Lierop

TYPE

Monument

KAMERS

10

LOCATIE

Lierop
Adres: Boomen 14 5715 AC LIEROP
Vraagprijs: € 700.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: -1906
Ligging: aan rustige weg, vrij uitzicht, landelijk gelegen
Oppervlakte: 215 m2
Oppervlakte perceel: 5130 m2

5 PLUSPUNTEN VAN DEZE LANDELIJK EN VRIJGELEGEN WOONBOERDERIJ MET VRIJSTAANDE WAGENLOODS
1. Historisch wonen. Deze authentieke Brabantse woonboerderij, een rijksmonument in rijksbeschermd dorpsgezicht Boomen, stamt uit 1750 als hof in eigendom van de Abdij van Postel, terwijl gebinten zijn gedateerd op 1448.

2. Rust en privacy. Dankzij het ruim 80 meter diepe, omheinde vrijgelegen perceel met oppervlakte van 5.130 m², de volwassen begroeiing rondom en de ligging aan de doodlopende straat met louter bestemmingsverkeer.

3. Mogelijkheden. Ondanks de monumentale status en historische waarde, is het zeer zeker mogelijk om op eenvoudige wijze aanpassingen te doen en/of extra kamers te creëren, ook zeer geschikt voor dubbele bewoning. Recente inspectierapporten van Monumentenwacht Vught zijn te verkrijgen via ons kantoor, vraag gerust naar meer informatie.

4. Ligging. Aan de rand van Lierop en toch op korte afstand van de doorgaande weg N266 naar Helmond en Someren langs de Zuid-Willemsvaart en snelweg A67 van Eindhoven naar Venlo. Op fietsafstand van dagelijkse voorzieningen en scholen.

5. Groen. In het landelijke buitengebied en rondom oude leilindes, een 350 jaar oude Marialinde op de erfgrens met de buren, fruitbomen, groentetuin en een klein bomen-bos in de punt van het perceel.

INTRODUCTIE
De huidige eigenaar raakt op leeftijd en wil verhuizen. Maar feitelijk is het tijd om – zoals hij zelf zegt – de zorg voor het historische pand door te geven, zoals tientallen generaties voor hen.

De eigenaar heeft dertig jaar genoten van en zich verdiept in de historische waarde van deze woonplek. De boerderij werd in het midden van de achttiende eeuw gebouwd. Samen met onder meer een schaapskooi, paarden- en ossenstallen vormde het pand de grote en rijke Hoeve Ten Boomen die eigendom was van de Abdij van Postel. De geschiedenis gaat nog verder terug: de Boomsche hoef wordt al in 1254 vernoemd. De vrij zeldzame eiken gebinten onder het rietgedekte dak zijn via dendrochronologische onderzoek in 2016 gedateerd op 1448, al was het destijds niet ongebruikelijk om robuust hout te hergebruiken. Er is uitgebreide documentatie beschikbaar die de geschiedenis en historische waarde van boerderij en gehucht beschrijven.

Niet alleen buiten is het domein geweest van tientallen generaties, ook binnen is deze langgevelboerderij doordesemd van essentiële waarde voor lokale en nationale geschiedenis. Dat geldt met name voor onder meer de eerdergenoemde gebinten (ook in het woongedeelte), de waterput binnenshuis en de schouw met kijkgat in de eetkamer.

KENMERKEN
Bouwjaar: 1750
Perceeloppervlakte: 5130 m²
Woonoppervlakte woonboerderij: circa 215 m²
Oppervlakte inpandige garages/ruimtes: circa 145 m²
Totale oppervlakte begane grond: circa 360 m²

Oppervlakte 1e verdieping (bergzolder): circa 227 m²
Gebruiksoppervlakte wagenloods/schop: circa 63 m²
Totale gebruiksoppervlakte: circa 650 m²

Inhoud gehele woonboerderij exclusief wagenloods/schop: circa 2610 m³

INDELING BEGANE GROND
De hoofdentree midden in de voorgevel geeft toegang tot de ruim 12 meter lange ontvangstruimte over de volle diepte van de boerderij. Rustiek detail: de originele en inpandige waterput die nog steeds intact is en waar destijds het drinkwater van de koeien uit gehaald werd. Dankzij deur- en glaspartijen aan weerszijden is deze imposante ontvangsthal altijd licht. Op de vloer – met eronder in 2011 aangelegde vloerverwarming – liggen, net als in de keuken en eetkamer, kleurrijke en originele, achttiende-eeuwse plavuizen.

Rechts: de woonvleugel
De grootse, rechthoekige eetkamer is het gezellige hart van het huis. Door de grote raampartij is er veel daglicht en een fraai uitzicht op de achtertuin. Blikvanger is de grote schouw in de hoek met het kijkgat naar het voormalige stalgedeelte met de dieren.

Dezelfde kenmerken heeft de woonkamer. Ook hier is een fraaie openhaardpartij met Oud Hollands tegeltableau, ook wel een smuiger genoemd. De tegelvloer is voorzien van vloerverwarming.

De keuken is te bereiken vanuit de eetkamer. Het geheel is eenvoudig doch praktisch uitgevoerd, in hoekopstelling voorzien van elektrische kookplaat, magnetron en koelkast.

Vanuit de eetkamer voert een eikenhouten trapje naar de opkamer, die uitstekend geschikt als extra kantoor of atelier. Eronder ligt de manshoge kelder voor proviand.

