Edam

TYPE

Monument

KAMERS

12

LOCATIE

Edam
Adres: Damplein 5 1135 BK EDAM
Vraagprijs: € 1.695.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1888
Ligging: aan rustige weg, in centrum, vrij uitzicht
Oppervlakte: 507 m2
Oppervlakte perceel: 497 m2

Petersburch: Het “Paleisje” op de Dam
“Oud Postkantoor en Museum”

Het prachtige rijksmonument “Petersburch” in het hart van het historische Edam is gelegen schuin tegenover het stadhuis aan het Damplein. Het gebouw werd in 1888 ontworpen als regionaal districtskantoor voor post en telegrafie door rijksbouwmeester C.H. Peters. Het rijksmonument werd in 2004 met toewijding en heel veel oog voor detail gerestaureerd en is nu een waar “Stadspaleisje” bij uitstek geschikt voor bedrijfsmatige activiteiten op de begane grond en een woonfunctie op de twee bovengelegen verdiepingen. Petersburch kan ook in zijn geheel voor bedrijfsmatige activiteiten worden gebruikt.

Bestemming
Alle ingrediënten zijn dan ook aanwezig om hier een topgalerie te vestigen, maar ook een:
– een architectenbureau,
– een toprestaurant,
– een advocatenkantoor
– een reclamebureau
– een accountantskantoor
– een notariskantoor

of een ander bedrijf dat op zoek is naar een representatieve uitstraling behoren tot de mogelijkheden in dit zeer bijzondere pand in de unieke historische stadskern van Edam, op een A1 locatie schuin tegenover het stadhuis. En dat alles op slechts 20 minuten van Amsterdam!

Update
Damplein 5 wordt onderdeel van van een totaalplan herontwikkeling Hoogstraat. Hierdoor is het mogelijk een bestemmingswijziging door te voeren waarbij ook “horeca” mogelijk is. Dit zal medio mei 2019 verder worden vormgegeven.

Het pand in neorenaissance stijl heeft lichtgele zandstenen banden en is in bezit van een echte toren, wat het gebouw een bijzondere uitstraling geeft. De kozijnen zijn versierd met houtsnijwerken ook boven de ramen zijn allerlei versieringen aangebracht. Aan de daklijst boven de loggia zit bijvoorbeeld een gestoken vogelkop. Het pand heeft een omsloten stadstuin en is een tijd in gebruik geweest als museum. Ook werd er een nieuwe vleugel als bijgebouw gerealiseerd. Het gebouw is later vernoemd naar de architect.

Het gebouw beschikt over een eigen toren en een unieke stadstuin. Met maarliefst acht haardpartijen, formidabele sfeervolle open ruimtes met caissonplafonds, veel natuursteen, antiek parket met wengé bies, mooie antieke tegeltableaus, vloerverwarming en nog vele andere extra’s. Het pand voldoet dan ook aan de hoogste beveiligingseisen en is voorzien van een nieuwe elektrische installatie en wordt middels twee nieuwe HR combi cv ketels verwarmd. Doordat het pand geheel opnieuw is geïsoleerd en verwarmd wordt met vloerverwarming, blijven de energiekosten behoorlijk binnen de perken.

Indeling begane grond | voormalig postkantoor
Alles ademt de sfeer van grandeur en verraadt een krachtige vormgeving. Robuuste haardpartijen, formidabele, sfeervolle open ruimtes met gewelfde caissonplafonds, veel natuursteen en antiek parket.

Een statige entree voorzien van een hardstenen vloer en eikenhouten lambriseringen geeft toegang tot de grote zaal op de begane grond. De grote zaal met een formidabele vloeroppervlak van circa 135 m2 is eveneens voorzien van Belgisch hardsteen, vloerverwarming en bijzondere lambriseringen in neorenaissance stijl. Vanuit de grote zaal komt u in de Vermeer kamer, een prachtige ruimte met een bijzondere schouw.

Vanuit de Vermeerkamer komt u in een lange gang van ruim 8 meter van waaruit de keuken en de tuinkamer worden ontsloten. De tuinkamer ligt aan het einde van deze gang en heeft de royale afmetingen van circa 27 m2. Deze kamer heeft openslaande deuren naar de tuin. Ook hier is de vloer uitgevoerd in Belgisch Hardsteen met een roodstenen bies met vloerverwarming. De Art Deco schouw met gashaard completeert het geheel.

De keuken, met afmetingen van circa 22 m2 is voorzien van een hardstenen werkblad en authentieke tegels en is van alle moderne gemakken voorzien. Vanuit de gang leidt een trap u naar de droge en geheel nieuw betegelde wijn- en provisiekelder van circa 12 m².

