Nuenen

TYPE

Monument

KAMERS

7

LOCATIE

Nuenen
Adres: Berg 35 5671 CA NUENEN
Vraagprijs: € 1.000.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1830
Ligging: in centrum
Oppervlakte: 300 m2
Oppervlakte perceel: 654 m2

Dit monumentale herenhuis is een bijzonderheid: het is namelijk nog nooit eerder op de markt geweest! Voor het eerst in de geschiedenis komt het nu te koop, en is daarmee een buitenkans voor een koper die het historisch belang – ook van de locatie – op volle waarde weet te schatten.

Hoe oud het huis precies is, is onbekend, aldus de huidige eigenaren. Het gemeentearchief geeft als bouwjaar rond 1830, maar een bouwhistoricus schatte het al op minstens driehonderd jaar: “Hoe dan ook, dit huis heeft Vincent van Gogh nog voorbij zien lopen. Misschien heeft hij het wel geschilderd… Maar we hebben helaas geen tekeningen of zo gevonden.”

Het wordt bewoond door de vierde generatie van dezelfde familie. De betovergrootvader van de heer des huizes liet het oorspronkelijke, kleinere huis bouwen als familiewoning voor de erachter gelegen stoomtimmerfabriek die hij stichtte: “Hij begon met een werkplaatsje en uiteindelijk werd het een grote hout- en timmerfabriek die bijna een eeuw heeft bestaan en het oorspronkelijke Nuenense telefoonnummer 1 had. Er heeft altijd iemand van de familie gewoond.”

Dit gemeentelijk monument is gerust riant te noemen. Te ruim zelfs voor de huidige eigenaren die – nu hun kinderen het ouderlijk huis verlaten – toch met wat pijn in het hart na twintig jaar kleiner gaan wonen: “Het is een karakteristiek pand, zo is er geen tweede ter wereld. De plek is fantastisch, het authentieke centrum van Nuenen bij het Vincentre en het voormalige woonhuis van Vincent van Gogh.”

Dat de familie thuis was in hout, bouw- en timmerwerken, is overal in de woning te zien. De op maat gemaakte, klassieke trap met balustrade is van hoge kwaliteit en prachtige teak. Boven zijn dakspanten en -balken liefdevol in de stucwerkplafonds en -wanden zichtbaar gehouden. Her en der zijn er zelfs nog volhouten schrotenplafonds die de dakisolatie afwerken.

Omdat het al zo lang in de familie was, hebben de huidige eigenaren het pand altijd heel goed onderhouden: “We vinden het zo’n fijn en mooi huis. Daarom hebben we ook stuk voor stuk alle kamers gerenoveerd. We zijn er altijd mee bezig geweest omdat we vinden dat het huis er top moet blijven uitzien.”

De overzichtelijke indeling op de begane grond opent perspectieven voor bijvoorbeeld werken, salon of praktijk aan huis of inwoning van een aandacht- of zorgbehoevend familielid. Met relatief eenvoudige ingrepen kunnen daarvoor bijkeuken, werkkamer 1 en werkkamer 2 geschikt worden gemaakt zonder ook maar enigszins aan leefruimte in te leveren.

Privacy
Het monumentale pand combineert de centrale locatie met privésfeer. Het klassieke sierhek aan de straatzijde voorkomt dat publiek direct langs gevel en ramen wandelt. Overal is het pand voorzien van dubbel glas dat ook geluid weert.

De achtertuin is zelfs opvallend rustig. De afschermende coniferen links houden inkijk tegen – alleen het klokkentorentje van het Vincentre is te zien en te horen – evenals de volwassen lei-peren en magnolia, terwijl het overkapte warandeterras bij het zwembad helemaal privédomein is.

