Enkhuizen

TYPE

Monument

KAMERS

12

LOCATIE

Enkhuizen
Adres: Dijk 68 1601 GK ENKHUIZEN
Vraagprijs: € 1.300.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1900
Ligging: aan water, in centrum
Oppervlakte: 450 m2
Oppervlakte perceel: 347 m2

Op een van de mooiste locaties van Enkhuizen, magnifiek gelegen aan de Oude Haven, staat dit unieke monumentale herenhuis. Middels de nieuwe verbrede verbindingsweg is Amsterdam binnen 40 minuten met de auto te bereiken. Via de Lelydijk kunt u in de toekomst, op 30 minuten rijden, de luchthaven van Lelystad bereiken, waardoor de wereld aan uw voeten ligt. Met zijn ruim 1600 m3 inhoud zult u begrijpen dat dit een zeer bijzonder pand is. Maar dus ook niet eenvoudig om u beknopt enige informatie te geven. We hebben daarom de hulp van onze verkoper gevraagd. Hieronder zijn persoonlijke relaas:

Herenhuis, stadvilla, notabelenwoning aan de Dijk 68 te Enkhuizen
Het herenhuis aan de Dijk is één van de 207 gemeentelijke monumenten van Enkhuizen. In de lijst van monumenten wordt het omschreven als een notabelenwoning.

Het is in 1900 gebouwd door een weduwe als woonhuis voor haar zelf en haar zoon. De eerste steen is gelegd door de toen tienjarige Dirk Wijnands en die is bij de ingang van het huis nog te zien. Ze hebben er tot rond 1910 gewoond. Daarna werd het tot de tweede wereldoorlog gebruikt als pastorie van de gereformeerde kerk. In de oorlog werd het pand gevorderd door de bezetters en als hoofdkwartier gebruikt, omdat het zo’n voornaam pand is. Maar al in 1943 wordt het weer terug gegeven aan de kerk. Vanaf dan blijft het tot 1968 pastorie. In dat jaar wordt het verkocht en komt er een kapsalon. In in 2017 hebben we in het huis nog een leuke reünie gevierd met alle kapsters en kappers uit die tijd. Beneden in het sousterrian was de herenkapper en op de begane grond was de dameskapsalon. Boven op de eerste en tweede verdieping werd er gewoond.

In 1989 werd het pand gekocht door een accountant. Het notabele karakter was uitermate geschikt voor het accountantskantoor. Vervolgens werd het van 2002 tot 2009 als makelaarskantoor in gebruik genomen . In 2009 heb ik het pand gekocht en weer in gebruik genomen als woonhuis.

In de jaren daarna heb ik met enorm veel plezier in het pand gewoond. Dit grachtenhuis, stadsvilla, herenhuis, of hoe je het maar wilt noemen heeft mij direct een zeer vertrouwd gevoel gegeven. Het is net een fort. Hoewel het pand met veel kamers en 500 m2 gevoelde woonoppervlakte erg groot is, heeft het een enorme intimiteit dat iedereen meteen een “thuisgevoel” geeft. De prachtige gang met marmeren vloer; de mooi grote woonkamer met serre en toegang tot de daktuin en het zicht op de oude haven; de grote leefkeuken, waar je wel met 14 mensen kan eten en gezellige avonden beleefd; en mijn indrukwekkende werkkamer, zijn voor mij wel de favoriete kamers. Maar er is veel meer.

Hoe zal ik het pand omschrijven? Het is wat lastig want het huis heeft veel gezichten en mogelijkheden. Om te beginnen ligt het huis op de mooiste locatie van Enkhuizen. Direct aan de oude haven. Aan de voorzijde is zicht op alle drukte die een haven met zich mee brengt. Er is altijd wat te beleven. Van sinterklaas intocht en lichtjesavond tot klippers voor de deur en watersporters. Voor de deur op een bankje zitten is heerlijk.

