Langbroek

TYPE

Monument

KAMERS

6

LOCATIE

Langbroek
Adres: Brink 5
Vraagprijs: € 325.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1890
Ligging: aan rustige weg, beschutte ligging
Oppervlakte: 111 m²

VOORMALIG POTTENBAKKERSHUIS IN LANGBROEK

Aan de Brink in Langbroek staat aan het dorpsplein deze rijksmonumentale woning. Decennialang stond dit huis bekend als “De Potterie” waar de pottenbakker van Langbroek woonde. Dit bijzondere huis met een perceel van circa 233 m2 bevindt zich in oorspronkelijke staat. Het object heeft een vloeroppervlak van circa 111 m² en een diepe tuin van circa 17 meter. In de tuin is een groot atelier van circa 49 m² dat als pottenbakkerij in gebruik is geweest. Deze is bereikbaar via de gezamenlijke poort met de buren aan de rechterzijde van het huis. Dit charmante rijksmonument met atelier verkeert in matige staat van onderhoud. Wij zijn namens verkopers op zoek naar een liefhebber die de plek weet te waarderen en dit charmante huis weer in oude luister wil herstellen.

INDELING
Het huis met mansarde kap, witgepleisterde gevel en de groen geschilderde luiken staat prominent aan de Brink. De markante voordeur biedt toegang tot het huis. Hier een eenvoudige entree met rechts een voorkamer die in gebruik is geweest als winkelruimte / galerie ruimte. Er is een schouw en de 2 schuiframen bieden zicht op de Brink. In de ruimte een schuifpui die toegang geeft op de achtergelegen woonkamer. Deze is ook via de gang bereikbaar. De woonkamer ligt aan de achterzijde over de gehele breedte van het huis. Aan de linkerzijde bevindt zich de eenvoudige keuken en toegang tot de achtergelegen tuin.

VERDIEPING
Links van de keuken is de trap naar de opkamer die zich links van de entreehal bevindt. Hier is toegang tot de badkamer. Als u de trap vervolgt komt u op de verdieping. Deze – van oorsprong open ruimte – is voorzien van diverse scheidingswanden die in de jaren ’80 van de vorige eeuw zijn aangebracht. Op deze verdieping bevinden zich een drietal (slaap)kamers. De indeling kan echter ook aangepast worden aan de wensen van de toekomstige koper.

ZOLDER
Een steile trap biedt toegang tot de bergzolder. Hier is tevens de CV installatie ondergebracht.

ATELIER
In de tuin is een groot atelier van circa 49 m² dat als pottenbakkerij in gebruik is geweest. Deze is bereikbaar via de gezamenlijke poort met de buren aan de rechterzijde van het huis en verkeert in zeer matige staat van onderhoud.

RESTAURATIEPROJECT, ASBEST EN SUBSIDIE
Brink 5 in Langbroek is een restauratieproject. Er is geen bouwkundige begroting voor de restauratie beschikbaar. Wel is er een asbestinventarisatie gemaakt. Deze is op verzoek op te vragen via info@redres.nl

Voor woonhuis-rijksmonumenten kan jaarlijks een aanvraag worden gedaan voor de Subsidie Woonhuismonumenten. Met de subsidie kunnen eigenaren onderhoud deels financieren, zoals schilderwerk, goten en regenpijpen repareren, dakherstel, voegen repareren, kozijnen herstellen en de fundering repareren. Eigenaren kunnen elk jaar na afloop van het onderhoud subsidie aanvragen. De bijdrage bij deze regeling is 38% van het subsidiabel bedrag.

U kunt alleen subsidie aanvragen voor werkzaamheden die zijn omschreven in de zogenoemde Leidraad subsidiabele instandhoudingskosten. Het is dus belangrijk een overzicht te hebben van de werkzaamheden die binnen deze regeling vallen. Van die werkzaamheden dient een gespecificeerde factuur ingediend te worden. Als de factuur niet (voldoende) gespecificeerd is, moeten ook offertes en werkomschrijvingen meegestuurd worden. Daarnaast moeten bij aanvragen groter dan € 70.000 een inspectierapport dat is opgesteld door een bouwkundige en een beschrijving van de werkzaamheden toegevoegd worden.

BESTEMMING
Het object heeft de enkelbestemming “wonen” al dan niet in combinatie met aan huis verbonden beroep en/of bedrijf, met dien verstande dat maximaal 40% van de vloeroppervlakte van het hoofdgebouw en 100% van de vloeroppervlakte van de overige gebouwen mag worden gebruikt met een gezamenlijk maximum van 50 m². Het huis is dus geschikt om een kantoor (of winkeltje) aan huis te realiseren. Er is voldoende parkeergelegenheid voor de deur en de uitvalswegen richting Amersfoort en Utrecht zijn dichtbij.

GESCHIEDENIS
De Brink 5 is sinds 1930 in handen geweest van deze familie. Oorspronkelijk was er een timmerbedrijf / timmeratelier in de schuur. Vanaf 1980 werd het een pottenbakkerij en staat het huis met de eigenaar (kunstenaar en pottenbakker) bekend als de Potterie van Langbroek. Een aantal beelden en schilderijen in het huis zijn nog van zijn hand.

LANGBROEK
Langbroek is een klein dorp binnen de gemeente Wijk bij Duurstede en staat vooral bekend om zijn vele kastelen, bossen en prachtige boerderijen.. Op de Brink staat een fraaie dorpspomp die in 1893 aan de naastgelegen kerk (1870) werd geschonken. Op zondag wordt er actief gekerkt. Brink 5 wordt verder omringd door het oude gemeentehuis (anno nu een artsenwoning met praktijk), een oud schoolgebouw, wat winkeltjes en woningen. In Langbroek zelf zijn verder twee basisscholen, er is een voetbalvereniging en er zijn sportvelden, er is een snackbar, een lokale supermarkt en een paar andere kleine winkeltjes. Langbroek ligt op fietsafstand van Wijk bij Duurstede en Doorn. Hier vindt u middelbare scholen, is een groot winkelaanbod en zijn er andere voorzieningen.

INTERESSE?
Neem contact op, wij informeren u graag!


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).