Aan de achterzijde is een aanbouw gerealiseerd met afmetingen van circa 33 m2 over de begane grond en de verdieping. De aanbouw is uitgevoerd met Belgisch hardteen (vloerverwarming) en veel authentieke elementen, bijvoorbeeld een gietijzeren siertrap naar de verdieping. In de aanbouw is eveneens een toiletgroep gerealiseerd voorzien van bijzondere Art Nouveau tegeltableaus.

De Toren
Een spiltrap voorzien van houtsnijwerk in een magnifiek trappenhuis 7 m2 leidt u naar de eerste verdieping met toegang tot alle vertrekken en naar de loggia 8,5 m2 bij de imposante toren van dit voormalige postkantoor. De loggia is voorzien van een nieuw hardhouten balkonhek, het trappenhuis wordt verwarmd met gietijzeren radiatoren.

Indeling eerste etage | directeurswoning
Kenmerkend voor de eerste etage van dit voormalige regionaal districtskantoor voor post en telegrafie, die vandaag de functie vervult van privéwoning en waarvan de sfeer herinneringen oproept uit lang vervlogen tijden, is de prachtige uitstraling van de hoge vertrekken, die rijk gedetailleerd zijn. Vanuit het trappenhuis komt u op de eerste verdieping in een royale hal 8,8 m2 met aansluitend een gang die u naar alle vertrekken leidt. Aan de linkerzijde zijn de balkonkamer en de naastgelegen kamer en suite gelegen.

Met vakmanschap en veel zorg voor de details zijn de kamer en suite 51 m2 van en de balkonkamer gerestaureerd. De kamer en suite bestaat uit een bibliotheekkamer met een boekenkastenwand en een salonkamer voorzien van Gas openhaard met Art Nouveau tableau.

Appartement (kleine kamer) met badkamer
Vanuit de gang komt u in het appartement dat in Petersburch is gesitueerd. Dit appartement is eveneens voorzien van prachtige details, een eiken parketvloer met bies en een prachtige Art Nouveau schouw met tegeltableau.

Een zeer royale badkamer met afmetingen van circa 15 m2 voorzien van antieke vloer, elektrische vloerverwarming, een vrijstaand bad op gouden pootjes, een separate douche, wastafel, toilet en bidet complementeren het geheel. Uniek aan deze badkamer zijn de grote Rozenburg Art Nouveaux tegelplateaus met prachtige lotusbloemen. Tevens is hier een separate ruimte voor de wasmachine en de droger.

Grote kamer met badkamer
Vanuit de gang komt u links in de grote kamer met badkamer, met afmetingen van circa 40 m2. Deze kamer is uitgevoerd met eikenhouten parket en voorzien van authentieke gietijzeren radiatoren. Ook deze kamer heeft een badkamer. De doucheruimte is tot aan het plafond betegeld en heeft een aparte wastafel ontworpen door Philippe Starck. Een separaat toilet in stijl uitgevoerd met Art Nouveau tegeltjes in sneeuwklokjesmotief completeren het geheel.

Zolderverdieping
Het fraaie trappenhuis leidt u naar de zolderverdieping (circa 83 m2) die door de prachtig beschoten kap- en houtconstructie even verrassend als ruim is en vele mogelijkheden kent voor het realiseren van diverse extra woonwensen. De zolder biedt een schitterend uitzicht over historisch Edam door de twee originele dakkapellen en de twee Veluxdakramen. De oude planken vloer, de gietijzeren radiatoren en de schouw met Art Nouveau tegelplateau met Pauwenmotief geven deze zolderverdieping enorm veel cachet. Een separate zolderkamer (circa 29 m2) die in open verbinding staat met de grootse zolder maken het geheel af. Ook deze ruimte is voorzien van een eigen schouw met Art Nouveau tegelplateau met Zonnebloemmotief.

Terrastuin
Het statige kasteelachtige pand heeft een unieke ligging en een schitterende besloten tuin van 335 m2, nu omgetoverd tot een fraai en bijzonder vormgegeven onderhoudsvriendelijke geheel ommuurde terrastuin, toch blijft het aanleggen van een rustieke besloten stadstuin tot de mogelijkheden behoren.

Locatie en bereikbaarheid
Dit zeer bijzondere pand is gelegen midden in het hart van de unieke historische stadskern van Edam, op een A1 locatie schuin tegenover het stadhuis. Er is een groot parkeerterrein op loopafstand en op eigen terrein is er eventueel ruimte voor 2 auto’s. En dat alles op slechts 20 minuten van Amsterdam.

Petersburch is met zowel de auto als per openbaar vervoer goed bereikbaar. Bereikbaarheid openbaar vervoer: met de snelbus sta je binnen 20 minuten op Amsterdam Centraalstation.

Voorwaarden
– Gunning voorbehouden eigenaars
– Ouderdomsclausule van toepassing
– Aanvaarding in overleg


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).