Stolwijk

TYPE

Monument

KAMERS

18

LOCATIE

Stolwijk
Adres: Beijerscheweg 75
Vraagprijs: € 950.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1720
Ligging: aan water, aan rustige weg, vrij uitzicht, open ligging, buiten bebouwde kom, landelijk gelegen
Oppervlakte: 457 m²

LANDELIJK WONEN IN EEN IDYLLISCHE BOERDERIJ MIDDENIN DE RANDSTAD

Zoals op schilderijen van de oude meesters: polders met rietkragen, molens, koeien en Hollandse wolkenluchten, zo is het hier nog steeds. Op een steenworp afstand van Gouda ligt in Stolwijk aan de Beijerscheweg 75 deze pittoreske 18e eeuwse rietgedekte boerderij met hooiberg en diverse bijgebouwen. Feitelijk een klein dorp op zich. De huidige eigenaar kocht de boerderij begin jaren ’70 van de vorige eeuw in erbarmelijke staat en hebben het decennialang met liefde gerestaureerd en bewoond. Het is een rijksmonument.

De boerderij straalt op veel plekken nog het ouderwetse boerderijleven maar grote raampartijen in de achtergevel bieden een prachtig uitzicht over de beeldentuin en het achterliggende landschap en zorgen voor veel natuurlijk lichtinval in de ruimten. Er zijn nog veel originele ornamenten en elementen aanwezig, zoals de robuuste balkconstructies, de kleine stalraampjes en drie tegeltableaus die door de gehele woning te vinden zijn.

Te midden van de weilanden en slootjes is deze authentieke boerderij uitermate geschikt voor liefhebbers die op zoek zijn naar een karakteristiek huis met heel veel ruimte, de rust van de natuur en toch met de gemakken van de stad om de hoek. Het complex omvat maar liefst drie bouwdelen die voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden.

Allereerst de boerderij die bestaat uit een voorhuis en de achtergelegen deel waar het vee tijdens de koude wintermaanden op stal stond. Daarnaast is de ook rietgedekte hooiberg. Achter dit geheel staan 3 aaneengesloten gebouwen en een vrijstaand gebouw. Het geheel wordt door de huidige eigenaren onder andere gebruikt als woonhuis, galerie, atelier, slaaphuis, gastenverblijf en veel opslagruimte. Rondom is een prachtig aangelegde tuin op een riant perceel van ruim 4.870 m² te midden van de weilanden en slootjes. In 2020 is de rieten kap van de boerderij volledig vernieuwd.

INDELING BOERDERIJ
Via de oprit komt u bij de boerderij. Daar naast een prachtige hooiberg met links hiervan de entree in de rechterzijgevel. Een deur in het aangebouwde hooihok geeft u toegang tot het geheel. Allereerst een hal met aansluitend de voormalige deel (atelier / expositieruimte) van circa 65 m². Op de vloer liggen riftgezaagd houten grenen delen. In de ruimte is de grote spantconstructie nog aanwezig en het plafond laat de houten delen van de bovengelegen verdiepingsvloer zien. Een grote schuifpui biedt toegang naar de achtergelegen bouwdelen (slaaphuis). Links van de deel is toegang tot het voorhuis met de woonkeuken met ruimte voor een grote keukentafel om eindeloos te tafelen. Deze ruimte is nog zeer oorspronkelijk met oude balken en plafond in ossenbloedrood geschilderd.

Er is keukenblok met ruime, RVS werkbladen. Een tegel plateau met geglazuurde tegeltjes geeft deze ruimte meteen het gevoel van thuiskomen en er is een grote vooroorlogse AGA, thans gasgestookt, die het koken tot een waar genoegen maakt. Links is een kleine werkkamer met prachtig uitzicht op de straatzijde van de Beijerscheweg. Achter de keuken treft u de opkamer, nu in gebruik als slaapkamer en de woonkamer van circa 21 m². Deze ruimte met twee zesvenstersruiten heeft een riftgezaagde grenenhouten vloer en ook het plafond is uitgevoerd in houten delen. Als u weer terugloopt bevindt zich links het separate urinoir en de badkamer voorzien van dubbele wastafel, toilet en inloopdouche.