5 PLUSPUNTEN VAN DEZE MULTIFUNCTIONELE, MONUMENTALE WONING MET PARKEREN OP EIGEN TERREIN
1. De allermooiste centrum-locatie van Nuenen: pal tegenover de beroemde lindeboom, op twee deuren van het Vincent van Gogh centrum Vincentre en tussen diverse gemeentelijke en rijksmonumenten.
2. Riant veel ruimte op zowel de begane grond als de eerste verdieping, met zeven slaap- of werkkamers, drie badkamers, een open leefkeuken met manshoge provisiekelder plus een diepe living met verhoging (waar vroeger een bedstee was).
3. Een rustige tuin op zonzijde over de volle breedte van het huis, met volop privacy, buitenverblijf, groot zonneterras, gazon, perken en volwassen bomen.
4. Persoonlijke wellness, in de warande achter het zwembad, met Finse sauna, jacuzzi, buitenkeuken en zithoek, plus bijgebouw met extra douche en toilet.
5. Voor de allereerste keer op de woningmarkt; dit gemeentelijk monument is altijd in het bezit geweest van de familie die het bouwde aan het begin van de negentiende eeuw.

KENMERKEN
Bouwjaar: circa 1830, wellicht eerder
Perceeloppervlakte: 654 m²
Woonoppervlakte woning: circa 300 m²
Oppervlakte overige inpandige ruimte (kelder): circa 9 m²
Oppervlakte poolhouse met sauna: circa 27 m²
Oppervlakte bijgebouw met badkamer: circa 24 m²
Totale oppervlakte: circa 360 m²
Inhoud villa exclusief bijgebouwen (conform meetcertificaat): circa 1225 m³

INDELING
Dit monumentale herenhuis is waarschijnlijk gebouwd rond 1836. Het heeft altijd dienstgedaan als familiewoning voor de eigenaren van de er achterliggende stoomtimmerfabriek en is tussentijds naar achter uitgebouwd. De huidige eigenaren hebben het altijd perfect onderhouden en kamer voor kamer gerenoveerd. Verfijnd detail: alle massieve houten binnendeuren zijn authentiek en gemaakt in de eigen timmerfabriek.

BEGANE GROND
Een sierhek scheidt de voorgevel van het trottoir, zodat er geen publiek pal langs de ramen kan lopen. Een opening in het sierhek voert naar de authentieke en robuuste voordeur met daarboven een antiek glas-in-loodraam.

ONTVANGSTHAL
Bij de entree zijn de strak gestuukte plafonds voorzien van fraaie sierlijsten. Links naast de deur naar de grote leefkeuken is een garderobekast op maat gemaakt. De deur rechts gaat naar de grote living over de volle diepte van het huis.

PORTAAL
Links in de hal is een open doorgang in de robuuste muur naar het trapportaal met vide. De bijzonder fraaie teakhouten trap voert met een hoek van negentig graden naar de zeer ruime overloop, met een bijpassende balustrade. De hoge, open ruimte is bijzonder geschikt voor bijvoorbeeld een klassieke of moderne kroonluchter die langs de trap af hangt. Achterin het portaal is overdwars een ruim toilet met zwevend closet en fonteintje. De deur naast de trap voert naar werk-/hobby-/slaapkamer 2, waar momenteel een schoonheidssalon is gevestigd.

DE WOONKAMER
Deze is ontworpen door de Nuenense binnenhuisarchitect François Hannes die ook diverse sterrenrestaurants vormgaf. In de gestoffeerde trap naar de open opkamer, (de voormalige bedstee), is de televisie met elektrische lift verwerkt. Blikvanger is de robuuste schouwpartij met daarin de open houthaard en de houtnis.

De opkamer ligt boven de proviandkelder en is voorzien van een op maat gemaakte wandkast. In het strakke stucplafond zijn bijzondere spots ingebouwd. De hoge ramen geven uitzicht op het pleintje met terras en de lindeboom, terwijl het isolatieglas het geluid tegenhoudt.

