Amerongen

TYPE

Monument

KAMERS

13

LOCATIE

Amerongen
Adres: Donkerstraat 7
Vraagprijs: € 1.495.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1850
Ligging: aan rustige weg, in centrum, in woonwijk, beschutte ligging
Oppervlakte: 610 m²

GROOT STOER HUIS OP UNIEKE LOCATIE IN HARTJE AMERONGEN

Middenin het oude centrum van Amerongen, op een perceel van 1.350 m² en een vloeroppervlak van circa 610 m² bevindt zich een tot woonhuis verbouwde dwarshuisboerderij met kapschuur. Dit prachtige rijksmonument uit circa 1850 bestaat oorspronkelijk uit het voorhuis met er achter een dwarshuisboerderij. Het voorhuis is thans in gebruik als bed and breakfast met maarliefst 3 kamers. De oorspronkelijke boerderij met deel en stallen is getransformeerd tot een uniek loft waarbij de oude kapconstructie deel uitmaakt van het interieur. Het geheel wordt omsloten door een riante en zonnige tuin, uniek voor Amerongen.

Wonen, werken of een combinatie daarvan; het kan allemaal. Dit ruime prachtige huis is door zijn indeling uitermate geschikt als generatiewoning of te combineren als bed and breakfast/atelier/training/expositieruimte. Het pittoreske Amerongen biedt u van alles. Een goede school ligt op een steenworp afstand en grotere plaatsen als Doorn, Wijk bij Duurstede of Zeist voor nog meer gemakken, voorzieningen en gezelligheid ligt binnen handbereik! Als u echter via het hek de Donkerstraat 7 betreedt stapt u in een andere wereld. Een overdadige rust en sereniteit daalt op u neer. Hier kunt u ontspannen en helemaal tot rust komen. Kortom: beter dan dit wordt het niet!

INDELING DWARSHUIS

Begane grond
Via de oprit komt u bij de entree van de voormalige boerderij. Allereerst een riante hal met rechtdoor toegang naar de living. Vanuit de hal rechts is de gezellige woonkeuken. Deze stoere woonkeuken, met marmeren blad en Borretti fornuis is voorzien van alle gemakken. Achter de keuken ligt de bijkeuken met plek voor witgoedapparatuur (koelkast, vriezer, was- en droogtrommel). Vanuit de keuken is eveneens de ruime kelder bereikbaar en als je doorloopt kom je ook vanuit hier in de living.

Deze living is imposant. Een grootse ruimte van maarliefst 120 m² heeft een ruime vide (50 m²) die bereikbaar is via een bordestrap, en heeft gedeeltelijk een hoogte van circa 8 meter, waarbij de nok en de kapconstructie in zicht is. De gevlinderde betonnenvloer is voorzien van vloerverwarming. Mooi is ook dat de paardenstal nog geheel intact is inclusief de oude voederbakken. Mede door de grote tuindeuren, de vide en de geïsoleerde kap, is deze woonkamer de centrale ruimte in dit huis. Ideaal als woonkamer, concertzaal of atelierruimte. Achter de living is een tweede hal met toegang tot een toiletruimte. Het woongedeelte aan de achterzijde heeft een tuinkamer met rustieke openhaard en dubbele tuindeuren, alsmede een tweede werkkamer met veel ingebouwde kasten. Deze kamer biedt, naast de tuin, zicht op de oude kapschuur die naast de woning staat.

Eerste verdieping
De bordestrap in de living biedt toegang tot de bovengelegen verdieping. Hier een grote overloop met in het middendeel een drietal slaapkamers variërend in grootte 13 – 20 m².

Aan de achterzijde is de masterbedroom van circa 56 m² met fraai uitzicht op de tuin en de kapschuur. Tevens is hier een badkamer met royale douche, wastafel en toilet. In dit gedeelte is tevens een kleinere slaapkamer van circa 10 m², ideaal als babykamer of als walk-in-closet.

INDELING VOORHUIS

Begane grond
Het object heeft twee entrees. Aan de Donkerstraat is de oorspronkelijke entree van het voorhuis met fraaie tegelvloer en houten plafond. Dit gedeelte is ingericht als bed and breakfast. Binnen treft u een gang met links een eetkamer en rechts een woonkamer, beiden voorzien van een houten plankenvloer, balkenplafond en schouw. De centrale gang leidt naar de achtergelegen woonkeuken van de boerderij. Deze is nu afgescheiden van het voorhuis. Tevens is op de begane grond een gastenbadkamer, voorzien van toilet, wastafel en douche te vinden.

Verdieping
Via de gang kom je met de trap op de eerste verdieping. Hier een speelse overloop en een drietal gastenkamers met 2e badkamer.

BUITEN
Naast de boerderij bevindt zich een tuin met een terras en deels open/kapschuur (circa 5×13 meter) met kippenhok. Een mooie plek voor het parkeren van een klassieker of om een buitenkeuken te realiseren. De tuin aan de achterzijde meet circa 595 m² en heeft naast het gazon een aantal hagen, fruitbomen en een bloementuin. Het geheel vormt een prachtig geheel met de sfeervolle woning.

AMERONGEN
Op de flanken van de Utrechtse Heuvelrug, aan de uitgestrekte uiterwaarden van de Rijn, ligt het pittoreske dorp Amerongen. De oude kern van het dorp telt een groot aantal rijksmonumentale objecten en is vrijwel volledig gerestaureerd. De naam Amerongen wordt voor het eerst genoemd in 1126. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog vindt op 23 juni 1585 de slag bij Amerongen plaats waarbij de Spaanse troepen de Staatse troepen vernietigend heeft verslagen. Amerongen was van oudsher een agrarische gemeenschap, de schapen op de heidevelden van de Heuvelrug leverden de mest voor de akkers. Na de bedijking waren de uiterwaarden met vruchtbare rivierklei eveneens geschikt voor landbouw. Vanaf de 17e tot de 20e eeuw kende Amerongen tabaksteelt. Het dorp telt nog een tiental karakteristieke tabaksschuren uit deze tijd.

Amerongen maakt onderdeel uit van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, ligt midden in een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Het gevarieerde landschap van bos en heide heeft veel te bieden voor hen die zoeken naar rust en natuurschoon. Het dorp heeft in de jaren haar landelijke karakter behouden. Kenmerkend voor Amerongen zijn de oude tabaksschuren die her en der in het dorp staan. De zuidkant van het dorp bestaat uit het oude centrum met veel monumentale panden en natuurlijk Kasteel Amerongen, oorspronkelijk gesticht in 1826 op verzoek van Graaf Floris V.

Hier vinden we ook de uiterwaarden van de Nederrijn, terwijl aan de noordkant van het dorp het uitgestrekte bosgebied te vinden is met daarin de Amerongse berg. Naast natuurschoon biedt Amerongen ook andere voorzieningen: er zijn onder andere meerdere basisscholen, sportverenigingen en diverse aantrekkelijke restaurants.

Amerongen ligt centraal in het land op 20 autominuten van Utrecht en Arnhem, 40 autominuten van Den Bosch en 50 minuten van Amsterdam. Daarnaast is er een goede openbaar-vervoersverbinding voor handen.

INTERESSE?
Neem contact met ons op wij informeren u graag!


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).