Orvelte

TYPE

Monument

KAMERS

8

LOCATIE

Orvelte
Adres: Brugstraat 4 9441 PG ORVELTE
Vraagprijs: € 1.250.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1872
Ligging: aan bosrand, aan rustige weg, vrij uitzicht, buiten bebouwde kom, in bosrijke omgeving, landelijk gelegen
Oppervlakte: 562 m2
Oppervlakte perceel: 15970 m2

De imposante charme van een volumineus rijksmonument laat niemand onberoerd.
Deze van oorsprong in 1872 gebouwde Saksische boerderij is vanaf 1996, op de gebintconstructie en een tweetal voorhuismuren na, geheel herbouwd met inachtneming van de moderne bouw en comfortnormen.
Dit is gebeurd met veel liefde en oog voor de monumentale details waaromheen de herbouw heeft plaatsgevonden.

De kwaliteit van het rijksmonument is herkenbaar door het voor de monumentale status gebruikte authentieke kwalitatief hoogwaardige materiaal.

Orvelte is een esdorp, ontstaan in de middeleeuwen aan de weg van Westerbork naar Zweeloo op de hogere zandgronden, mogelijk als dochternederzetting van Westerbork. Orvelte wordt in 1362 voor het eerst vermeld. In 1967 is Orvelte aangewezen als beschermd dorpsgezicht vanwege de authentieke agrarische bebouwingen en de ruime veelhoekige gave brink. De gemeente heeft destijds het initiatief genomen het dorp verder te restaureren als “levend monument van de historische landelijke bouwkunst”.
Bij de realisatie van het “museumdorp” is men uitgegaan van de kadastrale uitgangspunten uit ca. 1830. Daarbij is de brink hersteld, zijn nog bestaande typerende panden gerestaureerd en zijn enkele historisch passende boerderijen en schuren die elders moesten verdwijnen, naar Orvelte overgebracht. Ook zijn de karakteristieke wegverharding, erfafscheiding en weg- en erfbeplanting hersteld.

Het zodoende ontstane monumentendorp is tot de dag van vandaag een bekende educatieve bestemming die ondersteunt wordt door diverse activiteiten die het dorp organiseert om het leven van weleer te duiden in deze passende omgeving.

De Brugstraat 4 ligt aan de buitenzijde van het dorp, waardoor de het huis in de luwte ligt van de activiteiten en volop privacy biedt. De boerderij ligt op gepaste afstand van de weg en heeft voor het voorhuis een fruitboomgaard aangemeten gekregen. Achter het huis ligt naast de erftuin een lap grond dat aan de ene kant de privacy waarborgt, en aan de andere kant legio mogelijkheden voor divers gebruik biedt.

Vrijstaand schuin achter het huis, staat de authentieke zuddenschuur. Daar waar de oorspronkelijke functie was het droog opslaan van zudden (voor brandstof gestoken heideplaggen) en in sommige gevallen turf, doet deze nu dienst als carport en bergruime voor tuingereedschap.

Indeling:
Begane grond:
Entree in zijgevel in hal met trap naar verdieping met vide en entresol. Meterkast en toilet. Door de dubbele Saksische deuren (handwerk) wordt toegang verschaft aan een enorme leefruimte met diverse historische details. De contouren van de voormalige opkamer zijn fraai opgenomen in de indeling van de ruimte. De open keuken met historisch kooktoestel versterkt de warme sfeer van het huis. Twee open haarden met zandstenen ombouw zorgen voor een prettige sfeer. De Bedstee maakt het plaatje af.

De doorgang naar het achterhuis leidt door een gang met de CV-opstelling met achterdeur. De volgende ruimte, die aan te duiden is als het atelier, is voor diverse doeleinden geschikt. Door de hier aanwezige tweede keuken is iedere invulling denkbaar. De fraaie gebintstijlen hebben ook hier, naast hun dragende functie, en sfeervolle uitwerking op de ruimte.

De volgende ruimte, het achterhuis, laat zich het beste omschrijven als een inpandige kathedraal. De ruimte is enorm, de hoogte eveneens, en de contouren van het gebint met de ambachtelijke uitstraling en door de natuur gevormde grillige verschijningsvorm, zijn beeldbepalend. In dit gedeelte van de boerderij bevindt zich ook de dubbele baander, die voor deze streek bijzonder is te nemen, maar historisch voor het boeren een zeer rendabele en praktische indeling met zich mee bracht. Momenteel is de ruimte ingericht als galerie.

Op de weg terug naar het voorhuis, doorkruisen we “het kantoor”. Door de mooie lichtinval is deze ruimte ook weer multifunctioneel inzetbaar. Nog een etappe verder op de tocht naar het voorhuis, wordt de bijkeuken doorkruist, waar ook een tweede toilet is gerealiseerd. Hier is ook een doorsteekje naar het atelier.

Verdieping: De riante overloop/ vide is in gebruik als study. Aan de voorzijde van het huis is een grote luxe slaapkamer gesitueerd met eigen badkamer (bad, douche, toilet en wastafel) en vaste kledingkasten. Boven het achterhuis ligt aangesloten op de overloop, de gang die toegang biedt aan een tweede badkamer met bad, douche, toilet en wastafel, en een drietal keurige ruime slaapvertrekken. Een steektrap in de gang geeft toegang tot de bergzolder.

Het huis is uitstekend geïsoleerd, beschikt op de begane grond, met uitzondering van het houten vloer gedeelte in de woonkamer, over vloerverwarming.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).