KELDER
Onder de opkamer ligt vanzelfsprekend de kelder. Deze is bereikbaar via een houten trap. De kelder is droog en heeft een stahoogte van circa 1.75 meter en heeft nog de originele pekelbakken.

KAPVERDIEPING
Achter de keuken is een op maat gemaakte kastenwand met onder andere twee apothekerskasten en de vrij steile trapopgang naar de kapverdieping . Aan weerszijden van de trap bevinden zich twee grote ruimten. Links een betimmerde en geïsoleerde zolder voorzien van twee kamers, een drietal velux ramen en de cv- installatie. Rechts is de oorspronkelijke zolder met schoorsteen en de onbeschoten kap geeft fraai zicht op het gloednieuwe rieten dak. Ook hier zijn hier twee nieuwe veluxramen aangebracht waardoor ook deze ruimte vrij te gebruiken is.

BIJGEBOUWEN
Prominent op het erf staat een prachtige hooiberg met een diameter van circa 10 meter. Deze is enkele jaren geleden volledig gerestaureerd en afgelopen voorjaar is de rieten kap weer bijgestoken.

Achter de hooiberg staat een groot bijgebouw. Deze bestaat uit een tweetal eenlaagse schuren met een kap voorzien van keramische pannen. Tussen deze twee bouwvolumes is een overkapping met plat dak gerealiseerd waar een galerie en een loods is ondergebracht. Rechts is de oude wagenschuur en wordt gebruikt als gastenverblijf en galerie. Het middendeel met plat dak is in gebruik als opslag en galerie met uitzicht op de polder. In het linker gebouw is een werkplaats, galerie en overkapt terras.

OUDE SCHUUR / SLAAPHUIS
Direct achter de boerderij ligt een vrijstaande oude schuur die nu in gebruik is als slaaphuis. Het is het een zelfstandige unit die ook geschikt is voor mantelzorg of als generatiewoning. Het bouwdeel bestaat uit de begane grondvloer met een kap voorzien van rode keramische dakpannen op de verdieping.

Begane grond
De indeling is als volgt. Kleine entree met links een toilet. Rechtdoor toegang tot de grote (slaap/woonkamer) ruimte van circa 50 m2 met groot raam en zicht op het prachtige landschap aan de achterzijde van de boerderij. Op de vloer ligt een aardewerk gekleurde keramische tegel. De oude balkenconstructie is prominent in het zicht en geeft een gezellige sfeer. Meteen links is toegang tot een grote inloopkast van circa 10 m² met aansluitend badkamer voorzien van bad, wastafel en separaat bidet. Rechts van de hal is de zeer eenvoudige keuken van circa 7 m² voorzien van spoelbakken en veel kasten.

Zolder
Via een vlisotrap is de bovengelegen zolder bereikbaar van circa 40 m². De kap is eenvoudig geïsoleerd.

WAGENSCHUUR
Hier is een geriefelijke en knusse woning van gemaakt, in gebruik als artist in residence en gasten verblijf. Het gebouw met een lengte van circa 14 meter bestaat uit een woonkamer annex keuken aan de voorzijde (zijde hooiberg) van circa 30 m2. De eenvoudige keuken bestaat uit een keukenblok met kastjes.

Vanuit de woonkamer komt u aansluitend in een tussenhal met rechts toegang tot een badkamer voorzien van toilet, wastafel en inloopdouche. Aansluitend is vanuit de hal een kantoorruimte bereikbaar met daarachter een tweede ruimte (lightroom) van circa 38 m² met Arduin / Belgisch hardstenen vloer en vloerverwarming en met een vide tot in de kap. Deze ruimte heeft een uniek wijds uitzicht op de polder.

Verdieping
Via de trappartij in de woonkamer komt u op de verdieping. Hier een tweetal slaapkamers. Aan de voorzijde een slaapkamer van ruim 30 m² voorzien van een dakraam. Aansluitend een slaapkamer van circa 20 m² aan de achterzijde met zicht op de vide die in verbinding staat met de begane grond.