OPEN LEEF- EN EETKEUKEN
De bijzonder ruime woonkeuken heeft openslaande, dubbele deuren naar het terras in de achtertuin, met ernaast een groot raam dat ook uitkijkt over de achtertuin. Rechts is de deur naar de authentieke proviandkelder. De zwevende kastenwand met nis als werkplekje blijft achter. Oorspronkelijk stond hier een wand die keuken van eetkamer scheidde. De gehele keuken is strak gestuukt en in een verfijnde duifgrijze tint geschilderd.

Tegen het grote kookeiland met halogeenkookplaat met afzuiging en geïntegreerde verlichting, is plaats voor een zes- tot acht-persoons eettafel. Het doorlopende werkblad met 1.5 spoelbak is van heel donkergroene natuursteen. De vaatwasser en de koelkast zijn ingebouwd.

KELDER
Vanuit de leefkeuken is er een deur naar de authentieke, gewelfde en manshoge kelder. De oorspronkelijke houten trap van enkele treden voert naar dit souterrain. De ruime kelder is in het midden ongeveer 1.70 m hoog. Vanwege het constante klimaat en het ontbreken van daglicht is deze ook zeer geschikt als wijnkelder.

BIJKEUKEN
Pal naast de keuken ligt de zeer ruime bijkeuken. Deze is voorzien van een uitstortgootsteen, een vrieskast, aansluitingen voor wasmachine en droger, een heteluchtoven, een magnetron en een grote kastenwand voor veel bergruimte. Het raam in de zijgevel kijkt uit op de achterom waar ook een auto geparkeerd kan worden. De achterdeur voert rechtstreeks naar de achtertuin.

WERK-/HOBBY- OF SLAAPKAMER 1
Via de bijkeuken is ook de hoekkamer bereikbaar. Deze is nu in gebruik als gaming- en chillroom voor de jeugd maar ook zeer geschikt als extra slaap- of werkkamer. De twee ramen in voor- en zijgevel laten veel fijn daglicht toe. Bijzonder: deze kamer huist al sinds jaar en dag de authentieke en grote bedrijfskluis die half in de zijmuur is gebouwd.

WERK-/HOBBY- OF SLAAPKAMER 2
Deze is momenteel uitgerust als schoonheids- en pedicuresalon en voorzien van een vaste kastenwand met wasbak. Het raam in de voorgevel kijkt uit over het plein met terras en prieellinde.

MOGELIJKHEDEN VOOR INTERN APPARTEMENT
Oorspronkelijk waren werkkamer 1 en 2 één grote kamer; de scheidingsmuur is niet dragend en kan worden verwijderd, of er kan een deur in worden gemaakt. Door in het eerste gedeelte van de bijkeuken – waar afvoer en wateraansluiting zijn – een badkamer te maken, kan in deze hoek van het pand een zelfstandig (senioren)appartement of een kangoeroewoning worden gecreëerd, geschikt voor een inwonend familielid dat verzorging of zorg nodig heeft.

INDELING EERSTE VERDIEPING

Via de vaste teakhouten trap vanuit de ontvangsthal komt u op de fraaie vide met veilige balustrade. Daar zijn direct maar subtiel de antieke houten balken zichtbaar die overal door het huis zitten. De grote overloop heeft invallend daglicht uit de dakkapel.

SLAAPKAMER 3
Deze ruime ouderslaapkamer heeft twee grote Velux dakramen met verduistering die uitkijken over de achtertuin. Er zijn een op maat gemaakte kastenwand over de volle lengte van de kamer en een eigen deur naar de grote badkamer.

BADKAMER 1
Deze ruime badkamer is van alle gemakken voorzien, zoals een kastenwand, een aparte douchecabine met dubbele sproeier en een grote wastafel met spiegel. Het ligbad is fijn geïnstalleerd onder het dakraam. De badkamer is ook vanaf de overloop toegankelijk.

SLAAPKAMER 4 – 5 – 6
Alle drie de slaapkamers hebben een prettige grootte en daglicht via Velux dakramen met verduistering. Er is ruim voldoende ruimte voor een tweepersoonsbed, bure


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).