Gorinchem

TYPE

Monument

KAMERS

LOCATIE

Gorinchem
Adres: Blauwe Torenstraat 19 4201 XK Gorinchem
Vraagprijs: Prijs op aanvraag
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1949
Ligging: winkelgebied stadscentrum
Oppervlakte perceel: 339 m2

VERBORGEN WERKPLAATS IN DE STAD
In het historische centrum van Gorinchem staat aan de Blauwe Torenstraat 19-25 dit multifunctionele pand. Zo op het eerste gezicht lijkt het gewoon een herenhuis met robuuste luiken, maar dat is het zeker niet: er is veel meer! Op de verdieping is een fraaie woning gerealiseerd en de begane grond is de afgelopen 20 jaar gebruikt als bedrijfsruimte, en later als atelier en werkplaats. De werkplaats heeft een totaal vloeroppervlak (inclusief kantoor) van circa 292 m², en er zijn ook een paar kantoorruimten met een gezamenlijk vloeroppervlak van circa 65m². De bovenwoning heeft de beschikking over maar liefst circa 197 m².

Geheel te koop of in 2 delen
Uniek aan dit object is dat er in het oude centrum van vestingstad Gorinchem een ruime woning met grote bedrijfshal met gemengde bestemming wonen/werken aangeboden wordt. Ook bestaat de mogelijkheid om de bedrijfshal als rauwe plek te herbestemmen naar een fantastische loftwoning. Alle ingrediënten zijn aanwezig en de gemeente Gorinchem wil meewerken om de bestemming te wijzigen van wonen/bedrijvigheid naar wonen/wonen.

Een uitgelezen kans voor wie?
Een ruime stadswoning met een grote bedrijfsruimte aan huis, een uitgelezen kans voor een kunstenaar, ambachtsman, ondernemer of verzamelaar, en/of gewoon als ruime garage voor uw auto’s en andere zaken. Voor wie splitsing overweegt in een bovenwoning en loftwoning, is dit de ultieme mogelijkheid om een tweetal grote woonruimtes in een historische vestingstad te creëren.

WONING
Drie kleine woningen werden in 1949 vervangen door een bedrijfspand, waaraan in 1969 nog een vierde woning werd toegevoegd. Dit totale volume heeft altijd dienst gedaan als bedrijfsruimte voor een aannemer. In 1999 is hier een woon/werk functie ontstaan door het realiseren van een bovenwoning in een deel van het pand.

Eerste verdieping
Boven de werkplaats is een grote woning gerealiseerd van circa 197 m², mooi verbouwd en degelijk afgewerkt. De entree bevindt zich rechts naast het midden van de voorgevel. Hier een entreehal met een grote trap naar de bovengelegen verdieping. Op de verdieping treft u een grote hal annex overloop welke toegang geeft tot alle vertrekken in het huis.

Er is een gezellige woonkeuken met eiland en natuurstenen aanrechtblad en voorzien van alle gemakken om bourgondisch te kunnen koken. Vanuit de keuken geven twee schuifdeuren met glas-in-lood toegang tot de grote woonkamer. Verrassend is de vide op de tweede verdieping waardoor een aantrekkelijke ruime en zeer lichte woonkamer ontstaat. Het licht komt door vier Velux dakramen die in het dakvlak zijn geplaatst. Mooi is ook de massief eiken vloer en het aanwezige balkenplafond met houten delen. Een flinke openhaard zorgt voor warmte en gezelligheid tijdens de donkere winteravonden.

Vanuit de woonkamer is er zicht op de Blauwe Torenstraat. Aan de achterzijde is een comfortabel en groen dakterras van circa 50 m². Dit terras is via twee openslaande deuren toegankelijk en is langs de rechterzijde en achterzijde voorzien van plantenbakken waardoor er een natuurlijke afscheiding is. Een groot pergola scherm zorgt voor de gewenste schaduw tijdens zomerse dagen en biedt bescherming bij een regenbui, waardoor het mogelijk is om vaker buiten te vertoeven. Links naast het terras is nog een tuinkamer van circa 7 m², nu in gebruik als bibliotheek, maar ook ideaal te gebruiken als kantoortje of muziekkamer.