GALERIE EN LOODS
Tussen de schuur en de wagenschuur zijn verschillende ruimten gerealiseerd onder een plat dak. De voorkant is een grote opslag. De achterkant is atelier en galerie. Het linker gebouw met onbeschoten kap geeft een fraai zicht op de kapconstructie en de onderzijde van de keramische dakpannen. Op de vloer een betonnen vloer en opgeklampte deuren geven toegang tot de aanpalende ruimten. Aan de achterzijde is een overkapping van circa 22 m² ideaal voor lange zomeravonden. Aan de voorzijde zijn een tweetal grote ruimten gerealiseerd. Er is een grote berging / werkplaats met koelcel van circa 27 m² en een loods van circa 50 m². Op het dak liggen 60 zonnepanelen, niet zichtbaar vanaf de openbare weg.

BUITEN
De boerderij en bijgebouwen staat op een perceel van 4.870 m². Aan de voorzijde loopt de Boschwetering aan de achterzijde is het perceel omzoomd door een brede sloot. Vanuit hier zicht op de achtergelegen polder met eindeloze akkers. Aan de voorzijde staat een oude Kastanjeboom en links van de boerderij is een oude appelgaard.

Recht van overpad
Er is een recht van overpad aan de linkerzijde van het perceel. Hier is een aparte toegang voor de boer om op zijn achter ons perceel liggend land te komen voor hooibouw.

BESTEMMING
De Beijerscheweg 75 is opgenomen in het bestemmingsplan Grote Kernen en heeft als bestemming enkelbestemming wonen. Dubbele bewoning is niet toegestaan, wel is mantelzorg mogelijk.

Het perceel heeft de bestemming Wonen met aanduiding monument. In de planregels staat dat er één vrijstaande woning is toegestaan binnen het bestemmingsvlak. Er staat ook dat het gebruik van bijgebouwen voor bewoning in strijd met het plan is. Een bijgebouw kan dus op grond van dit bestemmingsplan niet gebruikt worden voor (zelfstandige) bewoning, omdat er maar 1 woning/wooneenheid is toegestaan waar 1 huishouden in mag.

Er is wel beleid binnen de gemeente Krimpenerwaard dat een bijgebouw gebruikt kan worden, onder voorwaarden, voor een bed&breakfast of voor een (pré-)mantelzorgwoning.

STOLWIJK
Stolwijk is een dorp in en de hoofdplaats van de gemeente Krimpenerwaard en een oase van rust en ruimte in de provincie Zuid-Holland. Sinds 1 januari 2015 maakt Stolwijk deel uit van de gemeente Krimpenerwaard. Stolwijk kent een zeer goede bereikbaarheid van onder andere Gouda, Zoetermeer en Rotterdam. De dagelijkse voorzieningen (supermarkt, winkels en scholen) zijn in de buurt.

SUBSIDIEMOGELIJKHEDEN EN RESTAURATIE

Rijksmonument – woonhuisregeling
Voor woonhuis-rijksmonumenten kan vanaf 2020 voor het eerst een aanvraag worden gedaan voor de Subsidie Woonhuismonumenten. Jaarlijks is hier 57 miljoen voor beschikbaar. De subsidie vervangt de vroegere fiscale regeling voor aftrek van monumenten. Met de subsidie kunnen bewoners het onderhoud deels financieren, zoals schilderwerk, goten en regenpijpen repareren, dak herstel, voegen repareren, kozijnen herstellen en de fundering repareren. Eigenaren kunnen elk jaar na afloop van het onderhoud subsidie aanvragen. De bijdrage bij deze regeling is 38 procent van het subsidiabel bedrag. De huidige eigenaars hebben de rieten kap op basis van deze regeling reeds vervangen.

Verduurzamen
Zowel voor rijksmonumenten – woonhuis, als gemeentelijke monumenten – woonhuis, zijn er op dit moment alleen subsidies voor verduurzaming aan te vragen, die van toepassing zijn op elk woonhuis. Een uitzondering is de restauratie subsidie rijksmomumenten (geen woonhuis) voor zeer grote monumenten. Een onderdeel hiervan zijn ook de duurzaamheidsmaatregelen. Advies voor de (toekomstige) woonhuiseigenaar: bekijk de website van de overheid.

Bouwkundig rapport
Voor de Beijerscheweg 75 is een bouwkundig onderzoek gedaan door Joan van der Hurk. Deze sturen wij u graag per mail toe.

INTERESSE?
Neem contact met ons op wij informeren u graag!


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).