Links: de slaapvleugel
Aan de andere kant van de centrale ontvangstruimte zijn momenteel twee ruime slaapkamers met fijn daglicht en twee badkamers. Vanzelfsprekend ook met authentieke stijlelementen. Slaapkamer 1 heeft een eigen en suite-badkamer en inloopkast. Slaapkamer 2 heeft een ruime muurkast en eveneens eigen sanitaire voorzieningen.

De huidige orangerie, met deur naar de achtertuin en deels beglaasd dak, heeft aansluitingen voor wasmachine en droger. Er is verwarming aanwezig. Dankzij de robuuste stenen bakken, industriële gootsteen en het vele licht is deze stoere ruimte, bijzonder geschikt voor planten of als atelier.

Mogelijkheden voor extra ruimtes
Het boerderijgedeelte naast de slaap- en badkamers is groot, veelzijdig en met vrij eenvoudige en verantwoorde ingrepen geheel naar eigen hand te zetten. De meest rechtse van de drie inpandige garages is, kan gecombineerd worden met de erachter liggende berging tot een ruime extra slaap- of werkkamer.

Datzelfde geldt voor de tweede grote inpandige garage ernaast, met dubbele openslaande deuren. Deze ruimte geeft toegang tot de tweede (wijn)kelder op stahoogte.

De derde garage aan de zijkant, over de volle diepte van de boerderij en met ramen in voor- en zijgevel, geeft die mogelijkheden ook; werkplaats, atelier, extra slaap- of werkkamer of zelfs bedrijfsruimte aan huis. De houten verdiepingsvloer geeft er extra bergruimte in de hoogte.

De inpandige garages zijn ideaal voor extra stalling voor bijvoorbeeld oldtimers, motoren en/of fietsen.

1E VERDIEPING

Onder de rietgedekte kap is een open zolder met een zee van ruimte, welke geschikt is voor het realiseren van extra (leef)ruimte. Vanuit de vide en afgetimmerde zolder is er zicht op de zeer bijzondere, opvallend hoge en historisch waardevolle kap- en dakconstructie.

RIJKSMONUMENTALE WAGENLOODS C.Q. SCHOP
Achter de beschermde Marialinde en de oprit aan de rechterzijde van de boerderij staat een authentieke rijksmonumetale schop. Deze oorspronkelijke schop heeft ook een rietgedekte kap en twee openslaande deuren. Met een oppervlakte van circa 63 m², is deze ruimte ook geschikt voor dieren, extra berging, stalling of garage.

TUIN RONDOM
Met recht het pronkstuk van deze boerderij te noemen, welgevuld met statig groen en authentieke stijlelementen, zoals kinderkopjes en de originele waterput met rondom mozaïekbestrating. Het gazon voor de boerderij is omhegd met gestileerde buxus. De oude leilindes in de voortuin worden geflankeerd door een 350 jaar oude lindeboom, Maria-linde genaamd. Deze beschermde boom, op de erfgrens met de buren, is geadopteerd door de Bomenstichting.

De achtertuin op het oosten – dus volop ochtendzon – doet niet onder voor een park. Op het ruime terras tegen de achtergevel is het goed toeven onder statige bomen naast de kruiden- en bloemenperken. Verder biedt deze groene oase een ruim gazon, twee waterpartijen, fruitbomen en een groente- en kruidentuin. De vele volwassen bomen in de punt van het perceel vormen een eigen mini-bos met volop privacy én speelruimte voor kinderen.

LOCATIE EN UITZICHT
Gehucht Boomen ligt aan de gelijknamige, doodlopende weg met louter bestemmingsverkeer. De monumentale boerderij wordt omringd door eveneens authentieke Brabantse langgevelboerderijen, waardoor dit rijksbeschermde gezicht landelijk aandoet.

LIEROP, SOMEREN EN OMGEVING
Lierop is een dorp en onderdeel van de gemeente Someren en bestaat naast de hoofdkern Someren uit drie kerkdorpen: Someren-Eind, Someren-Heide en Lierop.

Someren is een uitgestrekte, geïndustrialiseerde, plattelandsgemeente met ruim 19.000 inwoners, gelegen in de stedendriehoek Eindhoven-Helmond-Weert. Er zijn vele voorzieningen aangelegd, zoals wandel- en fietspaden, mountainbike-routes, ruiterroutes en picknicktafels.

Naast het vele natuurschoon zijn er in de karakteristieke kerkdorpen ook verschillende molens, kapelletjes en andere fraaie monumenten te zien. Het beschermd dorpsgezicht De Boomen, de koepelkerk te Lierop, het natuurtheater De Donck en het gezellige centrum van Someren met zijn bezienswaardigheden zijn zeker een bezoek waard!

Het beschermde dorpsgezicht Boomen ligt aan de rand van Lierop.
Vlakbij is de A67 voor snelle verbinding naar Eindhoven en Venlo. De doorgaande weg N266 van Helmond naar Someren, naast de Zuid-Willemsvaart, is eenvoudig en snel via Laan ten Boomen bereikbaar.

Lierop is een zelfstandige kern met een divers eigen aanbod in winkels, sportverenigingen en horeca. Er zijn diverse maneges in de directe omgeving. Natuurgebieden Strabrechtse Heide en Nationaal Park De Groote Peel liggen vlakbij.

VOOR DE COMPLETE INFORMATIE, DOWNLOAD DE UITGEBREIDE CATO VERKOOPDOCUMENTATIE MET PLATTEGRONDEN!


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).