Bergharen

TYPE

Monument

KAMERS

7

LOCATIE

Bergharen
Adres: Aaldert 9
Vraagprijs: € 795.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1642
Ligging: aan rustige weg, vrij uitzicht, landelijk gelegen
Oppervlakte: 280 m²

Het hoeft niet bij dromen te blijven…
Deze idyllische locatie, een prachtig perceel met daarop in het midden een charmante rietgedekte boerderij, omgeven door een lommerrijke tuin met ruimte voor een moestuin én een bijgebouw voor een aan huis gebonden beroep of atelier, komt na jaren woonplezier te koop.
‘De Aaldert’, de 17e eeuwse krukboerderij waarnaar de straat is vernoemd, staat er qua casco goed bij en verdient het om te worden aangepast aan de huidige eisen en comfort.

Woonkamer met houtkachel, woonkeuken, werk-/slaapkamer, opkamer, badkamer en een grote deel met historische spanten op de begane grond van de boerderij.
Overloop, drie slaapkamers, tweede badkamer en een grote zolderruimte op de eerste verdieping van de boerderij.
Werkplaats annex atelier, gereedschapsruimte, pantry, douche en toilet op de begane grond van het bijgebouw.
Grote (gasten)kamer met houtkachel op de verdieping van het bijgebouw.

Gemeentelijk monument

Bruto-inhoud: 1.339 m³
Gebruiksoppervlakte wonen boerderij: 280 m2
Gebruiksoppervlak bijgebouw 134 m2
Perceeloppervlak: 3.120 m²
Bouwjaar: 1642

Indeling begane grond:
De oorspronkelijke voordeur bevindt zich in het voorhuis maar doorgaans wordt de 9-ruits keukendeur als voordeur gebruikt. De woonkeuken ingericht met een eenvoudig ambachtelijk keukenmeubel met een granito werkblad. In de keuken is zicht op de tuin en via twee stalramen is zicht op de deel. De deel grenst is een prachtige vierkante ruimte van zo’n 60 m2 (met vloerverwarming) die kan worden aangewend als woonkeuken of tweede woonkamer. Vanuit de dubbele wagendeuren is zicht op de lommerrijke tuin, waarbij de oude Moerbei bij de achtergevel een mooie blikvanger is. Aan een L-vormige hal liggen de overige vertrekken. De woonkamer bevindt zich op de oorspronkelijke plaats aan de voorzijde van de boerderij. De woonkamer is een sfeervolle en lichte ruimte met twee zesruits vensters met zicht op de tuin en twee ramen in de lage zijgevel. Er zijn brede vloerdelen, een rookkanaal voor een houtkachel en een met kraaldelen beschoten plafond. Naast de woonkamer is de gang waaraan de werk-/slaapkamer en opkamer grenzen. Deze kamers vormen een visuele eenheid, zij het dat de opkamer hoger ligt vanwege de kelder. De opkamer heeft een historisch balkenplafond en een raam met roedeverdeling vanwaar zicht is op de tuin.
De kelder is een mooie droge tongewelfkelder waarin de originele pekelbak nog aanwezig is. Aan de werk-/slaapkamer grenst de badkamer. Deze is eenvoudig van uitvoering maar wel ruim en compleet met ligbad, douche, wastafel en toilet.

Indeling eerste verdieping:
Op de eerste verdieping liggen drie slaapkamers die alle geschikt zijn voor een tweepersoons bed. De kap is met gips afgewerkt en gestukadoord. De borstwerking is afgetimmerd met kraaldelen en waar mogelijk zijn de spanten in het zicht gelaten.
De tweede badkamer is ingericht met een douche, toilet en twee wastafels. Boven de deel waar vroeger een hooizolder was, bevindt zich een met gipsplaten afgewerkte zolder die momenteel dienst doet als garderobekamer. Ook hier zijn de eeuwenoude spanten in het zicht gelaten.

Bijgebouw:
Het bijgebouw staat nagenoeg tegen de krukboerderij aan en deed in het verleden vermoedelijk ook dienst als stal. Een 8-ruits deur geeft toegang tot de entree met toilet. Aan de rechterzijde van de entree is een ruimte met een keukenblok, kookgelegenheid en douche. Vanuit een roederaam boven het aanrecht is zicht op de tuin. Op de begane grond is verder een grote open ruimte met betonvloer en een plafondhoogte van ruim drie meter en hoge wagendeuren aan de achterzijde. Naast de openslaande deuren is een gereedschapsruimte en onder de vaste trap naar de verdieping is een vaste kast. Op de eerste verdieping is de ruimte tot aan de nok opengelaten. De ruimte is eenvoudig van afwerking, op de vloer liggen brede vloerdelen en in de kap liggen 3 dakramen. Het vertrek kan worden verwarmd middels een houtkachel.

Bijzonderheden:
Deze fraaie in het oog springende monumentale krukboerderij is de oudste woning van het dorp en gelegen aan een rustig landweggetje dat haar naam ontleent aan de boerderij. Na bijna 30 jaar gaat de huidige eigenaar, waarvan de kinderen het huis uit zijn, met pijn in het hart deze prachtige plek verlaten. Het perceel is écht uniek; lommerrijk door de volwassen bomen maar niet donker of beklemmend. Rondom het perceel zijn hagen geplant, terwijl aan de achterzijde is gekozen om de tuin over te laten gaan in de omliggende landerijen. Op het perceel staat ook nog een eenvoudige wagenloods voor de tractor, stookhout of tuingereedschap. In de voortuin is een verdiepte kas en een waterput aanwezig. Bij de entree van het terrein staat een fraaie smeedijzeren poort.
De krukboerderij verkeert qua casco in goede staat. Vele originele elementen zijn bewaard gebleven, waaronder de paneeldeuren, vaste kasten, roederamen, balkenplafond en buitenluiken. Er is recent (weer) een uitgebreid tweejaarlijks inspectierapport opgemaakt door de Monumentenwacht. Uiteraard is dat rapport in te zien. De boerderij wordt verwarmd middels een aardgasgestookte cv-installatie met een jaarlijks onderhouden Remeha HR ketel en een daaraan gekoppelde boiler. De boerderij is voorzien van een moderne meterkast en een uitgebreide alarminstallatie. De rieten kap van de krukboerderij is in 2019 grotendeels vernieuwd.
Zoekt u een landelijke toplocatie, in alle rust en privacy maar niet afgelegen, kom dan eens kijken.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).