Aan de achterzijde is een oase van rust op en in de enorme daktuin. Zicht op de Zuiderkerk en van vroeg tot laat zon.
Binnen is het huis statig, groot, intiem, beschermend en gezellig. Het biedt veel gebruiksmogelijkheden. Een groot gezin, praktijk aan huis, of ouders of kinderen separaat in huis laten wonen, alles kan hier. Met 7 slaapkamers, vier badkamers, twee separate studios met eigen ingang en keuken en badkamer, een woonkeuken van 35 m2, een woonkamer van 65 m2, twee separate toiletten, een waskeuken en opslagruimtes biedt het huis meer dan je aan ideeën kan hebben.

Uiteraard willen we u, als makelaar, ook nog onze praktische verkoopinfo geven :
Indeling; Begane grond, middels de fraaie voordeur bereikt u de vestibule, door de geëtste glazen tussendeur stapt u vervolgens de hal binnen welke is voorzien van een fraaie marmeren vloer, aan het einde van de hal is een keurige toiletgroep. De hal met zijn statige trappartij is het hart van het huis en vanuit hier zijn het souterrain, de verdiepingsvloeren en de ruime woonkamer (ca. 65m2) bereikbaar. De sfeervolle living heeft aan de voorzijde een prachtig zicht op de haven en aan de achterzijde heeft u middels de openslaande tuindeuren toegang tot het zeer ruime terras (17 x 6 m). Verder kenmerkt de woonkamer zicht door fraaie paneeldeuren, massief eiken vloerdelen, hoge plafonds voorzien van ornamenten en sierlijsten, veel lichtinval, diverse zitgedeelten en een trap welke toegang geeft tot de in het souterrain gelegen leefkeuken.

Vanuit de hal, de woonkamer en buitenom heeft u toegang tot deze ruime woonlaag. Hier bevindt zich de prachtige leefkeuken voorzien van een ruim eetgedeelte met hoekbank, de keuken is in hoekopstelling voorzien van hardstenen topblad, koelkast, vaatwasser, 5-pits gasfornuis met flinke oven, combimagnetron, warmhoudlade en praktische carrouselkast. Op de vloer liggen hier stijlvolle zwart-wit marmeren tegels. Verder heeft u hier de beschikking over een wasruimte, stookgedeelte met dubbele Nefit HR- CV ketels inclusief flinke boiler, archief/opslagruimte en kantoor/hobby/slaapruimte. Tevens treft u hier in de de aangebouwde vleugel; twee keurige studios, respectievelijk 55 m2 en 33 m2 groot, voorzien van keuken en badkamer, eigen opgang en tijdelijk verhuurd.

Eerste verdieping: Vanuit de ruime overloop heeft u toegang tot 3 flinke slaapkamers, waarvan een met toegang tot groot balkon. Tevens op deze verdieping een luxe badkamer met inloopdouche, toilet, wastafel en ligbad.

Tweede verdieping; Wederom een ruime overloop met veel lichtinval, balkon, moderne badkamer met douche en wastafel. Deur naar terras en 3 volwaardige slaapkamers met prachtig zicht over de stad en voorzien van een comfortabel aircosysteem.

Bijzonderheden: Dit karakteristieke grachtenpand kenmerkt zich door een zeer degelijke bouwstijl, veel natuurlijke lichtinval, volledig gemoderniseerd met behoud van stijlelementen. De keuken en beide badkamers in het hoofdhuis zijn voorzien van comfortabele vloerverwarming. De zuidzijde en masterbedroom zijn voorzien van elektrische zonnescreens. De voorzijde van stijlvolle markiezen. Het pand heeft aan beide zijden een achterom waarbij u aan 1 kant beschikking heeft over een ruime fietsenstalling met overkapping, tevens kunt u hier een eigen oprit realiseren voor 1 of 2 auto’s.

We nodigen u graag uit voor een bezichtiging waarbij u zich kunt laten verrassen door dit prachtige pand met al zijn extra’s en vele mogelijkheden.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).