Piaam

TYPE

Monument

KAMERS

5

LOCATIE

Piaam
Adres: Buren 25 8756 JP PIAAM
Vraagprijs: € 550.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1725
Ligging: aan rustige weg, vrij uitzicht, beschutte ligging, open ligging, landelijk gelegen
Oppervlakte: 720 m2
Oppervlakte perceel: 3550 m2

RIJKSMONUMENTALE BOERDERIJ NYNKE PLEATS TE KOOP TE PIAAM
In het karakteristieke dorpje Piaam, gelegen ten zuiden van Makkum en midden in het Friese landschap vindt u deze boerderij. Het dorp ligt prachtig, net achter de dijk en telt ongeveer vijftig inwoners. Het dorpsgezicht van Piaam is beschermd.

Deze prachtige boerderij met HORECABESTEMMING van het zogenaamde Kop-Romp type dateert uit de eerste helft van de 18e eeuw en heeft een perceel van ruim 3.500 m2 heeft een weids uitzicht over het zo kenmerkende Friese landschap. In het nabijgelegen natuurgebied kunnen prachtige wandelingen worden gemaakt. De bekende Friese plaatsen Bolsward, Sneek, Leeuwarden, Hindeloopen, Lemmer, Harlingen en Franeker zijn allen binnen twintig autominuten te bereiken.

In deze rijksmonumentale rietgedekte boerderij was tot enkele jaren terug een restaurant gevestigd. Deze plek, het gebouw biedt tal van mogelijkheden om een nieuwe start te maken en biedt met de aanwezige horecabestemming en de dienstwoning enorm veel kansen. Door de unieke ligging, grootte, inrichting en uitrusting, zijn er verschillende mogelijkheden, zoals een restaurant in combinatie met een woning.

Als u komt aanrijden in dit monumentale dorpje valt deze kop-hals-romp boerderij meteen op. Een prachtige voortuin met monumentale bomen. Aan de linkerzijde kunt u het erf op. Hier is plek voor circa 40 auto’s. Deze boerderij bestaat uit twee onderdelen. De kopwoning aan de voorzijde en het restaurantgedeelte in de voormalige deel aan de achterzijde.

INDELING KOPWONING (DIENSTWONING)
De indeling van de kleine kopwoning is als volgt.

BEGANE GROND (circa 25 m2)
Entree met kleine hal. Aan de linkerzijde de gezellige woonkamer / keuken.

VERDIEPING (circa 38 m2)
Via de trap komt u op de eerste verdieping. Hier een grote slaapkamer (suite) met doorloop naar de luxe badkamer.

INDELING RESTAURANT (VOORMALIGE DEEL)
De indeling van de voormalige deel waar het restaurant in gevestigd was is als volgt:

BEGANE GROND (circa 362 m2)
De entree bevindt zich aan de linkerzijde. Allereerst een vestibule en aansluitend een prachtige grote vierkante ruimte van circa 13 x 13 meter en een nokhoogte van bijna 10 meter. De oude gebinten zijn overal zichtbaar. Achter deze grote ruimte is een kleinere intiemere ruimte van bijna 60 m2. Met recht worden deze oude boerderijen wel eens de “kathedralen van het platteland” genoemd.

Rechts in de entree bevindt zich het damestoilet met 4 toiletten en 3 wastafels. De baropstelling is meteen rechts na de entree en links naast de bar bevindt zich het herentoilet met 1 toilet en 2 urinoirs. Achter de bar is de keuken via twee grote klapdeuren toegankelijk.

Het restaurant is al enge tijd niet meer in gebruik. Wel is de compleet ingerichte keuken functioneel en voorzien van alle denkbare apparatuur. De keuken heeft een eigen achteruitgang voor leveranciers en tevens een separate toegang naar het magazijn en het kantoorgedeelte. Het kantoor is bereikbaar via een hal en bevindt zich feitelijk in het “kopgedeelte” van de boerderij. Vanuit deze hal is tevens het magazijn en de bijkeuken bereikbaar. Ook is er nog een separate stookruimte en is er een grote koeling.

VERDIEPING (circa 135 m2)
Een gedeelte van de deel is voorzien van een omloop op de eerste verdieping.

BESTEMMING
Het object heeft een horeca bestemming met bedrijfswoning.

Parkeren
Dient op eigen terrein te gebeuren.

Openings-/sluitingstijden
Een restaurant mag tot 01.00 uur open blijven. Een café/bar mag langer open blijven mits dit niet in strijd is met de bestemming of er een ontheffing voor is verleend.

Feesten en partijen
Dit past in het bestemmingsplan.

Huwelijken
Passen in het bestemmingsplan.

Alleen bedrijfswoningen zijn toegestaan ter plekke. Als iemand alleen wil wonen aan de Buren 25, zal er een bestemmingswijziging aangevraagd moeten worden.

Er mag een hotel van gemaakt worden. Voor het verstrekken van alcohol is er een drank- en horecavergunning nodig. Bij het aanvragen van een dergelijke vergunning moet er een Bibob-vragenformulier ingevuld worden. Wanneer er geen alcohol wordt verstrekt voor het gebruik ter plaatse maar wel eten wordt bereid en andere dranken worden geschonken is er een exploitatievergunning vereist.

Het gebouw is een monumentaal pand. Vrijwel alle wijzigingen aan het pand zijn vergunningsplichtig.
MOGELIJKHEDEN
Afhankelijk van de opstelling, biedt het ruim opgezette bedrijf plaats aan maximaal 225 gasten. De aanwezige terrassen bieden plaats aan nog eens circa 80 gasten. De huidige bestemming is “horecadoeleinden”. Er is tevens een dienstwoning aanwezig. Meer informatie kunt u vinden op ruimtelijkeplannen.nl

Kortom een boerderij met mogelijkheden voor het realiseren van een restaurant, een groepsaccommodatie, het organiseren van trainingen en cursussen of andere activiteiten. Middenin de rust van een bijzonder dorp, maar toch vlakbij grote Friese plaatsen.

PIAAM
Piaam komt voor een Fries dorp laat in de bronnen voor. De eerste geschriften waarin het wordt genoemd, stammen uit 1555. Het dorp is echter ouder want de kerk dateert uit de 13de eeuw. De bron uit 1555 is een schrijven van de inwoners van het dorp over de kerk. Zij wilden het rieten dak vervangen door leistenen. Piaam was een dorp van boeren. Het kende ooit wat kleinschalige akkerbouw, maar de veeteelt overheerste. In de buurt van het dorp, in de Polder Kooihuizen, lagen twee eendenkooien. Bekend is dat de gevangen eenden verkocht werden in Holland. De kooien zijn nu niet meer in gebruik voor de jacht. In een van de kooien worden wel eenden en andere watervogels geringd. Piaam zelf heeft weinig voorzieningen. Maar Makkum ligt op nog geen drie kilometer afstand en ook Bolsward (ruim dertien kilometer) is goed bereikbaar.

INTERESSE?
Neem contact op met redres.nl wij informeren u graag!


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).