalitatief goede middenstand en twee winkelcentra. Er zijn diverse restaurants, goede kinderopvang en basisscholen op loopafstand. Ook is er diversiteit in sportaanbod en -accommodaties en bestaat er de mogelijkheid om de diepte in te gaan in het zwembad of juist de hoogte in te gaan in het klimbos.

Cultuur
Ook voor wie minder sportieve activiteiten zoekt binnen verenigingsverband, zijn er verschillende mogelijkheden. Rhoon kent diverse (pop)koren, een kunstkring en muziekverenigingen. De geschiedenis van Rhoon en Poortugaal, gebouwd op een zandplaat, is terug te vinden in de Oudheidkamer. Die historie gaat terug tot diep in de Middeleeuwen, in de tijd dat er nog gevangenen werden gehouden in het tegenover de woning gelegen Kasteel van Rhoon.

Adres: Dorpsdijk 28 3161 KG RHOON
Vraagprijs: € 910.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1864
Ligging: aan water, vrij uitzicht, beschutte ligging
Oppervlakte: 283 m2
Oppervlakte perceel: 978 m2


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).