Vanaf de overloop rechtdoor komt u in de masterbedroom van circa 19 m². Wederom een fraaie ruimte met zicht op de nok en een groot Velux dakraam. Een kastenwand scheidt de slaapkamer van de naastgelegen eigen royale badkamer met inloopdouche, duo-ligbad, dubbele wastafel en een toilet. De aanwezige dakramen zorgen voor voldoende daglicht.

Tweede verdieping
Via de trappartij komt u op de tweede verdieping. Deze kapverdieping heeft een speelse indeling met de vide die weer zicht geeft op de eetkamer annex woonkamer op de eerste verdieping. Het geheel bestaat uit twee separate grote slaapkamers met hier tussenin de overloop en een royale badkamer. Ook hier weer een inloopdouche, ligbad, wastafel en toilet. Elke slaapkamer is voorzien van praktische inbouwkasten.

BEDRIJFSRUIMTE, WERKPLAATS
Het rode bakstenen pand staat prominent in de gevelwand van de Blauwe Torenstraat. Grote elektrisch bediende openslaande deuren geven toegang tot de loods. Aan weerszijden 4-ruits vensters met luiken. Een enorm diepe ruimte van circa 25 meter met grootdeels een vrije overspanning. Grote houten gelamineerde liggers met hierop stevige houten balken overspannen de ruimte. In het gedeelte onder het woonhuis zijn diverse ruimten/kantoren, die met elkaar verbonden zijn door middel van deuren. Tevens is er een bijkeuken/kantine, separaat toilet en kleine badkamer met douche aanwezig. Er is een houtkachel en de werkplaats zelf is ruim en heel licht door de aanwezigheid van een zestal grote dakkoepels. Op de vloer liggen rechthoekige tegels.

Herbestemming
Van de werkplaats zou een prachtig loft gecreëerd kunnen worden. Daglicht zou gerealiseerd kunnen worden door een gedeelte uit te kernen waardoor er op de begane grond ook buitenruimte ontstaat. Op het dak is ruimte voor een dakterras. Uiteraard moet voor de herbestemming een plan worden gemaakt en zal een omgevingsvergunning moeten worden aangevraagd. Maar bijzonder is het wel. In de prospectus zijn wat vlekkenplannen opgenomen ter illustratie. Ziet u zich hier al wonen?

DUURZAAMHEID
Deze werkplaats met herenhuis is voorbereid op de toekomst. Het geïsoleerde platte dak van de werkplaats is gedeeltelijk bedekt met 21 zonnepanelen, welke gemiddeld 4.500 kWh per jaar leveren. Voor de woning werd recent een energielabel A afgegeven. In verwarming is voorzien door middel van een HR combi ketel met een aparte warm tapwater boiler van 120 liter. In de woonkamer zorgen vloerconvectoren voor de warmte terwijl de overige ruimten voorzien zijn van radiatoren.

LOCATIE
De oude vesting van de stad Gorcum, gelegen op een knooppunt van grote rivieren, heeft op loopafstand winkels, gezellige horeca, theater en uitgaansgelegenheden. De voor Unesco genomineerde groene vestingwal met een lengte van 5km, op 50m van de voordeur, biedt volop mogelijkheden voor buitengenot. Verder beschikt Gorinchem over een station, ziekenhuis, jachthaven en een ruim aanbod van scholen en sportclubs.

Gorinchem, een stad van circa 38.000 inwoners, aan het knooppunt van de A15 en A27, vanwaar u snel alle kanten op kunt. Utrecht, Rotterdam, Breda en ‘s-Hertogenbosch liggen binnen een bereik van 30 tot 45 kilometer. Ook de openbaar vervoer verbindingen zijn goed te noemen.

Verder biedt het Rivierenland gebied rondom Gorcum, volop recreatieve mogelijkheden zoals fietsen, wandelen, varen in de nabijgelegen Alblasserwaard, Biesbosch en Betuwe.

KORTOM
Een verborgen parel in de stad. Een ruime stadswoning met een grote bedrijfsruimte aan huis, bijzonder geschikt voor ambachtslieden, kunstenaars, ondernemers of verzamelaars. Ook is splitsing mogelijk in een bovenwoning en loft, dus voor wie een loft wil realiseren in een historische vestingstad, is dit een ultieme kans! Het object is als geheel te koop of in delen. Aan u de keus!

INTERESSE?
Neem contact met ons op, wij informeren u graag!


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).